Motivasyon?
Çalışanların motivasyonunu artırmak, şirketlerin hedeflerine ulaşmaları konusunda en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesidir. Bu nedenle pek çok kurum, düzenli aralıklarla çalışan motivasyonu anketi gerçekleştirir. Ancak bu anketlerin yanı sıra yöneticilerin çalışanları iyi tanıması ve motivasyonlarını artırıcı yöntemleri bizzat uygulaması da oldukça önemlidir. Motivasyonu yüksek çalışanların çalıştığı bir kurum, imaj açısından dışarıda da olumlu algı yaratır.
Çalışan Motivasyonu Neden Önemlidir?
Çalışanlardan tam anlamıyla verim alabilmenin en önemli yollarından bir tanesi çalışma motivasyonu sağlamaktır. Çünkü ancak yüksek motivasyona sahip olan çalışanlar işlerini en kusursuz şekilde yapmak için istekli ve gayretli olurlar. Bu durum çalışma ortamının da pozitif bir havaya bürünmesini sağlar, aynı zamanda çalışanların çok daha huzurlu olmasına yardımcı olur. Çalışan motivasyonunu sağlaması gereken kişiler ise yöneticilerdir.
Yöneticilerin tavırları, gerçekleştirdikleri çalışmalar ve izledikleri yöntemler; bir bütün halinde motivasyonu artırmaya yönelik olarak planlanmalıdır. Bu faktörlerden herhangi birindeki uyumsuzluk, çalışanlar üzerinde çok daha olumsuz bir etki bırakabilir. Çalışanların motivasyona sahip olmasını hedeflemenin en önemli sebeplerinden bir tanesi de şirket yönetiminin hedefleriyle çalışanların ortak hareket etmesini sağlayabilmektir. Çünkü kuruma bağlı olmayan çalışanlar, şirket için çeşitli riskler taşır.
Yeterince motive olan çalışanlar sayesinde üretkenlik artar ve kuruluşun çok daha başarılı olmasının önü açılır. İş motivasyonu düşük olan çalışanlar ise zamanını boşa harcayarak şirketin kaynaklarının boşa harcanmasına yol açabilir. Benzer şekilde şirkete bağlılığı olmayan ve işini ya da yöneticilerini sevmeyen çalışanlar, diğer çalışanlar üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Bu da genel performansın olumsuz etkilenmesine yol açabilir.
Çalışan Motivasyonu ile Sağlanan Faydalar
Personel motivasyonu sağlanmış olan şirketlerde çalışanlar sorumluluklarına ve görevlerine çok daha fazla katılım gösterirler. Böyle bir durumda kendilerine verilen görevleri en kusursuz şekilde yapmak üzerine üstün bir gayrete sahip oldukları gözlemlenebilir. Devamında şirket bağlılığı da arttığı için şirketin hedeflerine ulaşmasına çok daha fazla destek olurlar. Bu yüzden işyerinde motivasyon ortamı yaratmak oldukça önemlidir.
Elbette hemen hemen her şirket çalışan memnuniyetini önemser. Çünkü bir şirket ciddi anlamda ve verimli bir şekilde büyümek istiyorsa işinden ve yöneticilerinden memnun çalışanlara sahip olmalıdır. Ancak çalışanların kendi başlarına her imkandan ve her görevden memnun olmasını beklemek doğru değildir. Çalışan memnuniyetini artırmak için yöntemler belirlemeden önce çalışanların memnuniyet düzeylerini ve nedenlerini iyi araştırmak gerekir.
Motivasyona sahip çalışanlar kişisel hedeflerine ulaşmak ve kendilerini geliştirmek için de çok daha istekli olurlar. Aynı zamanda kendini geliştiren çalışanlar şirketin gelişimi içerisinde de çok daha fazla rol oynarlar. Dolayısıyla çalışanların kendilerini geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmek için çaba sarf etmeleri adına motivasyonu en üst seviyede tutmak gerekir. Böylece çalışanlar şirkete katkı sağlamak için ciddi uğraş verirler.
