Okula Dönüş

Okula Dönüş

Okul başlıyor. Bu sene büyük kızım üniversiteye başladı. Küçük ise 8.sınıfta. Yani orta son.

Büyük kızımı üniversitesine yerleştirdik. O artık bizden uzakta okuyor.

Üniversitenin kapısından girerken "Welcome Class of 2022 - 2022 Sınıfı Hoşgeldiniz" yazısını görünce gözümün önüne doğumu, ilk kitap okuyuşu, birinci sınıfa gidişi geldi... Yıllar ne çabuk geçti.

Size de olur mu bilmem, aniden gözlerime yaşlar hücum etti. Kendimi tuttum. Kızım ayrılacağımıza üzülüyorum sandı. Ama benim gözlerimin dolma sebebi başkaydı. Gurur, sevinç, şaşkınlık, sevgi.... Aralarında üzüntü yoktu.

Üniversiteye çocuk hazırlama deneyimimi bir yazımda sizlerle paylaşacağım mutlaka. Bu bambaşka bir macera....

Neyse sağ salim İstanbul'a döndük.

Evde ilk işimiz küçük kızımın odasında hummalı bir temizlik yapmaktı. Ona küçülen, kullanmadığı herşeyi torbalara doldurduk.

Ayrıca kullanmayacağını düşündüğü kırtasiye ve okul malzemelerini de topladık. İyi durumda olanları bizden küçüklere vereceğiz.

Okul formalarını elden geçirdik. Kısalan, küçülenler yerine 1-2 tane yenisi alındı. Biz şanslıyız. İki kızım da aynı okulda olduğu için büyükten küçüğe çok malzeme kaldı. Bu sene sadece 2 yedek tişörtle forma işini kapadık.

Ayakkabı ve çanta işine gelince, evdekiler giyilecek. Okullar ayakkabı konusunda eskisi kadar sıkı değil. Spor ya da makosen her türlü ayakkabı giyilebiliyor. Benim zamanımda okula Loafer türü ayakkabılarla gitmemiz şarttı. Sadece Beden Eğitimi dersinin olduğu zamanlar spor ayakkabı giymemize izin verilirdi.

Tam da bunları ayarlarken karşıma doğru çanta ve ayakkabı seçimi ile ilgili bilgiler çıktı. Açıkçası ben de çantanın önemini biliyordum ama ayakkabının bu kadar da önemli olduğunun farkında değildim.

Bu bilgileri hepimizin kullanması için şuraya iliştirmek istedim.

Kendi yaptığım yanlışları ve çocuklarıma da doğru örnek olmadığımı gördüm. Zararın neresinden dönülse kardır diyerek sizi "okul çantası ve ayakkabı nasıl seçilmeli konusu" ile başbaşa bırakıyorum.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Abdullah Şarlak, okul alış verişi yapacak ailelere önerilerde bulunuyor.

Ayak ağrılarının en büyük nedeni, yanlış ayakkabı!

Çocuklarda en sık karşılaşılan ayak ağrılarının en büyük nedeninin uygun olmayan ayakkabıların kullanılması olduğunu vurgulayan Şarlak,

“Uygun ayakkabı, ayağına uygun numarada yumuşak deriden, tabanı destekli ve çocuğun rahat edebildiği ayakkabı demek. Burada anahtar nokta; eğer imkânlar elverirse, çocuğun asgari iki ayakkabısının olması gerekiyor. Bir ayakkabıyı giydiği günün ertesi günü o ayakkabıyı giymeyip, o ayakkabının havalanması ve kendi kendine kuruyup temizlenmesini beklemek gerekiyor” diyor.

Ayakkabının desenine değil, işlevine bakın

Ayakkabı alırken dikkatli olunması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Abdullah Şarlak, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Tabii ayakkabılar artık çok çeşitli günümüzde. Bunların rengi, deseni değil de işlevine daha çok dikkat etmek gerekiyor. İşlevine dikkat ederken de aile ayakkabıyı eline alıp baktığında, ayakkabının çok ağır olmaması gerekiyor. Ayakkabının tabanının yumuşak olması gerekiyor. Aslında birçok insan ‘ortopedik ayakkabı’ denildiğinde ne demek istediğimizi biliyor, çünkü ayakkabıların büyük bir çoğunluğu özellikle spor ayakkabılar ortopedik tabanlı yapılmaya başlandı. Bu şu anlama geliyor; ayağımızın destek noktalarını dolduran ve destekleyen ayakkabılar. Ayağımızın en çok orta iç kısmının desteğe ihtiyacı oluyor. Bu ayakkabılarda da bu destek mevcut.”

