MachBEE IoT
1. IoT nedir?
İletişim çağının yapı taşlarından biri olan akıllı elektronik cihazların da insanlar gibi sahip olduğu bilgiyi aktarması ve bu bilgiyi anlamlı verilere dönüştürebilmesi, günümüz koşulları için bir ihtiyaç olarak nitelendirilmekte ve mevcut konumumuzda üretim sektörü için çağın yükselen hızına yetişebilmek adına bir zaruriyet haline gelmiş bulunmaktadır. Buna binaen, bahsi geçen cihazlar tarafından edinilen verilerin yalnızca cihazların kendileri tarafından kullanılması ve farklı iletişim ağlarına aktarılmaması gibi bir durum da artık sık karşılaşacağımız bir rastlantı sayılmamaktadır.
Halihazırda artık iletişim yeteneğini edindirebildiğimiz bu cihazların sistem içerisinde taşıdığı fiziksel niteliği birer nesne olarak tanımlarsak; sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojiler ile gömülü olan bu nesnelerin de internet üzerinden diğer cihazlar ve sistemlerle veri alışverişinde bulunması sonucu ortaya çıkan ağa verilen isim, konumuz olan Nesnelerin İnterneti’dir. Bu tabir, İngilizcede “Internet of Things” olarak adlandırılmaktadır ve çoğunlukla günlük iletişim dilinde kısaltılarak “IoT” olarak ifade edilmektedir.
1. IoT cihazları nelerdir?
Belirli uygulamalar için programlanmış ve internet veya diğer ağlar üzerinden veri aktarabilen sensörler, aktüatörler, gadget'lar, aygıtlar veya makineler gibi donanımsal parçalara IoT cihazları denir. Diğer mobil cihazlara, endüstriyel ekipmanlara, çevresel sensörlere, tıbbi cihazlara ve daha fazlasına yerleştirilebilirler. İnternet üzerinden çalışan belirli bir nesneye bağlandıktan sonra minimum düzeyde insan müdahalesi ile nesneler veya insanlar arasında otomatik olarak veri aktarımını sağlarlar. Ancak planlanan çalışma mekanizmasına bağlı olarak insanların bu cihazlar ile etkileşimi mümkün kılınabilir ve bu sayede cihazlara kurulum yapma, talimat verme ve verilere erişme gibi izinler verilebilmektedir.
IoT cihazları; otonom sürüş, endüstriyel akıllı üretim, tıbbi ekipman ve ev otomasyonu gibi sistemlere ve süreçlere zeka ve özerklik getirmek için yapay zeka ve makine öğrenimini giderek daha fazla kullanmaktadır. Bu cihazların çoğu, küçük, güç ve maliyet kısıtlamalı mikrodenetleyici tabanlı sistemlerdir. Veri gizliliği ve kullanıcı deneyimiyle ilgili ağ bant genişliği ve tüketici beklentileri doğrultusunda, verilerin bulut tabanlı yaklaşımlar ile kullanılması yerine IoT enpoint noktalarında, cihazlar üzerinde işlenmesi talebi de rağbet görmeye devam etmektedir.
Yakın gelecekte IoT cihazlarına yönelik artacak talep aşağıdaki grafikteki gibidir:
LinkedIn tarafından öneriliyor
2. MachBEE IoT Pro cihazları nelerdir, nasıl çalışırlar?
MachBEE IoT Pro, yüksek kapasitede çalışma kabiliyetine sahip mikrodenetleyicileri taban alarak üretilmiş, üzerinde Ethernet, Wi-Fi ve Bluetooth bağlantısı sağlayabilecek gömülü entegre sistemleri barındıran IoT cihazlarıdır. Endüstriyel ortamlarda çalışabilmek için dizayn edilmiş bu baskı devre kartları (PCB), 24-5 Volt aralığındaki gerilimlerde çalışma kapasitesine sahiptir ve üzerlerinde bulunan 12 adet haberleşme portu üzerinden analog ve dijital olarak harici/ara birimler ile veri akışı sağlayabilmektedir. Bu sayede sensörler, transdüserler, transmitterler, analog/dijital dönüştürücüler ve kontrol birimleri gibi ek yapıların cihaza bağlanması ile endüstriyel ortamlarda veri toplanması mümkün kılınmaktadır.
Toplanan veriler, yine değişen senaryolara göre adapte edilen yazılımlar ile işlenerek aynı elektronik ortam üzerinden üretim izleme konusunda müşterilere olanak sağlamaktadır. Veriler, ihtiyaç doğrultusunda üretim noktasındaki personel, şef veya yöneticiler ile paylaşılabilmekte, işlenebilmekte ve kayıt tutulabilmektedir. Örnek bir senaryoda, MachBEE IoT Pro’ya bağlanan birden fazla termokupl klasmanındaki ısı sensörü ile birkaç adet endüstriyel fırın içerisindeki sıcaklığın takip edilmesi ve çevresel birimlerdeki ekranlara yansıtılarak bir anlık takip sistemi oluşturulması mümkündür. Ayrıca ağa aktarılan verilerin depolanması sonrası günlük, aylık veya senelik süreçlerde aynı makineye dair istatistikler oluşturulabilir ve böylece makinenin çalışma rutini hakkındaki bilgiler raporlanabilir.
Veri toplamaktan eyleme geçmeye kadar bir IoT sisteminin nasıl çalıştığına dair bir örnek:
Co-Founder at SSID Global
2yMusa Mert K. ellerine sağlık, devamını bekliyoruz. :)