Kurulan birçok ekip -birçok iyi ekip- iyi yönetemeyen ‘yönetici’ tarafından dağılır. - mı ?
Ekip!
Ekip, ortak bir amaca ulaşmak için beraber çalışmayı benimsemiş, aynı yöne bakan ve bu amacı gerçekleştirmek için de bir iş bölümü yaparak çalışan kişilere denir.
Ekip etkin bir liderlikle yönetilir. İnsan yönetilmez, yönetilen insanlar sadece ve sadece zihinsel melekeleri olmayan insanlardır ve onlar da destek alırlar. Liderlik fonksiyonu; ‘insanları yönetmek’ değil, insanları yönlendirerek ‘işi yönetmek’tir. İş görüşmeleri yapılır. Kişilere birçok söz verilir; ‘’Biz aileyiz, takımız, iyi günde kötü günde birlikte olacağız, haklarını savunacağım. vs’’ Ama verilen sözler bir bir unutulur.
Takımın bağlılığı, sürekliliği onlarla kurduğunuz gönül bağı ile sağlanır, ticaret bağı ile de güçlenir.
Eğer siz sadece ben derseniz o zaman ortada bir ekip kalmaz. Yaptığımız en büyük hata işler iyi olduğunda başarının sadece kendiniz tarafından geldiğini düşünmeye başladığınızda zehir damarlarınıza akmaya başlar. O zehir sizi ben merkezli yapar ve ekipten uzaklaşmaya başlarsınız. Ne zaman ki işler düştü hemen ekibe yanaşır yine aynı hikayeleri anlatmaya başlarsınız. Ama bu sefer tutmaz insanlar aptal değil. Sahada korkacağınız en önemli şey arkanızdan ‘’yine geliyor tipini sevdiğim’ denilmesidir. Eğer arkanızdan dedikodular yayılmaya başlamışsa artık takımınızda çatlaklar oluşmaya başlamıştır.
Peki ekibi, sahayı nasıl güçlü tutarsınız;
Samimi olun!
Samimi olun demeyi yanlış anlamayın! El ense, parmak olayı değil onun da bir sınırı olmalı. Samimi gülün, samimi konuşun, samimi dinleyin. Samimi olursanız yapmacık olmayı unutursunuz. Onlara samimi olursanız onlarda sizden sakladıkları bir şey olmaz.
Onları sevin!
Hayatın temelinde sevgi vardır. İçten sevgiden bahsediyorum. Ekibinizi sevin, çocuğunuz gibi sevin. Karşılıksız sevin. Size hata yapılsa dahi sevin. Onu sevdiğinizi ona değer verdiğinizi gösterin. Buluşmalarınızda ondan bahsedin. Onun ilgi alanları hakkında konuşun. Geçmişte bir konu gündeme geldiyse örneğin annesi hasta ise onu sorun. Onun hayatı ile de ilgili olduğunuzu içtenlikle gösterin.
Eşit değil adaletli olun!
Muhabbetini sevdiğiniz için, sırf fırmala bir tip olduğu için sadece birileri ile görüşmeyin onları sık sık ziyaret ederken ekibin diğer üyelerini de unutmayın. Çünkü siz farkında olmasanız da ekip üyelerinin kendi aralarındaki yazışmalarında bunlar gündeme gelecektir.. Prim zamanı yine aynı şekilde adaletli olun. Ekibin adaletinizden şüphe duymasını sağlayacak en küçük hatadan kaçının. Herkese eşitte olmayın. Mutlaka sevdiğiniz, taraf olduğunuz kişiler olacaktır. Sadece onlara gösterdiğiniz ilgi kadar diğerlerine göstermeye çalışın.
Sorunlarını dinleyin ve anında çözüm için harekete geçin!
Size bir problem ile geldiğinde tamam hallederiz deyip sallamayın. Bir hafta sonra sizi aradığında ‘’abi ne oldu benim durum’’ diye sorduğunda ‘’ya bakıyoruz, konuştum haber bekliyorum’’ cevabı hiçbir işe yaramayacaktır. Anında çözün. O anda sorunu için birileri aranması gerekiyorsa yanında arayın çözüm için kafa patlatın. Aile sorunları dahi olsa bir büyük olarak fikirlerinizi iletin. Yaşamış olduğunuz bir hikaye ile onların sorunlarına ortak olun. Aynı şeyi bende yaşadım şu şekilde çözdüm sende bu şekilde hareket edebilirsin gibi cümleler ile ona yol gösterici olun. Ama yapmacık olmayın. Pür dikkat dinleyin, ilgili olduğunuz gösterin.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Sık sık ziyaret edin!
Ekibi değerli hissettirmenin en güzel yoludur. Onları bir başına bırakmayın. Büyük bir organizasyonunuz varsa da hepsini ziyaret etmek mümkün değilse de arayın gün içinde mutlaka arayın. Yapılan en büyük hata aynı AVM de ya da aynı şehirde birini ziyaret ederken diğerlerini ziyaret etmemektir. Sırf eve geç kalacağınız için, sırf zaman yok diye, sırf sevmediğiniz mağaza müdürü orda diye ve sırf birileri beni görürse saatlerce kalırım işlerim var düşüncesi sizi bitirir. Ziyaretinizde ateş alıp kalkmayın ‘’ya toplantım var sana da bir selam verim dedim’’ deyip ayak üstü görüp oradan ayrılmayın. Bu senin için gelmedim öyle geçerken senide aradan çıkardım demektir. Yada seninle oturamayacağım yine! çünkü sebeplerim var. Yahu bunu defalarca yaptın, yapma! Eğer rakibin çalışanlarını yöneticisi sık sık ziyaret ediyorsa bir sıfır geridesin demektir.