Çalışanların verimlilikleri yalnızca onların yetenekleri ya da nitelikleri ile alakalı değildir. Şirketin çalışanının tüm potansiyelini ortaya çıkarabilmesi için verilen göreve istekli olma ve bu görevi yerine getirme arasında da iyi bir denge sağlamak gerekir. Bunun devamında üretkenlik ve verimlilikte büyük bir artış gözlenebilir. Normalde potansiyeli yüksek olan çalışanlar motivasyonları düşük olduğu zaman şirkete fayda sağlayamayabilir.
Motivasyon Artırma Yöntemleri
1. Tebrik, Teşvik ve Ödüllendirme
Her bir çalışan başarılı bir sonuç elde ettiğinde ya da görevini başarıyla yerine getirdiğinde tebrik edilmeyi bekler. Bu durum, çalışana yaptıklarının gerçekten fark edildiğini ve çalışanın o kurumda önemsendiğini hissettirir. Böylece daha iyi işler ortaya koymak için çok daha fazla çabalar. Bu yüzden “Motivasyon nasıl sağlanır?” sorusunun en önemli cevaplarından bir tanesi çalışanları tebrik etmektir.
Her zaman motivasyon arttırıcı olan ve bütçeye göre belirlenebilmesiyle pahalı olmaları da gerekmeyen teşvik ve ödüllendirmelerin, çalışan bağlılığının yükselmesinde önemli katkısı bulunuyor. Sinema ya da konser biletinden seyahate kadar geniş bir alana yayılabilen ödüllendirmeyi, kurum kültürüne uygun şekilde yapmalı ve adil ve şeffaf bir şekilde bu sistemi yürütmelisiniz. Aksi takdirde adil olmayan ve sadece belirli kişilere yapılan bir ödüllendirme sistemi, çalışanların demotive olmasına sebep olabilir.
2. Sorunlara Çözüm Bulmak
Çalışan motivasyonunu artırma yolları arasında çalışanları dinleyerek şikayetlerine çözüm bulmak da bulunur. Özellikle yönetici konumundaki kişiler çalışanların yaşadığı sorunlardan haberdar olmayabilir. Ancak motivasyonu artırabilmek için belirli aralıklarla çalışanların şikayetlerini dinlemek ve bunlara çözüm bulmak adına çabalamak oldukça önemlidir. Bu sayede çalışanlar kurumda önemsendiklerini ve kendilerine saygı duyulduğunu hissederler.
3. Stresi Mümkün Olduğunca Azaltmak
Ofis ortamları bazı zamanlar fazlasıyla stres dolu olabilir. Özellikle bu gibi durumlarda çalışanların kendilerini iyi hissetmesini sağlayacak zamanlar yaratılabilir. Örneğin; zorlu geçen bir toplantının ardından ofiste ya da dışarıda küçük bir kutlama yapmak, çalışanların stresini azaltmak konusunda oldukça yardımcı olacaktır. Çalışanları sıkça gözlemleyerek stresli oldukları anları kollamak ve bu anları olabildiğince rahat geçirmelerini sağlamak önemlidir.
3. İş ve Özel Yaşam Dengesini Vurgulayın
Her birimiz, işlerimiz ve özel hayatımız arasındaki mükemmel dengeyi bulmak için mücadele ediyoruz. İş-özel yaşam dengesini bulmak çoğu zaman zordur. Ancak, şirketler, çalışanların mutlu bir hayat sürmelerine ve aynı zamanda işlerinden mutlu olmalarına yardımcı olmak zorundadır. Şirketinizdeki tek çalışan olsanız bile, yine de tatile çıkmanız gerekir. Herkesin her şeyden uzakta zamanda geçirmeye ihtiyacı vardır.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Rutin tatil günlerinin yanı sıra, çalışanlarınıza performans ve başarılarına bağlı olarak ek tatil günleri ile ödüllendirebilirsiniz. Çalışanlarınıza esnek çalışma saatleri sunabilirsiniz, böylece işe ne zaman başlayıp biteceklerini kendileri seçebilirler. Bu şekilde, birisinin çocuklarını okula götürmesine veya hasta bir akrabasına bakmasına yardımcı olabilirsiniz. Sonuçta, bazı pozisyonlarda günlük görevlerini başarıyla tamamlandığı sürece çalışanların ne zaman gelip gideceği önemli değildir. Şirketinin kendisine iyi baktığını, iş-özel yaşam dengesini korumasına yardımcı olduğunu bilen çalışanlar, şirketi için elinden gelenin en iyisini yapmak ister.
5. Grup Çalışması Yapmaya Özen Göstermek
“Personel motivasyonu için neler yapılabilir?” sorusunun bir diğer cevabı ise grup çalışması yapmaktır. Grup çalışmaları içerisinde gerçekleşen tüm fikir alışverişleri ve ortaya konan başarılı işler çalışanların motivasyonlarına ciddi oranda katkıda bulunur. Çünkü yalnızca tek başına çalışan kişiler, zaman içerisinde yaptıkları işten sıkılabilir ya da yaptıkları işi değersiz görmeye başlayabilir. Bu da şirkete zarar verebilir.
6. Aktiviteler Gerçekleştirmek
“Çalışan motivasyonu nasıl artırılır?” sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardan bir tanesi de çeşitli aktiviteler gerçekleştirmektir. Çalışanlar ile yöneticilerinin ilişkilerinin sadece işle sınırlı kalmaması gerekir. Çalışma saatlerinden sonra ya da hafta sonları çalışanlarla bir araya gelerek çeşitli etkinlikler gerçekleştirmenin motivasyona büyük katkısı olur. Çalışanlar arasında iyi ilişkiler kurulması sağlanır ve çalışma ortamı daha enerjik hale gelir.
7. Aileleriyle Kaliteli Vakit Geçirmelerine Olanak Tanımak
Bir çalışandan tam anlamıyla verim alabilmek için o çalışanın ailesine ve sosyal yaşamına yeteri kadar vakit ayırmasını sağlamak gerekir. “Personel motivasyonu nasıl sağlanır?” diye düşünüldüğünde çok fazla önemsenmeyen ama en çok dikkat edilmesi gereken konu budur. Çalışanlar sosyal hayatlarını en ideal şekilde sürdürürken işlerinin buna engel olmadığını fark ettiklerinde işlerine çok daha fazla bağlanırlar
8. Önerileri Dikkate Almak ve Karar Alma Süreçlerine Dahil Edilmek
Bir kurumda yalnızca yöneticilerin dediklerinin olmaması gerekir. Her konumdan çalışanın fikirlerinin ve önerilerinin dikkate alınması hem çalışanların kendilerini iyi hissetmesi hem de kurumun gelişebilmesi için oldukça önemlidir. Dolayısıyla çalışan motivasyonuna direkt etki eden faktörlerden biridir. Bu yüzden yöneticilerin, çalışanların her türlü önerisini ve fikrini detaylı bir şekilde dinleyerek değerlendirmesi gerekir. Aksi takdirde çalışanlar kuruma bir şeyler katma heveslerinden kısa sürede vazgeçebilir.
Çalışanlarınızın şirketin bir parçası olarak ne kadar değerli iç görü sağlayabileceklerine şaşırabilirsiniz. Bazen çalışanlarınızın, üst yönetimin bile akıl edemeyeceği kadar benzersiz bir bakış açısına sahip olduğuna şahit olabilirsiniz. Çalışanları karar alma sürecine dahil etmek - özellikle de kendilerini veya uzmanlık alanlarını ilgilendiren kararlara - büyük bir motivasyondur. Bu şekilde, çalışanlarınızın yalnızca bir amaç duygusu olmaz, aynı zamanda bir katılım hissi olur ve iç görülerine şirketleri tarafından değer verildiğini hissederler.
Karar alma sürecine çalışanlarınızın katılmasına izin vermek sadece bakış açılarından değerli bilgiler edinmenin yanı sıra, çok daha büyük faydalar da sağlar. Çalışanlar ve yöneticiler arasında güven inşa edilmesine yardımcı olur ve ayrıca yöneticilerin çalışanları ile daha kişisel ilişkiler kurmalarını sağlar. Dahası, bu ilişkiler, zorlukların ve engellerin üstesinden gelmek için etkili ve yenilikçi yollar bulmak için çalışanları şirketin diğer üyeleriyle birlikte çalışmaya motive eden ekip iş birliğini teşvik eder.
9. Önemli Günleri Hatırlamak
Her bir çalışanın doğum günü ya da işe giriş tarihi gibi önemli günlerini hatırlamak çalışan motivasyonunu arttırmak açısından oldukça önemlidir. Onlar için bir kutlama düzenleyebilir ya da küçük hediyeler alabilirsiniz. Böylece her çalışan o kurumda çalıştığı için önemsendiğini hissedebilir. Çalışanların kendilerini özel hissetmelerini sağlayarak motivasyonlarını artırabilirsiniz. Üstelik bunu pahalı hediyeler veya maliyetli organizasyonlarla yapmak zorunda değilsiniz. Onlara alacağınız küçük hediyeler için pratik çözümlerden de yararlanabilirsiniz. Çalışanların gıda, giyim, kırtasiye ve elektronik alışveriş yapmasını ve kendi hediyelerini seçme olanağı sağlayan hediye kartı gibi çözümlerle çalışanların mutluluğunu tek karta sığdırabilirsiniz.
10. İletişimi Güçlendirmek
“Çalışan motivasyonu nasıl sağlanır?” diye düşünüldüğünde en önemli konulardan bir tanesi de etkili iletişimdir. Yönetici ile çalışan arasındaki iletişimin mutlaka güçlü olması gerekir. Bu iletişimi yalnızca e-posta yoluyla kurmak yerine yüz yüze iletişime geçmenin de önemi büyük olur. Yöneticinin daha az yoğun olduğu vakitlerde çalışanlarının yanına giderek onlarla iletişime geçmesi çalışanların o kurumda değer gördüğünü gösterir.
Çalışanların yalnızca bir amaç için bir araç olmadığını anlamak önemlidir. Onlar bir şirketin en önemli varlığıdır. Bu yüzden kendini çalışanlarından uzak tutamazsınız. Bunun yerine, onlarla açık bir iletişim kurun ve çalışanlarınızla her zaman iletişim kurarken şeffaf olun. Çalışanlarınız sizinle açıkça konuşabileceklerini ve olası sorunlarını veya sorularını paylaşabileceklerini biliyorlarsa – tepkilerle karşılaşmadan – daha rahat hissedeceklerdir.
Çalışanlarınızın iş yerinde gördüğü suistimalleri, etik kodlara uyumsuz davranışları kimlik bilgisi vermeden özgürce iletebilecekleri bir etikhat, onları iletişimde daha da özgürleştirecek. Bunun ötesinde adaletli bir iş ortamında çalıştığını bilecek, şirketine duyduğu güven ve bağlılık artacaktır.
11. Çalışanlarınızın Gelişmesine İmkan Sağlamak
Çalışanlarınızın gelişmesini teşvik etmek, şirketin en iyi sonuçlara ulaşmasını sağlar. Daha iyi ücret vaadi, her çalışanın da beklentisidir. Ancak terfi almak için çalışanlarınızın kanının son damlasına kadar çalışması da onların motivasyonunu artırmaz.
Bunun yerine, onlara becerilerini geliştirecek ve bilgilerini genişletecek ek eğitim, kurs ve seminerler sunarak yardımcı olun. Yeni beceriler öğrenmelerine ve onlar için ideal rolleri düşünmelerine veya üstlenmelerine izin verin. Bu şekilde çalışanlarınız yalnızca daha fazlasını başarmak ve daha fazla fırsat aramak için motive olmayacak, aynı zamanda daha çalışkan ve üretken olacaklardır.