Pump Audit (Pompa Etüt), Energy Check ile ilgili bilmeniz gerekenler.
Photo by Recton

Pump Audit (Pompa Etüt), Energy Check ile ilgili bilmeniz gerekenler.

Daha önceki yazımda pompalar, dünyada tüketilen elektrik enerjisinin %10’unu tek başına tüketen ekipmanlar dır demiştim. (Grundfos*) Bu nedenle işletmelerin enerji tüketim maliyetlerinde çoğunlukla ilk sıralarda yer alırlar. Yazımın en başından önerebilirim ki; enerji verimliliği politikaları oluşturan ve bu doğrultuda projeler üreten kuruluşlar için pompalar ilk iyileştirme yapılması gereken ekipmanlar olmalıdır.

No alt text provided for this image

Pump Audit (Pompa Etüt), mevcut eski ve verimsiz çalışan pompalara yönelik geliştirilmiş, enerji tasarruf ve verimlilik projesidir. Bu proje ile işletmelere, pompa ve pompa sistemleri ile ilgili enerji tasarruf projeleri geliştirmek, teknik danışmanlık yapmak ve projelerin uygulanmasını sağlamak hedeflenmiştir.

Pump Audit (Pompa Etüt) ölçümlerinde anlık değerler izlenebildiği gibi ,uzun dönem (haftalık,aylık,yıllık) Online Pump Audit hizmeti de verilebilmektedir. Bazı hatlarda tüketim profillerini belirlemek için uzun dönem ölçümlere ihtiyaç duyulmaktadır

No alt text provided for this image

Pump Audit öncesinde işletmeler pompa envanterlerini paylaşırlarsa ücretsiz "Enerji Tasarruf Potansiyel Rapor" düzenlenir. Bu çalışmaya "Enerji Kontrolü" (Energy Check) ismini veriyoruz. Pompa envanterleri üzerinden Pump Audit (Pompa Etüt) öncesi nasıl bir tasarruf potansiyeli olduğu belirlenir ve işletmeye ön rapor sunulur.

Pump Audit (Pompa Etüt) Amaç;

Eski ve verimsiz pompaların mevcut performanslarını mühendislik yöntemleri ile ölçülebilir hale getirmek, tesisat ile ilgili iyileştirme konularını belirlemek, çalışma senaryolarını optimize etmek ve hangi tasarruf yönteminin etüt yapılan pompa sistemine uygun olduğunu ortaya çıkarmak etüt çalışmalarının önceliğidir. Tüm veriler ve optimizasyon konuları detaylı saha etüdleri ile ölçülür, belirlenir, fizibiliteleri hazırlanır ve optimum çözümler yönetici birimlere sunulabilecek sekliyle raporlanır. (yatırım raporları, ROI, CO2 kazanımlar vb). Etüt sırasında potansiyel çözümlerin işletme şartlarına uygunluğu ve uygulanabilirliği netleştirilir. Uygulama sonrası yeniden ölçüm yapılarak belirlenen potansiyel tasarruflar belgelenir.

Pump Audit (Pompa Etüt) Ekipmanları Nelerdir?

Pump Audit (Pompa Etut) ölçümlerinde taşınabilir ölçüm ekipmanları kullanılır. Bu ekipmanlar ile bir pompanın performansının ölçülmesi için gerekli tüm değerler ölçülür. Bu değerlerden bazıları;

No alt text provided for this image




Debi (m3/h), Su Hızı (m/s), Basınç /Fark Basıncı (bar), Sıcaklık, Seviye, Enerji Değerleri (Voltaj,Akım,Güç (kw)vb)



Ölçümler pompalar durdurulmadan yapılmaktadır. Bu sayede işletmede duruşa neden olmadan gerekli tüm veriler alınabilmektedir. Ölçülen değerler özel pompa tasarruf analiz yazılımı ile değerlendirilmekte ve raporlanmaktadır.

Pump Audit’i Kim Yapar?

Pompa teorisi ve uygulamaları, pompalarda enerji tasarruf yöntemleri geliştirme, uygulama konularında eğitimler almış Pump Audit (Pompa Etüt) uzmanları tarafından yapılmaktadır. Pump Audit (Pompa Etüt) uzmanı tesisat, elektrik panoları, uygulamalar ve HVAC konusunda deneyimlidir.

Recton, pompa ve pompa sistemlerinde enerji verimliliği projeleri oluşturmak isteyen tesislere Pompa Etüt (Pump Audit) hizmeti ile çözümler sunmaktadır. İşletmeler tesislerinde bulunan verimsiz pompalar için proje hazırlanması konusunda Recton ile çözüm ortaklığına dayalı bir model oluşturarak Pump Audit hizmetlerinden faydalanabilirler.

Pump Audit Projesinin Faydaları Nelerdir?

  • İşletmenin enerji maliyetlerini azaltır. (%70’e varan enerji tasarrufu)
  • İşletmenin çevreye yaydığı C02 Sera Gazı salınımını azaltır.
  • Pompalarda maksimum verim alınmasını sağlar.
  • Senaryo değişiklikleri, prosese uygun çözümler ile konfor sağlar.
  • Bakım maliyetlerini azaltır ve bakım, işletme kolaylığı sağlar.
  • Enerji yöneticilerine ve enerji birimlerine proje desteği sağlar.
  • VAP (Verimlilik Arttırıcı Proje) ve Gönüllü Anlaşmalara başvuru yaparak destek ve teşviklerden faydalanabilmek için altyapı ve proje hazırlanmasını kolaylaştırır.

Pump Audit (Pumpa Etüt) Rapor Çıktıları

  • Tasarruf Potansiyelleri
  • Alternatif Önerilen Tasarruf Yöntemleri
  • Karşılaştırmalı Raporlar
  • 1 yıllık-10 yıllık projeksiyonlar
  • Geri Ödeme Süreleri ROI
  • CO2 Karbon Ayak izi
  • Enerji Tasarruf Değerleri (kwh/yıl)
No alt text provided for this image

Pump Audit ile ne oranda enerji tasarrufu sağlanır?

Özellikle endüstriyel tesisler için hazırlamış olduğumuz projelere göre %35 ile %70 enerji tasarrufu sağlanan uygulama sonrası yeniden ölçümler alınarak belgelenmiş çok sayıda başarı hikayesi mevcuttur. Geri ödeme süreleri, 7/24 çalışan pompalar için 12 aydan daha azdır. (hazırlamış olduğumuz proje verilerine göre, Recton)

* HI (Hydraulic Institute)

Taylan Karakaya - taylan@recton.com.tr

www.recton.com.tr

#verimlilik #energyoptimization ##enerjiverimlilikprojeleri #pumps #pompa #endüstri4.0 #energyefficiency #grundfos #pump #engineering #pumpaudit #pompaetüt #audit #verimlilik #pompaverimlilik #energysaving #enerjitasarruf #enerjiverimlilik #recton #energysavingsolutions #onlinepumpaudit #onlinepompaetüt

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Taylan Karakaya adlı yazarın diğer makaleleri

  • Covid-19 Today and Tomorrow

    Covid-19 Today and Tomorrow

    Dear Friends, nowadays we have been facing a completely new, unexperienced situation altogether. Not maybe, for the…

  • Pompalarda Tasarruf-Optimizasyon Yöntemleri

    Pompalarda Tasarruf-Optimizasyon Yöntemleri

    Pompalar oldukça basit görünen, mekanik ve elektriksel olarak karmaşık yapıları olmayan ekipmanlar olarak algılanır. Ve…

    12 Yorum
  • Tesislerde Enerji Tasarruf Potansiyelleri, Nereden başlamalı?

    Tesislerde Enerji Tasarruf Potansiyelleri, Nereden başlamalı?

    Tasarruf - Verimlilik - Optimizasyon, bugünlerde çok sık duyduğumuz ve 7-8 yıldır giderek ilgi gösterilen konuların…

    3 Yorum

Diğer görüntülenenler