MAĞAZA MÜDÜRLERİNİN SORUNLARI
Bence perakende zincir mağazacılığın en kilit pozisyonu Mağaza Müdürlüğüdür. Bir Mağaza Müdürü Perakendeci için çok önemlidir. O Mağaza Müdürü Perakendecinin başına bir sürü çözülmesi zor sorun açabilir. ( Yasal ve satış süreçlerine duyarsız kalarak, müşteri ve ürün yönetiminde ki zafiyetleri sonucu ciro kaybı vb.. )
Perakendeci ise bu kadar kilit pozisyona milyonluk mağazalarını, çalışanlarını ve müşterilerini emanet eder. Ve ondan Parasını, Ürünü, İnsan Kaynağını, Müşterisini ve diğer varlıklarını yönetmesini ve bunun sonucu olarak iyi bir kar, minimum gider, Müşteri memnuniyeti sağlayarak artan bir müşteri sayısı ve sürdürebilir bir başarı bekler.
Peki onun karşılığında Mağaza Müdürüne ne verir. Ücret? , Eğitim?, Kariyer?, Sosyal İmkanlar? , Değer ?
Sektörde ücret çarkı o kadar adaletsizdir ki, Nerede ise İK Politika eksikliğinden kendi personeline yakın veya biraz fazla ücret alırlar. Bu neden ile tecrübeliler belli bir zaman sonra mutsuz olup ayrılır. Perakendeciler ise artan personel maliyetlerini düşürmek için yeni alttan yetişen (Aslında sistem olmadığından yetişmemiş) adaylara daha az ücret vererek aynı işi yaptırmaya, dışarıdan düşük ücrete veya maliyeti düşünmeden eski yöneticilerinden daha yüksek ücrete kurumu tanımayan Mağaza Müdürü alıp çalıştırırlar. Böylece eski müdürlerinin motivasyonunu bozarlar. Bu meslekte tecrüben ve maliyetin arttıkça iş riskin artar. Oysa ki bir şirketin başarısı için Mağaza Müdürlüğü pozisyonunda personel devir hızı çok düşük olması gerekir.
Eğitim ise Perakendecinin inandığını söylediği bir şeydir. Eğitim şart der ama eğitim vermenin gereksiz olduğunu da düşünür, Ben eğitim veriyorum sonra gidiyorlar der. Eğitimin sahaya yansımasını ölçemediği için eğitimin çokta gerekli olmadığını düşünür. Halbuki hızlı personel devir hızı alttan yeni yetişen adaylar yeteri derecede hazır olmadan görev alırlar ve hata yapmaya çok meyillidirler. Hele şirkette terfi politikası yoksa veya oturmamışsa haksızlıklar çok olur veya personel öyle olduğunu düşünür. Düzgün bir performans sistemi olmayan yapılarda, Ya mağaza müdürüne çay kahve getiren veya gidecek yeri olmadığından ( Çalışmasından değil )sürekli mağazada çalışıyor görünen kişileri yönetici adayı diye çıkarırlar. Yetkinlikleri olmayan mağaza müdürleri oluşmaya başlar. Bu da bilgi,tecrübesi ve emeği ile o pozisyona gelmiş profesyonel Mağaza Müdürlerini demotive eder.
Sosyal imkanlar nerede ise yok denecek kadar azdır. Yazın pikniğe götürmek, ramazanda yemeğe götürmek ile sınırlıdır. Oysa o mağazasının sahibidir. Onun motivasyonu işe direk yansır. Diğer motivasyon ve eğitimler yaz izin günlerine denk gelir veya sabahın köründe çağrılıp sonra akşama kadar çalışması için mağazaya gönderilir.
