Moda Endüstrisinin Karbonsuzlaştırılmasında Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinin Rolü
Bilim, Paris Anlaşması'nda belirlenen hedeflere ulaşmak için moda şirketlerinin odaklanması gereken ilk kaldıracın enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş olduğunu, ayrıca malzemelere yönelik müdahaleler olduğunu belirtiyor.
Bu iki temel unsur yalnızca daireselliği ve karbonsuzlaştırmayı teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda enerji israfını azaltıyor ve doğal olarak yenilenen veya yeniden üretilen enerji kaynaklarından en iyi şekilde yararlanılmasını sağlıyor.
Bu ilkeleri teyit etmek için, Temmuz 2021'de Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği'nin yenilenebilir enerji hedeflerini yeni iklim hedefleriyle uyumlu hale getirmek amacıyla Yenilenebilir Enerji Direktifine bir değişiklik (RED II) önerdi . Öneri , AB'nin enerji karışımındaki yenilenebilir enerji payının 2030 yılına kadar %40'a çıkarılmasını ve ayrıca hidrojen gibi yenilenebilir yakıtların endüstri ve ulaşımda kullanımını teşvik etmeyi öngörüyor.
Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği: Bunlar nelerdir ve onları farklılaştıran nedir?
Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği, zamanımızın enerji zorluklarını ele almak için iki temel kaldıraçtır . Sıklıkla birlikte anılsalar da, aralarındaki farkları ve günümüz manzarasındaki önemlerini anlamak önemlidir.
Yenilenebilir enerji, güneş, rüzgar, su ve biyokütle gibi doğal ve tükenmez kaynaklardan gelen enerji biçimlerini ifade eder. Bu kaynaklar yalnızca bol miktarda olmakla kalmaz, aynı zamanda enerji üretimi sırasında sera gazı veya diğer kirletici emisyonları tesislerin etkisi hariç üretmez.
Öte yandan, enerji verimliliği mevcut enerji kaynaklarının kullanımını optimize etmekle ilgilidir. Daha az enerji kullanarak atıkları azaltmaya ve daha iyi performans elde etmeye odaklanır. Bu, düşük tüketimli elektrikli ekipman, ısı yalıtımı, LED aydınlatma ve akıllı enerji yönetim sistemleri gibi verimli teknolojilerin benimsenmesiyle sağlanabilir. Enerji verimliliği, enerji talebini azaltmak ve enerji üretimiyle ilişkili çevresel etkileri sınırlamak için olmazsa olmaz bir araçtır.
Bu nedenle, yenilenebilir enerji temiz enerji kaynaklarına geçişe odaklanırken, enerji verimliliği mevcut kaynakların kullanımını en üst düzeye çıkarmayı hedefler. Bu yaklaşımların her ikisi de iklim değişikliğinin zorluklarını ele almak, sera gazı emisyonlarını azaltmak ve uzun vadeli enerji sürdürülebilirliğine ulaşmak için vazgeçilmezdir.
Yenilenebilir enerji kaynakları arayan şirketler için en uygun seçim, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır:
Şirketlere Sunulan Enerji Verimliliği Ve Yenilenebilir Enerji Çözümleri
Monitor for Circular Fashion 2022 Raporu'na göre , şirketlerin ve ilgili sahalarının analizi, enerji sirkülaritesinin ortak bir hedef olduğunu ancak şu ana kadar bu yönde yalnızca birkaç ön adım atıldığını gösteriyor.
Şirketlerin yenilenebilir enerjiye ve enerji verimliliğine geçişi kolaylaştırmak için uygulayabileceği bazı çözümler vardır. Bunlar şunlardır:
Tekstil Ve Moda Endüstrisi İçin Enerji Optimizasyon Programları
Moda sektöründeki karbonsuzlaştırma zorluğunun üstesinden gelmek için sektördeki şirketlerin daha sürdürülebilir bir enerji geleceğine geçişi teşvik edecek programlar geliştirildi.
Bu programlardan biri, kar amacı gütmeyen bir çevre örgütü olan Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi (NRDC) tarafından geliştirilen Tasarımla Temizle'dir. Tasarımla Temizle girişimi, özellikle boyama ve apre gibi üretim sürecinin en etkili aşamalarında, giyim üretiminde enerji verimliliğini artırmak ve çevresel etkiyi azaltmak için tekstil şirketleriyle çalışmaya odaklanır. Tasarımla Temizle, maliyeti düşük veya ücretsiz, geri ödeme süreleri kısalmış, uygulanması kolay müdahalelere dayanır. Kering Group, H&M ve Target gibi moda endüstrisindeki bazı tanınmış isimler bu programa katılmıştır.
