Muhammed Özen ile yapılan kısa bir röportaj.
1. Biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
Merhaba, öncelikle röportaj talebiniz için teşekkür ederim.
İsmim Muhammed Özen, Nevşehirde doğdum, Lise’den sonra eğitim kariyerime İstanbul üni. Elektrik Elektronik müh. ve Yıldız Teknik Üni. Yazılım Uzmanlığı okuyarak devam ettim.
Kişisel olarak küçük yaşlardan beri teknolojiye meraklı birisi olarak, pratik ve yenilikçi işler yapmayı seviyorum.
Şu anda Mzn Yazılım ve Robotik Teknolojiler Şirketinde Ceo pozisyonunda görev yapmaktayım.
2. Yaptığınız işi anlatır mısınız?
Mzn Teknoloji olarak, farklı sektörlere, yazılım ve robotik tecrübemizi kullanarak inovatif çözümler sunuyoruz.
Güncel bazı projelerimizden kısaca bahsedersek yaptığımız iş daha anlaşılır olacaktır;
YemeQr Projesi: Karekod ile cep telefonu üzerinden hızlı ödeme sistemi.
Havaref Projesi: Havacılık sektörüne özel, uçak yolcularının iletişim kurmalarını sağlayan platform.
Padokya Projesi: İnovatif ürünlerlin toptan satışa sunulduğu online platfom.
Online Muhasebe Projesi: Online olarak pratik kullanım sağlayan barkod uyumlu ön muhasebe yazılımı.
Robot programlama projeleri: İnsansı robotlar(Darwin Op, Darwin Mini, Nao, Pepper vb.), robot kolu veya özel amaçlı robotik platformların programlanması.
Erp, Crm Projeleri: Online olarak üretim, satış ve müşteri yönetim sistemleri.
Mzn Speech Projesi: Online yazılımlar için sesli komut ile işlem yaptırma projesi (Online yazılımlara entegre olabilen kişisel sesli asistan).
3. Bu mesleği tercih etmenizin özel bir sebebi var mıydı?
Kişisel olarak çözüm üretmeyi sevmemin ayrıca küçük yaşlardan beri kazanılan tecrübelerinde bunda etkisi çok diyebilirim. Her yaptığımız projede inovatif çözümler sunarak pratik kullanım sağlamaya gayret ediyoruz.
4. Bu mesleği seçmenizde çevrenizin etkisi oldu mu ?
Çevrenin pozitif etkisinin olduğunu söyleyemem ama negatif etkiside olmadı, tamamen kişisel çalışmalar ve araştırmalar neticesinde robotik ve yazılım çözümleri geliştirmeye başladım.
5. Türkiye'deki bilgisayar eğitimi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yeterli mi?
Ülkemizde bilgisayar eğitimlerinin yeterli olmadığını ancak son yıllarda Stem veya Steam eğitimleri ile farkındalığın oluştuğunu düşünüyorum.
Yetenekli gençleri daha küçük yaşta daha nitelikli projeler kapsamında yetiştirmek ve yönlendirmek gerekiyor.
6. Yaptığınız işin imkanlarından ve çalışma alanlarından bahsedebilir misiniz?
Çalıştığım robotik ve yazılım işinde global olarak birçok fırsatların çıktığını söyleyebilirim. Tabi bu projerin geniş kitlelere ulaşması için reklam, tanıtım gibi konular da önemli.
Kısaca teknoloji her sektör için zorunlu bir ihtiyaç ve daha pratik kullanıcı deneyimleri sunmak her zaman yeni imkanlar oluşturacaktır.
7. Robot yapmaya nasıl karar verdiniz ?
İlk yaptığım robotu ilkokuldayken köpük malzemeleri ve dc motorlar ile yapmıştım. Sadece çok basit hareketler yapabiliyordu. O zamanın şartlarında küçük mucit olarak tanınırdım.
Günümüzde imkanlar çok arttı ve tedarik çok kolay, minimum özellikte bir robot yapmak için gerekli malzemeleri(redüktörlü motor, şase, kontrol kartı, kumanda vs.) bulmak artık çok kolay.
8. Ne tür robotlar yapıyorsunuz ?
Robot kavramı aslında otomatik hareket edebilen ve programlanabilen mekanizmalardır. Günümüzde robot denince genellikle insansı robotlar akla geliyor.
Bir insansı robotta, her eklem için servo motor kullanılıyor, eğer kafa kısmının da hareketli olmasını istiyorsanız 17 adet servo motor ile insansı robot yapmak mümkün. Geriye kontrol kartı ve sensörler ile senkronize programala işlemlerini yapmak kalıyor.
Talep ve ihtiyaca göre bir çok farklı özellikle robotik sistemler ve bunların programlamasını yapabiliyoruz.
9. Robot yapmak için işe nereden başlamalıyız ?
Robot yapmak için gerekli olan şeyleri şöyle sıralayabiliriz;
Robotun işlevi ne olacak? Buna karar vermek önemli.
Bu işlevler için gerekli malzemerlerin birbirine uyumlu seçilmesi.
Kontrol kartı ile motor(servo, smart servo vb.) ve sensörlerin(denge,mesafe,renk vb.) tam uyumlu olarak çalışmasını sağlamak için yazılım bilgisi.
10. Robotlar programlanırken ne gibi işlemlerden geçer, nasıl programlanır ve hangi programlama dilleri kullanılır?
Eğer sıfırdan bir proje yapılmak isterniyorsa, smart servo kullanılmasını tavsiye ediyorum, öncelikle bu motorlara id vermek ve konumlarını(açılarını) doğru ayarlamak gerekiyor, bu şekilde kontol kartından motorlara hangi yönde kaç derece dönmeleri gerektiği komutu geldiğinde hata olmayacaktır.
Robotik kontrol kartları genellikle c++ ile kodlanıyor. Günümüzde, gelişen birçok haberleşme protokolleri ile birlikte farklı dilleri yeteri kadar bilmekte gerekebiliyor. Önemli olan gelişmeye açık olmak ve araştırma yapmak.
11. Robot teknolojisinde içinde bulunduğumuz zamanı geçmişle karşılaştırdığımızda ne gibi gelişmeler, ne gibi adımlar atıldı diyebiliriz?
Robotik teknolojisi yazılım ve haberleşme sistemlerinin gelişmesi ile çok daha hızlı ilerledi. Artık telefon veya tablet ile kolayca robotik kontrol veya komutlar mümkün.
12. Artık robot yapmak günümüzde çok kolaylaşmış bunun sonucunda birçok kişi eğitim almadan robot yapıyorlar.Bu konuda ne düşünüyorsunuz ?
Piyasada kolayca bulunabilen hazır modüler yapıdaki robotik ekipmanlar sayesinde ileri seviye eğitim almadan farklı çeşitlerde robotlar yapmak mümkün. Bunun daha da kolaylaşacağını düşünüyorum.
Özellikle bu ekipmanların yerli olarak üretilmesi konusunda da güzel gelişmelerin olması sevindirici. Yerli üretim odaklı çalışmaların artacağını düşünüyorum.
13. Yaptığınız işte sizi ne tür sorunlar zorluyor?
Genel olarak farklı sistemlerin birlikte çalışması gereken projelerde, entegrasyonlar için özel algoritmalar geliştirmek gerekebiliyor, zaman olarak biraz uğraştırsa da keyifle yaptığım için zorlandığımı söyleyemem.
14. Mesleğinizin ne gibi güzel yanları var ?
Aslında her mesleğin; kişisel beceri, merak ve severek yapıldığı sürece güzel yanları olmaktadır.
Robotik sektöründe sürekli yapılan işlerin otomatikleştirilmesi vakit kazancı sağlayacağı için insanlara sosyal açıdan daha fazla vakit kazandıraktır.
Yazılım sektöründe de uzaktan çalışma(remote working) kolaylığı olduğu için istanbul gibi bol trafikli bir şehirde yollarda geçen boş zaman kazanılmış oluyor.
15. Son olarak bu işi yapmak isteyenlere tavsiyeleriniz neler ?
En önemli tavsiyem, kişisel olarak sürekli gelişime açık almak ve çözüm odaklı çalışmak olacaktır.
Çözüm odaklı çalıştığımız sürece her zaman başarıya ulaşırız. Hangi işi yaparsak yapalım sıfır hata ve maksimum verimle yapmaya çalışalım.
Tekrar teşekkür ederim. Keyifli çalışmalar.