Ortak Hedeflerin Büyüsü
Bu hafta da '5 Dysfunfunctions of A Team' kitabının izinde devam ediyoruz. Son iki haftadır yazılarımı takip ettiyseniz, 4 engeli nasıl aşacağımızı ele aldık ve bu noktada elimizde birbirine güvenen, yapıcı çatışmayı benimsemiş, dolayısıyla rahatlıkla samimi düşüncelerini dile getirebilen, alınan kararların arkasında hep birlikte duran, birbirine hesap verebilen yani hesapverebilirlik kültürünü de benimsemiz bir ekibimiz var.
Şahane di mi? Daha ne isteriz? Buraya kadar çok yol kat ettik ve artık böyle bir ekibin önünde ne durabilir diyorsunuzdur?
Maalesef hala başarısız ve işlevsiz olabilir böyle bir ekip bile... Neden mi?
Çünkü; 'Hedefi olmayan gemiye hiç bir rüzgar yardım edemez' (Montaigne)
Etkili ekipler bireysel hedeflerden ziyade kolektif sonuçlara odaklanır. İster yeni bir ürün serisi tasarlamak, ister bir basketbol maçı kazanmak olsun, her ekibin ulaşmak için çabaladığı hedefler, elde etmek istediği sonuçlar vardır. Bu pek çok birey için de geçerlidir, yani herkesin kişisel hedefleri olabilir, ancak, üstün performans gösteren ekiplerde ekip üyeleri ortak hedeflerin bireysel hedeflerden öncelikli olması gerektiğinin farkındadır.
Kitaptaki örnekte, en yetenekli oyuncularından birini bırakmak zorunda kalan Kathryn'in basketbol koçu olan kocasından bahsediliyor. Neden mi bırakır o kadar yetenekli oyuncusunu? Çünkü söz konusu oyuncu takımın kazanmasını ya da kaybetmesini önemsemiyordu; tek önemsediği kaç sayı attığıydı. Kısacası, bireysel hedefleri onun için takım hedeflerinden daha önemliydi ve bu yüzden gitmesi gerekiyordu.
Bu tür insanlar bir takımda kalırsa, takım kolektif hedeflerini unutur ve rekabet gücünü hızla kaybeder. Üyeler kendi kariyerlerine odaklanmaya başlar, dolayısıyla ilerleme durur. Sonunda, ortak hedef için çalışmaya istekli olan en iyi ekip üyeleri de bulunduğu ekibin kendileri için iyi bir ekip olmadığını anlar ve daha iyi bir ekibe katılmak için ayrılırlar. Bu da durumu daha da kötüleştirir.
Peki ne tür ortak hedefler ekibin odaklanmasını sağlar?
Açıkça tanımlanmış, ölçülmesi kolay, ulaşılabilir, ekibin etki alanında gerçekleştirilebilecek ve belirli bir zaman sınırı içinde olan hedefler. Kısaca, SMART hedefler.
Amaçlanan sonuçlar açıksa ve yoruma yer bırakmıyorsa, herhangi bir bireyin kendi hedefleri üzerinde çalışmak için ekip hedefinden kaçması mümkün değildir.
Örneğin, yine kitapta DecisionTech'te yıl sonuna kadar 18 müşteriye sahip olmak gibi net ve ölçülebilir bir hedef belirlendi ve herkes bu hedefin arkasında birleşti.
Ortak hedefler benimsendiğinde, her bir ekip üyesi sorumluluk alanlarının ötesinde bile birbirini desteklemeye ve yardım etmeye istekli olur.
DecisionTech'te bu, mühendislik departmanının satış ekibine ürün tanıtımlarında yardımcı olmak için kaynaklarını seferber etmeye istekli olduğu anlamına geliyordu. Bu, daha fazla müşteri elde etmek ve ortak hedefe ulaşmak için yardımcı olabilecekleri en iyi yoldu.
Ortak hedefler dediğimizde, tüm şirketin ortak hedeflerde birleşmesinin kritik önemi var. Her kürekçi farklı bir yöne kürek çektiğinde bir kürek teknesi nasıl hiçbir yere gidemezse, nereye gittikleri konusunda hemfikir olmayan bir ekip de hiçbir yere gitmez.
Son yıllarda hepimizin gururlandıran Kadın Voleybol Takımımızın başarısını düşünün. Çok büyük hedeflere, ortak hedefleri halinde tutkuyla bağlı olmaları, kendilerine ve birbirlerine olan inançları, her zor şarttan birlikte çıkmayı bilecek kadar birbirlerini iyi tanımaları ve güvenmeleri onları başarıya götürdüğüne inanıyorum. Tabiki bireysel başarıları olan oyunculardan oluşuyordu ekip fakat ekip olarak hareket etmeden elde edebilecekleri çok sınırlıydı.
Oysa, muhteşem ekip oldular ve Dünya'da ne kadar büyük denebilecek rakipleri varsa hepsini tek tek yendiler. Ne kadar çok negatif yorumlarla karşılaştılar ve hiç birine kulak asmadan birbirlerine ve hedeflerine kilitlendiler. Tutkuları ve birbirlerine olan güvenlerini, birlikte başaracaklarına olan inançlarını her zaman bize hissettirdiler.
Tekrar iş dünyamıza dönersek,
Peki, bu başarılı ekip çalışmasını gerçekleştirebilmek için hedefler konusundaki belirsizliği veya kararsızlığı gidermek için ne yapılabilir?
Anahtar, 'iletişim': Ekiplerin düzenli olarak bir araya gelmesidir,
çünkü bunun birçok faydası vardır.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Öncelikle, üyelerin iyi bir uyum ve güven geliştirmelerine sağlar, bu da zaten herhangi bir sorunu hızlı ve etkili bir şekilde çözmelerine yardımcı olur.
İkinci olarak, çatışmaların yüz yüze çözülmesi daha kolaydır ve tüm ekip üyeleri aynı mekanda bulunduklarında argümanları ve karşı argümanları gerçek zamanlı olarak toplamak çok daha kolay olur.
Üçüncü olarak, yüz yüze toplantılarda ekip üyeleri, her birinin ne yaptığı ve becerilerinin diğer alanlarda da nasıl kullanılabileceği konusunda daha iyi bir içgörüye sahip olur, bu nedenle gereksiz iş riski daha az oluşur.
Örneğin DecisionTech'te ekibin verimsizliklerinin çoğu Kathryn'in ekip üyelerini birlikte önemli ölçüde zaman geçirmeye "zorlaması" ile çözüldü. Yıllık, üçer aylık dönemlerde dönem başına yaklaşık sekiz gün, yıllık toplantı, üç ayda bir yapılan şirket dışı toplantılar, haftalık personel toplantıları ve spontan oluşan güncel toplantılar gibi toplantılarda harcanıyordu. (Tabii verimli toplantı yönetimi kültürünün de şirket içinde geliştirilmesi önemli)
Bir ekip iyi bir uyum geliştirdiğinde, senkronize çalışmak için daha iyi bir konuma sahip olurlar. Örneğin, her bir ekip üyesi diğerlerinin ne yaptığını gördüğünde çakışan işlerden kaçınılır. Ayrıca, kaynaklar akıllıca tahsis edilir, çünkü ekip üyeleri becerilerinin ve bilgilerinin birbirlerine yardımcı olmak için nerede kullanılabileceğini hemen görürler.
Sonuç olarak, düzenli toplantılar ve temas noktaları, büyük ekiplerin koordineli ve verimli olmasına yardımcı olur ve bu, başlangıçta çok zaman harcanıyor gibi görünse de aslında çok zaman kazandırır.
Evet, böylece üç hafta içinde '5 Dysfunfunctions of A Team' kitabındaki temel fikirlere değinmiş olduk. Ama yine de size yazarın diliyle ve içindeki hikayelerle birlikte kitabı okumanızı öneriyorum.
Hepsini toparlamak için şöyle özetleyebilirim:
Mükemmel ekip çalışması güçlü bir rekabet avantajıdır, ancak çok nadirdir çünkü şirketler ekiplerin karşılaştığı doğal işlev bozukluklarından kaçınmakta zorlanırlar. Mükemmel ekip çalışmasının temelleri güven inşa ederek, yapıcı çatışmalara girerek, kararlara bağlı kalarak, iş arkadaşlarını sorumlu tutarak ve ortak hedeflere odaklanarak atılabilir.
İş hayatınızda hızla uygulayabileceğiniz bazı fikirler:
İngilizce güzel bir tanımlama vardır 'Lead by Example', örnek olarak liderlik yapın. Yani, bir ekip lideriyseniz ve başkalarını kırılganlıklarını paylaşmaya teşvik ederek güven inşa etmek istiyorsanız, önce bunu kendiniz yapmalısınız. Bunu yapmanın iyi bir yolu, kendinizle ilgili bazı kişisel hikayeleri paylaşmak ve ardından diğerlerinden de aynısını yapmalarını istemektir.
Ayrıca DISC testi gibi davranış profili testlerini kullanarak ekip üyelerinin birbirinden farklılarını anlamalarına, birbirlerini oldukları gibi kabul etmelerine ve değerlerini fark etmelerini teşvik edebilirsiniz, böylece ekip içi empati ve uyumun gelişimini ve daha iyi bir anlayışın oluşmasını sağlarsınız.
Ve mutlaka net hedefler belirleyin ve bunları takip edin:
Kendinizi bir ekibin içinde bulduğunuzda, ister liderlik edin ister sadece ekibe katılın, genel hedefler ve kalite standartları belirlemekte ısrar edin. Ayrıca, bunların basit ve düzenli ilerleme incelemeleri ile takip edilmesini talep edin. Bu, herkesin ekip hedeflerine odaklanmasına yardımcı olacak ve aynı zamanda hesap verebilirliği teşvik edecektir.
Ve unutmayın: ortak hedefler, bir ekip etkinliği gibi ortak ödüller gerektirir. Ekibinize sihirli bir dokuş yaparak üstün performans göstermeleri için önlerindeki son kiritik engeli de ortadan kaldırmış olacaksınız.
Siz de,
profilimdeki 'Randevu Al' ı tıklayarak size uygun olan görüşme zamanını seçebilirsiniz.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere... Kendinize iyi bakın!
Elif Gönen Saygı
#İş #Yönetim #Liderlik #Başarı #Kariyer #YöneticiKoçluğu