ORUCUN SAĞLIK İÇİN FAYDALARI

ORUCUN SAĞLIK İÇİN FAYDALARI

Sağlıklı bireylere orucun hiçbir zararı yoktur. Uzun bir süre sindirim organlarının ve karaciğerin dinlenmesi vücudun kendi kendini toparlaması için çok faydalıdır. Belli bir süre bedenin ihtiyacı olan kaloriden biraz daha azını tüketmenin pek çok faydası vardır, ancak bunu ciddi bir tıbbi denetim altında ve bir uzman gözetiminde yapmak gereklidir.

*Ramazanda az yemek yiyerek, besinleri çok çeşitlendirmeden tüketerek ve su tüketimini artırarak zayıflamak mümkündür. Bu şekilde 11 ayda vücutta depo edilen zararlı maddeler temizlenmiş olur. Kilo vererek şişmanlığa bağlı oluşabilecek metabolik ve fiziksel hastalıkların tedavisini desteklerken bu hastalıklara hazırlanan zemini de bozmuş oluruz.

*Oruç sırasında organizmada depo edilmiş besin maddelerinin harcanmaktadır. Sonradan bunların yerine yenileri gelmekte ve bütün vücutta bir yenilenme olmaktadır.

*Oruç kilo kontrolü, kan yağlarının düşürülmesi ve sindirim sisteminin dinlenmesi bakımından faydalıdır.

*Oruçta iftar ve sahurda aşırı yememek koşuluyla optimum bir enerji dengesi oluşur. Bu da orucun faydalarının organizmaya zarar vermeden elde edilmesini sağlar.

*Az yemek, çok yemekten daha faydalıdır. Vücut için, yeterli enerji alındıktan sonra belli zamanlarda yemek yemek; faydalı-faydasız şeylerle mideyi doldurmaktan daha iyi ve daha sağlıklıdır. Bu da iftar ve sahur sırasında da az yemek yenmesiyle gerçekleşir. Bu şekilde orucun faydası daha fazla olur.

*Fazla yemek zararlıdır. Romatizma, kalp hastalıkları, kan dolaşımındaki bozukluklar, şeker vb. hastalıklarda, bu hastalıkların başlatan veya artıran büyük etkenlerin başında fazla yemek gelir.

*Fazla besin tüketimi kilo artışını hızlandırır. Kolestrolü yükseltir, böbrekler yorulur. Mide ve sindirim sisteminde olumsuz değişikler meydana gelir. Hazımsızlık ve kabızlık başlar.

*Oruç; sigara, alkol ve benzeri kötü alışkanlıklardan kurtulmayı kolaylaştırır. Hiç değilse bir ay için bile olsa bu kötü alışkanlıkların vücutta oluşturduğu olumsuz etkilerden rahatlamasını sağlar.

*Oruç tutarken tam açlık olması orucun olumlu etkilerini yok eder. Bu nedenle çok düzenli ve kişiye özel bir beslenme planının oluşturulması gerekir.

*Tam açlık ve sıkı diyetlerin yan etkileri fazladır; zira yeterli enerji alımı olmazsa negatif enerji dengesi oluşur ve sağlık risklerinin artmasına neden olur.

*Oruç tutarken besin tüketim miktarlarına ve türüne dikkat edilirse vücut zararlı ve atık maddelerden, yani toksinlerden arındırılır.

*Karaciğer vücudun en çok çalışan organıdır. Yediğimiz yiyeceklerin vücut tarafından kullanılabilir hale gelmesini sağlar. Bunu yaparken, sindirim sisteminden gelen kan içindeki karmaşık molekülleri parçalayarak kullanılabilir veya depolanabilir moleküller haline getir. Daha sonra faydalı olanları tekrar kan yoluyla diğer hücrelere gönderir. Zararlı olanları ise, birkaç işlemden geçirerek böbreklere yollar ve oradan da süzülerek üre halinde vücuttan atılmalarını sağlar. Gün boyu besin tüketimi devam ettikçe çalışması da sürekli devam eder. Besinlerin metabolizması, vücuttan toksinleri temizlenmesi vs gibi pek çok işlevi gün boyunca üstlenmeye çalışılır. Oruçta ise uzun bir açlık süresi yaşandığı için karaciğere binen yük açlık süresinde azalmış dolayısı ile karaciğer dinlenmiş olur.

*Midenin oruç anında tüm kaslarını dinlendirir, oruçla birlikte mide şartlı reflekse geçerek asit salgısını durdurur ve iç zarındaki tüm hücreler kendilerini tamir fırsatı bulur.

*12 parmak bağırsağı oruçtan en büyük sağlık payını alır. Oruçla birlikte ortalama 10 saat dinlenmektedir.

*Kan hacmindeki azalma, kalbe ciddi bir dinlenme sağlar. Dokular arasındaki fazla su atılarak tansiyon düşer.

*Çeşitli görevlerle sorumlu olan hücreler, özellikle besin alışverişi, hücre içi ve hücre arası su dengesini ayarlamak zorundadır. Hücrenin en büyük yorgunluğu, buradan gelmektedir. Oruçta tüm bu olaylar en aza indiğinden, hücrelere nefes alma ve dinlenme imkanı doğar.

Diyetisyen Nesrin Eriş

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

NESRİN ERİŞ adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler