Kurumsal Beslenme

Kurumsal Beslenme

İşyerinde sağlık, üretkenliğin azalması yerine, yaralanma veya hastalığın varlığı ya da yokluğu gibi fiziksel durumlarla ilişkilendirilmektedir. Çalışanlar genellikle psikolojik uyum sorunlarıyla, özellikle depresyon ve kaygıyla karşı karşıya kalmaktadır. Depresif belirtiler işe devamsızlıklara ve iş performansının düşmesine yol açmakta ve iş stresi bu sorunları ağırlaştırabilmektedir. Depresyon, işverenlere maddi kayıplar oluşturmaktadır. Depresyon, ek olarak kalp hastalığı, diyabet ve felç gibi diğer maliyetli durumları ağırlaştırarak sağlık bakım maliyetlerini ve üretkenlik kaybını da dolaylı olarak artırmaktadır.

 

Teorik olarak, işyerinde bir diyet müdahalesi, işveren sağlık bakım maliyetlerini azaltabilmektedir. 2005 yılında yapılan bir meta-analiz, işyerinde sağlık ve zindelik programlarına katılan çalışanların sağlık bakım maliyetlerinde ortalama %26, hastalık izninde %27 ve işçi tazminat maliyetlerinde %32 azalma olduğunu bulmuştur.

 

İş yeri beslenme eğitimi müdahaleleri için uygun bir mekandır çünkü birçok bireyin gününün çoğunu geçirdiği, birden fazla öğün tükettiği ve beslenme ve sağlık bilgilerini aldığı yerdir.

 

Yaşam tarzı müdahaleleri, fiziksel ve zihinsel sağlıkta belirgin bir role sahiptir ve bunların en etkilileri arasında bitki bazlı diyetlerin kullanılması yer almaktadır. Omnivor diyetleri uygulayan bireylerle karşılaştırıldığında, vejetaryen ve vegan diyetlerini uygulayan kişilerin kronik fiziksel hastalık, özellikle obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı, hipertansiyon daha düşük riskli olma eğiliminde görülmektedir. Bazı kanıtlar, vegan beslenmenin tıbbi sonuçlar üzerinde yararlı bir etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir.

 

Beslenme müdahalelerinin depresyon, anksiyete üzerindeki etkilerine ilişkin veriler bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, haftalık düşük yağlı vegan diyetin fiziksel iyilik, depresyon, anksiyete ve iş verimliliği üzerindeki etkilerini, Amerika Birleşik Devletlerindeki farklı coğrafi bölgelerden 10 adet kurumsal tesisten oluşan çalışan örnekleminde değerlendirmektir. 

 

Katılımcılardan, 18 hafta boyunca az yağlı vegan bir diyetin ardından bir eğitim programına katılmaları istenmiştir. Diyet meyve, sebze, kepekli tahıllar ve baklagillerden oluşuyordu. Katılımcılardan tüm hayvansal ürünlerden (yani et, kümes hayvanları, balık, süt ürünleri ve yumurta) kaçınmaları ve porsiyon başına 3 gramdan az yağ hedefiyle ilave yağları en aza indirmeleri istenmiştir. Katılımcılar, fasulye, meyveler (karpuz ve ananas hariç), makarna, tatlı patates (beyaz patates yerine), çavdar ve balkabağı ekmeği (tipik buğday ekmekleri yerine) ve yulaf ezmesi gibi düşük glisemik indeksli yiyecekleri tercih etmeye teşvik edilmiştir. Katılımcılara, tercih edilecek yiyeceklerin ve kaçınılması gereken yiyeceklerin bir listesi de dahil olmak üzere glisemik indeksin temelleri hakkında bir saatlik bir ders verilmiştir.

Porsiyon boyutları, enerji veya karbonhidrat alımlarına herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir. Müdahale grubundan, B12 vitamini gereksinimlerini karşılamak için günlük olarak bir multivitamin almaları istenmiştir. Kafeterya, yemekhane yönetimi az yağlı vegan menü seçenekleri(tarçınlı ve kuru üzümlü yulaf ezmesi, soya veya pirinç süt, reçelli ve greyfurtlu balkabağı tostu, humus ile doldurulmuş kepekli pide, limon suyu ile buğulanmış kara lahana ve fırında elma ya da kahverengi pirinç vb. ) eklemiştir. Çalışma süresi boyunca diyetisyen, hekim ve/veya aşçılık eğitmeni tarafından yönetilen haftalık öğle yemeği sınıflarında önceden belirlenmiş bir müfredat doğrultusunda grup eğitimi ve desteği sağlanmıştır. Derslerde beslenmenin kilo vermedeki rolü, diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi konularda beslenme eğitimi derslerinin yanı sıra yemek pişirme gösterileri ve grup tartışmaları yer almıştır.

 

Özetle, bu çalışma, işyerinde düşük yağlı vegan bir diyet kullanan bir diyet müdahalesinin, büyük, çok merkezli, kurumsal bir ortamda depresyon, kaygı ve iş verimliliği göstergelerini iyileştirdiği gösterilmiştir.İşyerinde bu tür müdahaleleri daha geniş bir şekilde uygulamaya koymanın yollarına ilişkin daha ileri çalışmalar yardımcı olacaktır.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler