Pinokyo'nun Mirası: Yapay Zeka ve EU ACT ile Risk Yönetimi
Yapay Zeka (AI), çağımızın en çarpıcı buluşlarından biri olarak karşımıza çıkarken, bu alandaki gelişmeler aynı zamanda pek çok riski de beraberinde getiriyor. Bu riskleri anlamak ve kavramak için, "Pinokyo" masalından esinlenerek bir benzetme yapabiliriz. Masal, marangoz olan Geppetto usta tarafından tahtadan yaptığı Pinokyo'nun gerçek bir çocuk olma arzusuyla başlayan serüvenlerini anlatır. Geppetto ustanın saf niyeti ve yaratıcılığı, Pinokyo'nun bazen beklenmedik ve tehlikeli durumlarla karşılaşmasına neden olur. Yapay Zeka teknolojisi de, Pinokyo gibi kontrol edilmediği ve belli kurallar belirlenmediği sürece tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Yazının tamamı için tıklayın.
AB Yapay Zeka Yasası nedir?
Son yıllarda ChatGPT, Google Bard gibi üretken yapay zeka ürünlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte yapay zekaya yönelik ilgi herkes tarafından arttı. Bununla birlikte yapay zeka üzerinden edinilen bilgilerde herhangi bir denetleme ve filtreleme olmaması da çeşitli tehlikeler ortaya çıkarmaktadır.
Avrupa Birliği Konseyi, dünya genelinde yapay zeka ile ilgili ilk kapsamlı düzenlemeleri içeren “Yapay Zeka Yasası”nın üye ülkeler tarafından onaylandığını duyurdu. Onaylanan yasa içerisinde, yüz tanıma veri tabanları oluşturmak için internetten veya CCTV görüntülerinden hedef gözetmeksizin yüz görüntülerinin alınması da dahil olmak üzere vatandaşların haklarını tehdit eden belirli yapay zeka uygulamaları yasaklanmaktadır. İş yerlerinde ve okullarda duygu tanıma, bir kişinin profiline veya özelliklerine dayalı tahmin eden, insan davranışını manipüle eden veya insanların zayıflıklarından faydalanan yapay zeka uygulamaları da yasaklanacaktır.
Kolluk kuvvetlerinin kullandığı biyometrik tanımlama sistemlerinin genel kullanımı yasaklanmış olup sadece belirli tanımlı durumlar için kullanımına izin verilmektedir. Bu belirli durumlara bir terör saldırısının önlenmesi gibi durumlar örnek verilebilir.
Yapay Zeka Yasasının Yürürlüğe Girmesiyle Temel Hedefler:
Yazının tamamı için tıklayın.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Riskler ve Gelişmeler ile ilgili dikkat çekici haberler
SANS CISO Primer: Yapay Zeka ve Gen AI Etkisi
2024 yılında, Yapay Zeka (AI) ve özellikle GenAI (Generative AI), siber güvenlik alanında önemli bir etki yaratacak teknolojiler olarak öne çıkıyor. Bu teknolojilerin hem risk kaynağı hem de güvenlik uygulamalarını geliştirme potansiyeli taşıdığı SANS tarafından yayınlanan raporda vurgulanıyor. Raporda öne çıkan konulara beraber bakalım.
Yazının tamamı için tıklayın.
Diğer blog yazıları için tıklayın.
Regional Project Coordinator and Digital Security Manager at BSH Home Appliances Corporation (RNA-Region North America)
6ay👍👏👏👏
Vice President Global Consulting Services | Cybersecurity | Data Protection | Digital Trust | WomenTech Global Ambassador & Council Member | IAPP Knowledgenet Chapter Chair
6ayHarika yazı 👍🏼 Yakınsama çok yerinde olmuş, elinize sağlık Semih Gelişli!