Ayakkabı içine konulan aparatlar başarılı değil!

Ayakkabıların içine konulan aparatların çok başarılı olmadığını mesleki ve kişisel deneyimlerimle görmüş durumdayım diyen Şarlak; “O yüzden ayakkabıyı alırken doğru almak gerekiyor. Çocukların spor ayakkabı giymelerini ben destekliyorum. Spor ayakkabıdan da kastım şu; mutlaka yumuşak, hafif, tabanı çocuğun yürürken salınımını sağlayacak ve çocuğun rahat edecek biçimde olması yeterli. Markalı olması gerekmiyor; ama ortopedik tabanlı ayakkabıları aileler incelediğinde, gördükleri tabana benzer tabanı olan tüm ayakkabıları alabilirler.” ifadelerini kullanıyor.

Okul Çantası Nasıl Seçilmeli

Bir de çanta konusu var tabii.

Diyorlar ki:

ÇOCUKLAR AĞIRLIKLARININ YÜZDE 10’U KADAR ÇANTA YÜKÜ TAŞIMALI; AĞIR OKUL ÇANTALARI ÇOCUKLARDA BEL VE OMURGA HASTALIKLARI RİSKİ DOĞURUYOR

Gün boyu televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen saatler, hareketsizlik, okul çantasının yanlış taşınması ve duruş bozuklukları nedeniyle çocuklarda bel ve sırt ağrısı gibi şikayetler gün geçtikçe artıyor.

Çantalar ağır olmamalı, tek omuza asılmamalı!

“Çantaların ergonomik olması gerekiyor. Ergonomik sözcüğü dokuya, vücuda uygun anlamına geliyor” diyen Uzm. Dr. Abdullah Şarlak,

“Çocukların, çok yüklenmemesi gerekiyor. Yani okulda mutlaka çocukların dolabının olması gerekiyor. Her gün tüm kitap, defter vb. gereçleri evine getirip, okula geri dönmemesi yani yük taşımaması gerekiyor. İkincisi bu çantaların mutlaka sırta, her iki omza eşit yük binecek şekilde asılması gerekiyor. Çocukların belki yaşının verdiği asilikle tek bir omza takma, eğri takma ya da çok fazla kitap getirip götürme gibi gerekçelerle sırt ağrıları oluşabilir” şeklinde konuşuyor.

Okul çantası seçimi ve kullanımına dair velilere önemli uyarılarda bulunan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Kaptanoğlu ise:

“Pek çok ülkede yapılan araştırmalarda; okul çantası ağırlığının çocuğun ağırlığının yüzde 10’unu geçmemesi gerektiği belirtiliyor. Örneğin 40 kg’lık bir çocuk için okul çantası ağırlığı maksimum 4 kg olmalı” diyerek çanta kullanıma dair önemli bilgiler paylaşıyor.

Gün içerisindeki faaliyetler, masa veya bilgisayar başındaki oturuş şekilleri ve okula giderken taşınan çantalarda yanlış seçimler, özellikle gelişim çağındaki çocuklarda bel ve omurilik hastalıklarına yakalanma riskini arttırıyor. Çalışmalar okul çağındaki çocuklarda sırt çantası ile kötü postür (duruş) gelişmesi riskini bazı ülkelerde %70'lere vardığını gösteriyor.

Omurga Gelişimi İçin Çantanın Önemi

“Omurga dengesinin olgunlaştığı birinci ve en önemli dönem 7 - 8 yaş grubudur. Bu dönemde çocuğun okula başlaması ile oturma süresi uzar.

İkinci dönem ergenliktir ki bu 13 - 15 yaş döneminde çocuğun oturma süresi daha da uzar. Ev ve okuldaki dersler, televizyon seyretme, bir müzik aleti çalma ve bilgisayar başında geçen süreler hep oturularak yapılan aktiviteledir.

Bu dönemlerde sırt çantası, okul çağı çocuklarında en sık karşılaşılan yüklenme nedenidir. Omurganın tekrarlayan statik yüklenmesi sadece erişkinlerde değil aynı zamanda çocuklarda da bel-boyun ağrısı ve omurganın kötü gelişimi için risk faktörüdür. Ağır sırt çantası taşındığında vücudu dengede tutmak için vücut öne eğilir, bu da bel, sırt ve boyun ağrıları ile omurga deformitelerine neden olabilir. En önemlisi öğrencilerin bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini, bazı defter ve kitapların okulda bırakılması, okul çantalarının sırt bağlarının simetrik olması, sırt çantaları yerden doğru bir hareketle kaldırılması gerektiğini ve bu noktaların okulda eğitimciler, aile ve öğrencinin kendisi tarafından takip edilmesi gerektiğini” belirtiyor.

Yanlış çanta kullanımında çocukların omurga ve ayak şekillenmesinin ve yürümenin bozabileceğini ve bel-boyun ağrılarına neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Erkan Kaptanoğlu: “Bunlardan kaçınmak için yanlış sırt çantasının kullanımının mutlaka düzeltilmesi gerekir“ diyor.

Okula Dönüş Hazırlıklarım

Bu iki doktorumuzun yönlendirmesiyle önce ayakkabılığa gittim. Son dönemde moda olan ve gençlerin giydiği Adidas Stan Smith tarzı ayakkabılarımıza bakmaya. Tabii ki kızlarımı bunları giymekten vazgeçirmek zor. Hepsinin ayağında. Çok da seviyorlar. Güzel de duruyor açıkçası.

Ama kendi kendime 2 söz verdim:

  1. Bu ayakkabılara birer ortopedik taban alacağım.
  2. Kızlarımın hergün aynı ayakkabıyı giymesini engelleyeceğim.

Çanta işimiz daha kolay:

  1. Okulumuzda kızımın dolabı var. Dolayısıyla her gün çok fazla eşya götürüp, getirmiyor.
  2. Evde de Eastpack, Kipling türü bez ve hafif sırt çantalarımız var. Çanta hafif olunca içine koyulanlar da az olunca çok ağır olmuyor. Çok da doldurmuyorlar açıkçası. Çocuklar daha küçükken tekerlekli ve çekmeli çantalarımız da vardı. Artık onları bizden küçüklere geçirdik.

Benim okula dönüş hazırlıklarım bunlar.

Kırtasiye alışverişini ne mi yaptım?

Çocuklar daha küçükken defter kaplamalar, etiket yapıştırmalar şeklinde saatlerce süren, ama gerçekten de zevk aldığım bir süreçti. Şimdi ise Türkçe defterini lacivert alalım, Matematik defterini ise gri şeklinde bir sürece dönüştü. İşim azaldı.

Sizin okula dönüş hazırlığınız nasıl geçti?

Bahar Anahmias, the back-to-school mom

Bir Kahve Molası

Not: Henkel'de çalışırken kırtasiye grubundan sorumlu olduğumu söylemiş miydim? Pritt ve Pelikan ürünleri benim sorumluluğumdaydı. Her zaman kırtasiye ürünlerini sevmişimdir.

Yaz Tatili Bitti, yaşasın okul başlıyor, tık tık.

Çocuklarınız okula dönmekte problem yaşıyorsa tık tık

Kahvaltı okul başarısını etkiliyor tık tık.

Çocuklarda boy uzamasına yardımcı olan besinler için tık tık.

Okul tamam ama sanat yönü ne olacak? tık tık.

Okul seçiminde nelere dikkat etmeli? Biz nelere dikkat ettik? tık tık.

Yuva / anaokulu seçimi için ise şu yazıya göz atabilirsiniz. Çocuğumuzu Anaokuluna / Yuvaya Verirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Mutlu çocuklar mı yetiştiriyoruz, mutsuz mu? tık tık.

Çocuk yetiştirme konusunda daha çok yazı için tık tık.

Okul ve öğrenme ile ilgili makaleler için tık tık.


Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler