Neden Bir Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni ile Çalışmalısınız?
Günümüz diyetlerinin kronik hastalıklara çözüm olmaktan ziyade dengeli ve yeterli beslenmeyi ele aldığını biliyoruz. Diğer taraftan bu diyetlerin çok sağlam, ayakları yere basan bilimsel kanıtlara dayalı olduğunu söylemek çok zor. Neden mi? Çünkü yeterli ve dengeli beslenmenin normal sağlıklı bireylerde nasıl olması gerektiğini güçlü bir bilimsel zemine oturtamazsınız. Sadece gözlem yapabilirsiniz ve çok çok yüksek hata payı da olur bu gözlemin. Dolayısıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği diyetleri doğru kabul etmek, bu şekilde varsayarak düşünmek bizi hataya götürür. Kaldı ki birçok fonksiyonel tıp diyetinin DSÖ’nün önerdiği diyetlere kıyasla gözle görülür, bilimsel olarak kabul edilebilir boyutlarda iyileştirici etkileri var.
Diğer taraftan, DSÖ bu diyetleri 1960-70’li yılların dünyasında kısa süreli araştırmalarla elde etmiştir. Bu araştırmaların hem uzun dönem yapılması daha doğru olur hem de o zamandan bu zamana havada, suda, toprakta, besinlerde, insan bedeninde, yaşam alışkanlıklarında, sosyal ilişkilerde, beslenme alışkanlıklarında, uyku düzenlerinde, radyasyon maruziyetinde, iş yoğunluğunda ve stres seviyelerinde inanılmaz farklar var. Sağlığımızı etkileyen tüm bu faktörleri düşününce yaşamlarımızda bir şeyleri ciddi bir şekilde ele almakta yarar var. Tabi ki diyetlerde de.
Fonksiyonel tıp diyetisyeni en başta sizde hastalık yaratabilecek besinleri bulmaya çalışır. Uygun eliminasyon diyetini uygulatır ve eksik gördüğü besin ögelerini yerine koymak için besin desteklerinden de faydalanır. 2-4 ay içinde son 20 yıldır kanıksamış olduğunuz bazı durumların düzelmeye başladığını fark edebilirsiniz. Sadece yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri yeterli değildir, sizin için hastalık yaratmayacak ve “TEDAVİ EDİCİ” nitelikte diyetin uygulanması ile kendinizde bir şeylerin düzelmeye başladığını fark edebilirsiniz.
Doğrusunu söylemek gerekirse biz fonksiyonel tıp uygulayıcıları sadece bedeninizin iyileşmesinin önündeki engelleri kaldırıp, ona destek vererek hızlı toparlanmasına yardımcı oluyoruz. Mucizeyi vücudun kendi gerçekleştiriyor, biz sadece yol arkadaşlığı yapıyoruz.
Bağırsak tipiniz nedir? Hangi besinlere ne gibi hassasiyetleriniz var? Hangi diyet daha hızlı iyileşme sağlayabilir? Hangi besin desteklerinin kullanımı daha uygun olur? Bunların cevapları fonksiyonel tıp diyetisyenlerinde…
Sağlıklı günler dilerim,
İlker Pazarbaşı