Değer kısmı ise; yılların tecrübesine dayanarak ( istisnaları dışında tutarak ) bölge satış müdürü veya patronun iki sözü ile kapıya bu kadar yakın olan bir başka meslek daha yoktur. Görev icabı çok detaylı bir iş olan perakende de karşısındaki ile çalışmak istemeyen kimse yani açık aramak isteyen mutlaka bulur. Hele zincir mağaza ise o mağazadan bu mağazaya yapılan tayinler ( hiçbir ekonomik ve kişisel etkenler göz önüne alınmadan yapılan ) Mağaza Müdürleri için tam bir ömür törpüsüdür. ( Büyüme endeksli tayinler hariç )
En büyük sorunlarından biride çalışma koşulları ve şartlarıdır. ( Uzun çalışma saatleri, İptal edilen haftalık izinler, Yıllık izinini bile kullanamama, özel günlerinde hemen geri işe çağrılma, ulaşımına dikkat edilmeden yapılan tayin dolayısı ile 2-3 araç değiştirerek işe gelip gitme vb. ) Bölge müdür ve patron hep mağazada olsun ister, telefon açınca ulaşayım. Unutmayın onunda sizin gibi bir ailesi ve hayatı var. Kişilerin özel yaşamlarına zaman ayırmalarına fırsat tanıyın. Sürekli iş iş körlüğüne yol açar. Başarısız dedikleriniz belkide bu yüzden hata yapıyorlar.
Bölge Müdürü/ Patron'nun ciro, hedef baskısı. Yönettiği mağazada ki 3. Şahıslar ( tedarikçi, yer sahibi, resmi kurum temsilcileri vb.) ve çalışanlar ve genel müdürlük departmanları ( İnsan kaynakları, pazarlama, mali işler, kategori vb..) ile olan iletişim yoğunluğu , stresi ve gelecek kaygısı ile Milyonluk mağazayı yönetmeye çalışan Mağaza Müdürü bence sektörde hala hak ettiği değeri bulamamıştır.
Artan rekabet ve modern mağazacılık Mağaza Müdürünün önemini daha çok ortaya koydukça inanıyorum bu mesleğin itibarı daha çok artacak, Perakendeciler iyi mağaza müdürlerini kaybetmemek için her şeyi düşüneceklerdir.
Mağaza Müdürlerinden memnun olmayan ve değiştirmeyi düşünen perakendecilere ( çoğu böyle düşünüyor eminim ) tavsiyem vermeden almak Allah’a mahsustur. Siz önce verin ( Değer, eğitim, ücret, sosyal haklar ) inanın karşılığını alacaksınız.
Ahmet KİK - 2017
Bölge Satış Şefi
7yAhmet bey Çok güzel bir şekilde anlatmışınız.Hislerimize tercüman olduğunuz için çok teşekkür ederim.Elinize,emeğinize sağlık
--
7yMerhaba ,gerçekten değindiğiniz konu Türkiye'deki her çalışanın sorunu, müdür yardımcıları ve müdürlerin kanayan yarası olarak yerinde ve güzel tespit edilmiş konular....
Migros Ticaret A.Ş. şirketinde Salesperson
7yMüdür yardımcıları da bu şekilde :)
TEKNİK YÖNETMEN / Kent Meydanı AVM
7ysöylediklerinize aynen katılıyorum, ayrıca sektörde mağaza müdürlüğü yapan personellerde eksik gördüklerim ve eğitim verilerek geliştirilmesi gereken hususlar da var. örneğin teknik konular elektrik zayıf akım sistemleri (telefon,internet), aydınlatma , havalandırma ısıtma soğutma sistemlerinin kullanımı olabilir. hukuki olarak vergi sistemi, ticaret kanunu, tüketici hakları yönetmeliği, iş güvenliği yasası gibi konulara az yada çok hakim olmalıdır. satış ve bu tür konularda kendini geliştirebilen personelin kariyerinin yükseltilerek mağaza müdürü ve sonrasında olabilecek kariyerlere ulaşabilmelidir. sadece satışa odaklı, az ücretli günü kurtaran mağaza müdürlüğü ve satış personelliği uzun vadede başarısızlığı getiriyor. gördüğüm kadarıyla bir kısım perakendeci eğitimleri sadece iletişim ve satış üzerine yaptırıyor. bazı perakendeciler ise eğitimleri gereksiz fuzuli masraf görüyor.
Mağaza Mdr
7yTeşekkürler Ahmet Bey, Koşullarımız ve duygularımızı çok güzel yansıtmışsınız. Bir mağaza müdürü olarak söyliyebilirim ki; Ülkemizde maaledef mesleğimiz değerini yitiriyor.