Çalıştıkları ortamdaki herkes ile iletişimiz olsun onları da ihmal etmeyin!
Sizi güçlü yapacak tek şey çalışanınız değil. Onun bulunduğu ortamdaki kişilerinde sizi sevmesi elzemdir. Rakip olarak adlandırdığınız insanlarla da sohbet edin. Onlarla da gerekirse -ki en etkili yöntemdir- oturup bir çay için. Onları da dinleyin. Sizden iyi bahsetmeye başladıkları an çalışanınız orda olmasa da sırf sizden dolayı destek olacaklardır. Bu konu hakkında yüzlerce hikaye anlatabilirim. Örneğin; ziyaret ettiğiniz MM mağazasında takım liderini, onun altında çalışan diğer ekip üyelerini, rakip marka çalışanlarına da bir tebessüm edip onlarında hali hatırını sormuyorsanız bir zaman sonra neden büyüyemediğinizi anlamadan işiniz de düşmeye başlayacaktır. Şunu hep yaşıyorsunuz ama size bu konu gelmiyor. Senin müdür geldi selam vermeden gitti böyle adam mı olur! Hani bir müşteri gelip sizin ürününüzü istediğinde o ürün yerine başka ürünler veriliyor ya bunda sizin etkinizin de olduğunu unutmayın. Çünkü iyi bir yönetici olmak dışarıdan gelecek zararları da görmektir. Bunun içinde vizyon lazım. Geleceği okuyun. İşiniz kısa süreli değil siz bir şirketi bir işi büyütmek değer katmak için ordasınız. Eğer siz sadece kendi takımınıza odaklanırsanız. Dışarıdan gelecek sıkıntıları unutursunuz. Ekip iyi ama satış yok o zaman sorun cevreden kaynaklı olabilir.
Her zaman ulaşılabilir olun!
Günün hangi saati olursa olsun benim yöneticim telefona cevap verecektir deniliyorsa başarmışsınız demektir. En sıkıntılı zamanda aradığında derdini anlatacak birinin olması onları hep güçlü tutacaktır. Hep duyuyoruz, ne zaman arasam ulaşamıyorum. Kaç defa aradım açmadı. O anda belki müdahale etseniz çözeceğiniz bir sorun siz sırf zaman ayırmadığınız için sonra dönerim dediğiniz için büyür sonunda kar topu çığa dönüşür tekrar onarmak zaman alır. O gün iki dakika zaman ayırıp konuşmadığınız o konu sizin belki ileride bir haftanızı alacaktır.
Ortak etkinlikler yapın ve özel zamanlarını hatırlayın!
Sadece iş odaklı olmayın. Onlarla iş haricinde de görüşmeler yapın. Oturup sohbet edin. Bir şeyler için. Kahvaltı etkinlikleri yapın. Doğum günlerini kaçırmayın. Gerekirse onların doğum günlerinin olduğu bir ajanda tutun. Onların beklemediği bir anda atacağınız bir mesaj ile onların o gün iki katı satış yaptığına şahit olacaksınız.
Eğitimci olun!
Ekip üyeleri büyük olasılıkla kariyerlerinde farklı aşamalarda ve farklı beceri seviyelerindedir. Yöneticinin, üyelerin yeteneklerini ve kariyerlerini daha da geliştirmelerine yardımcı olmak gibi bir rolü vardır. Liderin başkalarını geliştirme konusunda ne kadar iyi olduğu, bir takım lideri olarak kendi başarısını belirleyecektir. Üyelerin daha iyi olmalarına yardımcı olabilirse, başka çalışanlarda o liderlerin ekibinde çalışmak isterler. Onları geliştirecek videoları, kitapları tavsiye edin. Hatta onlara kitap hediye edin. İlgili olduğu alan arabalarsa ona bir araba dergisi hediye edin. Çünkü insanlar sizden bir şeyler öğrenmeye başladıklarında size olan bağlılığı artmaya başlar. Bana bir kelime öğretenin kırk yıl kölesi olurum sözünün temelinde bu vardır. İnsanları geliştirir eğitirseniz bu manevi değer paradan daha kıymetli olacaktır. Sizden bir şeyler öğrenmeye aç olacaklar ve size bağlı olacaklardır en önemlisi sizi dinleyeceklerdir. Hedef e az kalmışsa sizin için mesai yapacaklardır. Sizin hedefiniz onların hedefi olacaktır. Boş insanların arkasından giden hiç kimseyi göremezsiniz.
Takip edin!
Herkesi tek tek takip edin. İşine zamanında geliyor mu zamanında çıkıyor mu. Sizi kandırıyor mu? Ekipte bir adamınız olsun, olursa her şeyden haberiniz olur ve zamanında müdahale etme şansınız olur. Aralarında kurulan whatsapp gruplarından dönen dolaplardan haberiniz olur. Ayrıca bu şirketler içinde geçerlidir. Eğer siz yöneticinizi takip etmiyorsanız bu maddeleri yaptığından emin olamıyorsanız başarıdan söz edemezsiniz.
Kurulan birçok takım -birçok iyi takım- iyi yönetemeyen ‘yönetici’ tarafından dağılır. - mı ?
Bu soruyu sorun ve bunları yaptığınızdan emin olun.
Sevgiler,
Abdurrahim Palabıyık
İstanbul Avrupa ve Trakya bölge
2yEline emeğine sağlık Abdurrahim çok güzel bir çalışma 👏👏👏
İstanbul Avrupa Bölge Satış Yöneticisi
2yMüsaadenle paylaşıyorum