Dikkat çekenler arasında, kirliliği azaltmak ve endüstrilerde enerji verimliliğini artırmak için en iyi mevcut teknolojilerin benimsenmesini teşvik eden BAT (En İyi Mevcut Teknikler) yer almaktadır. BAT, Avrupa Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Enstitüsü (IPPC) tarafından toplanır ve çevre teknolojilerine yatırım yapmak isteyen şirketler için referans noktasını temsil eder. BAT'lar, Üye Devletler, ilgili endüstriler, sivil toplum örgütleri ve Avrupa kurumları arasındaki bilgi alışverişi yoluyla Avrupa IPPC Enstitüsü tarafından düzenli olarak güncellenen En İyi Mevcut Teknikler Referans belgelerinde (BREF'ler) listelenmiştir. Moda endüstrisinde, Gucci ve Stella McCartney gibi markalar, üretimlerinin çevresel etkisini en aza indirmek için mevcut en iyi teknikleri benimsemiştir.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Yenilenebilir enerji alanında önemli bir girişim CVVPA (Toplu Sanal Güç Satın Alma Anlaşması) projesidir. The Fashion Pact tarafından desteklenen bu program , şirketlerin rüzgar veya güneş gibi kaynaklardan yenilenebilir enerjiye katılmalarına ve satın almalarına olanak tanır. Enerji taleplerinin toplanması yoluyla şirketler temiz enerji satın almak için avantajlı fiyatlar üzerinde pazarlık yapabilir ve yenilenemeyen enerji kaynaklarına olan bağımlılıklarını azaltabilir. Prada Group ve Ralph Lauren bu projeye katılan ortaklardan bazılarıdır.
Son olarak, RE100 programı, şirketleri %100 yenilenebilir kaynaklardan enerji kullanmaya teşvik etmeyi ve yerel olmayan tedarik zincirlerinin enerji geçişini desteklemeyi amaçlayan, The Climate Group tarafından 2014 yılında başlatılan küresel bir girişimdir. Bu program, şirketleri belirli bir süre içinde bu hedefe ulaşmaya ve CDP aracılığıyla ilerlemelerini kamuoyuna açıklayarak daha temiz enerjiye geçişlerini göstermeye davet ediyor. Burberry, Chanel ve Nike gibi moda markaları RE100'e katıldı.
Moda Endüstrisinde Yenilenebilir Enerji Kullanımının Faydaları Ve Zorlukları
Yenilenebilir enerjinin kullanımı ve enerji verimliliği çözümlerinin benimsenmesi moda şirketleri için birçok önemli fayda sağlar. İlk olarak, karbon emisyonlarını azaltmayı düşünmek önemlidir.
McKinsey'nin bir araştırmasına göre, enerji moda şirketlerinin karbondan arındırma sürecinde önemli bir rol oynuyor. Aslında, moda endüstrisinin emisyon azaltma potansiyelinin %63'ü enerji kaynaklarının yönetimi ve kullanımından geliyor, şöyle ki:
Ayrıca, ilk yatırımları göz önünde bulundururken, enerji verimliliği çözümlerinin benimsenmesi ve yenilenebilir enerjinin kullanılması uzun vadede önemli enerji maliyeti tasarruflarına yol açabilir. Son olarak, bu uygulamalar bunları uygulayan şirketlerin itibarını iyileştirebilir ve daha geniş ve daha bilgili bir müşteri tabanı için daha çekici hale getirebilir.
Ancak bu stratejilerle ilişkili önemli zorluklar da vardır. Örneğin, yenilenebilir teknolojilerin ve enerji verimliliğinin uygulanmasının ilk maliyetleri yüksek olabilir. Dahası, tedarikçilerle işbirliği de temel olduğundan, tüm tedarik zinciri boyunca sürdürülebilir uygulamaların uygulanmasını garantilemek için yönetilmesi gereken karmaşık anlaşmalar ve müzakereler nedeniyle zorluklar ortaya çıkarabilir.
2022 Moda ve Sürdürülebilirlik Raporu da zorluğu doğruladı: Görüşülen şirketlerin %90,5'i enerji etkilerini azaltmaları için doğrudan tedarikçileriyle işbirliği yapmadıklarını söyledi.
Bu zorluklara rağmen, daha fazla iş birliğini teşvik etmek ve değer zinciri boyunca enerji verimliliği stratejileri benimsemek esastır. Çalışmalara göre, bu stratejilerin uygulanması 2030 yılında sera gazı emisyonlarında yaklaşık 1 milyar tonluk bir azalmaya yol açabilir.
Çözüm
Yenilenebilir enerjinin kullanımı ve enerji verimliliği çözümlerinin uygulanması, moda sektörünün karbon ayak izini azaltmak için büyük bir fırsat sunuyor.
Şirketlerin benimseyebileceği çok sayıda enerji yönetim programı ve sistemi halihazırda mevcut.
Bununla birlikte, yeşil enerjiye geçiş, dikkatli yönetim, stratejik planlama, tedarik zinciri iş birliği ve uzun vadeli taahhüt yoluyla ele alınması gereken önemli zorluklar sunmaktadır.
Kaynak: