Mezun Oldum, Ya Şimdi?
Bir çok genç arkadaşımdan gelen e-postadan, üniversitelere gittiğimde yaptığım sunumlardaki beklentilerden anlıyorum ki 15 senedir bir konu değişmemiş; ‘mezun oluyorum, ne yapmam gerekiyor?’ sorusunun yarattığı gerginlik ve belirsizlik.
Seneler boyunca gidilen okula, deneyimli insanlarla yapılan sohbetlere, belki stajlara rağmen yeni mezun ya da mezun adaylarının aklından çıkartamadığı soru... Üstelik durum sandığımızdan da ciddi olabilir. Çünkü -sonda söyleyeceğimizi başta söylemek belki en iyisi- bu sorunun sihirli ve doğru bir cevabı yok. Üstelik meslek seçiminin tutkudan çok eldeki olanaklarla şekillendiği bu coğrafyada.
İnsan kaynakları alanında çok severek ve isteyerek çalışan, senelerdir başka bir alana kaymayı düşünmeyen biri olarak bugün bunları söylemenin kolaylığının farkındayım; ben de uzmanı olduğum bu alanı isteyerek seçmedim. Dördüncü sınıftaydım, staj yapmaya karar vermiştim, önüme çıkan ilk staj fırsatı da insan kaynakları alanındaydı. Ben de ne yapacağımı bilmiyordum, dahası ne yapmak istediğimden de emin değildim.
Ancak hatırlıyorum; ne yapmak istediğimi bilmememe rağmen, ne yapmak istemediğimin farkındaydım. Örneğin o staj imkanı finans / muhasebe alanında doğsaydı kabul etmeyecek kararlılıktaydım ya da borsacı olmak, bankacı olmak bana uzaktı. Buna da basit bir yöntemle karar vermiştim. Bir boş A4 kağıdı yukarıdan aşağıya ikiye böldüm. Sol tarafa kesinlikle yapmak istemediğim işleri yazdım, sağ tarafa ise nelerden hoşlandığımı. Fark ettim ki yapmaktan hoşlandığım şeyler meslek isimleri değil, eylemlerdi. Okumak, sunum yapmak, sistemleri anlamak, insanları anlamaya çalışmak... Bunları topladığımda akademik kariyer bana göz kırpıyordu. Sonra yukarıda bahsettiğim staj olanağı ile tanıştım ve anladım ki insan kaynakları alanında çalışırsam da sevdiğim bu eylemlerle hep içiçe olacağım.
Bugün bu seçim konusunda daha fazla bilgiye sahip olmak mümkün. Bu tercih anında çalışacağınız bir A4’ten muhtemelen bir mobil uygulamaya geçilmiştir J Ya da meslekleri tanıtan, profesyonellerin ağzından şirket ortamlarını paylaşan siteler mevcut. Evet kabul, hiçbiri işlerin karanlık, sıkıcı, operasyonel taraflarını yansıtmıyor ancak yine de faydalı.
Doğru cevabı yok ama belki doğru bir başlangıç noktası paylaşabilirim; hangi mesleğin daha çok kazanacağından, daha geçerli olduğundan, popüler meslekten uzak durun... Tabii eğer yapmaktan hoşlandığınız şeyler bunlarla örtüşmüyorsa.
Unutmayın ki ne iş olursa olsun işinin severek yapan –ama çok iyi yapan- biri her zaman, bir işi vasat yapan birinden daha mutludur ve daha çok kazanır. Önemli olan sizi mutlu eden eylemlerin en azından yarıdan fazlasını barından bir işiniz olması ve bunu yaparken de o alandaki en iyilerden biri olma tutkunuzun canlılığı...
LC Waikiki Corporate Academy Leadership Development/Transformation Mentor
8yBir de bu sorunun sorulacagi yer son degil daha daha baslar olmali. sartlar malum ama en azindan universite 2. yildan itibaren bu soruyu ogrenci kendine sormali. okullarda ogrenci koclari vardir belki bilemiyorum ama yoksa da olmali. nasil artik kurumlar ic koclarla calisiyorsa universitelerde de ogrenci koclar olmali.