Röportaj: Yatırımcı Gözü ile Güneş Enerjisi – Tevfik AKKAŞ

Röportaj: Yatırımcı Gözü ile Güneş Enerjisi – Tevfik AKKAŞ

Bu röportajımızda Güneş Enerjisi ile ilgili bir yatırımcı ile yapmak ve yatırımcı gözü tarafından bir bilgi alma istedik, bununla ilgili Muğla - Fethiye de bulunan Akkşoğlu Grubundan Tevfik Akkaş Bey ile güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisi neler dedi, bir bakalım ...

 Şirketiniz Hakkında kısa bilgi verirmisiniz:?

Şirketimiz Akkaşoğlu Grup diğer köklü enerji firmalarına nazaran 2014 yılında şahsım Tevfik AKKAŞ tarafından kurulmuş olan Akkaşoğlu Grup Çağan Enerji ve Seydikemer Enerji şirketimiz. 2015 yılı itibariyle Türkiye’de yeni gelişmekte olan yenilenebilir enerji sektörün de Öncü ve büyük markalardan olma hedefini belirleyerek çalışmalarına başlamıştır.

Neden Yenilenebilir Enerji:?

Güneş enerji santralleri ve yenilenebilir enerji santrallerinin geleceğimizin yeni nesil enerji kaynakları ve çevreye, dünyamıza olumlu etkilerinin olduğunu gördük.

Aynı zamanda sektör babında önü açık gelişmekte olan bir sektör olduğunun farkına vardık ve yatırım yapma kararı aldık ve araştırmalarımıza başladık. Bu sebepten dolayı yenilenebilir enerji sektöründeyiz.

Türkiye yenilenebilir enerjide sizce diğer ülkelerler arasında yeterli durumdamı?

Bir yatırımcı yönünden bakacak olursam eğer üzülerek yeterli olmadığı kanısındayım.

Çünkü ülkemiz güneşlenme açısından ve yenilenebilir enerji santrallerinin kurulumu açısından en başta gelebilecek ülkeler arasında olması gerekirken sıralamanın sonlarında yer almaktayız.

Örneğin Almanya güneşlenme açısından az olmasına rağmen güneş enerji sistemlerine yapmış oldukları yatırımlarla dünyada proje oluşturma ve sektör liderliğiyle sektörün öncüsü olmuştur. Bunun sebebi ise öncelikle teknolojiye yatırımlarının olması ve projelendirme firmalarının yatırımcıyı doğru bilgilendirmeleridir.

 10 yıl sonra Türkiye’de yenilenebilir enerjiyi nerede görüyorsunuz.

 

Öncelikle gerekli yasal düzenlemerin tamamen yerli yerine oturmuş, yatırımcıların ve EPC firmalarının projelerde gerekli tecrübelerinin kazanıldığı ve inşallah 100 GW seviyelerinde yenilenebilir enerji yatırımlarının olduğunu görmeyi umut ediyorum.

Daha öncede söylemiş olduğum gibi Türkiye güneş açsından çok verimli bir ülke. Eğer bizler devletimizin desteği ile doğru adımlar atmayı başarabilir isek bundan 10 yıl sonra hatta ve hatta 5 yıl sonra ülkemiz dünya genelinde ilk sıralara gelebiliecek düzeyde.  Ayrıca teknolojide yapacağımız stratejik yatırımlarla dışa bağımlılığımızı kapattığımız gibi ihracat ve teknoloji pazarımızıda geliştirebiliriz.

Sizce sektörde ülkemizde Ne gibi gelişmelerle atılımlar olmalıdır?

Öncelikle şuradan bir bakmalıyız. Ülkemizde güneş enerji sektörünün eğitimini veren okullarımız, bölümlerimiz, eğitim alanlarımız varmı? Varsa yeterlimi? Yatırımcı ve özellikle üniversitelerimizin teknoloji bölümleri ortaklaşa projelere imza atabiliyormu? Bunları kendimize sormalıyız.

Özellikle ülkemizin gelişmişlik düzeyinin artması için üniversiteler ve yatırımcılar el ele vererek tekno parklarda fabrikalar kurarak bu fabrikalarda eğitim alanları oluşturup, araştırma geliştirme bölümleri oluşturarak iyinin daha iyisini, güzelin daha güzelini yapmaya gayret etmeliyiz. Tabiki bunların en başında devletimizin bu alanlara yapılacak olan yatırımlarda biz yatırımcıların arkasında olup destekleme mekanizmaları ile bizleri desteklemesi gerekmektedir.

Sizce bu sektörün zorlukları neler bu zorluklarla sizde karşılaştınızmı?

Tabiki bu işlemleri yaparken zorluklarla karşılaştık, sorularımıza cevaplar alamadık, ilerleyemediğimiz yerler çözümleyemediğimiz ve işin içinden çıkamadığımız durumlarda  oldu. Ama bunların hepsi ülkemizde yeni gelişmekte olan bütün sektörlerde yaşanmakta.

Özellikle brokrasi, mevzuatlar, yönetmelikler, kurumlar arasında çok koşuşturma yaşadık, hatta hala yaşamaktayız.  Kendimiz dahil olmak üzere özellikle yatırımcı arkadaşlarımızın paraları olmasına rağmen, hemen hayata geçirmek istedikleri projeler olmasına rağmen bir türlü yapamamış, başaramamış olmanın üzüntüsünü birçok yatırımcı yaşamakta.

Özellikle 2015-2016 yılı içinde yapılandırılan lisansız GES başvurularında yatırımcıdan çok aracıların elinde bulunan izinler dolayısı ile gerçek yatırımcıların önü kapatılmıştır. Projeyi geliştirenlerden çok aracılar maddi menfaatleri doğrultusunda hareket etmişlerdir. Dolayısı ile sektörde bir pahallılaşma, fiyatlarda afaki şekilde artışlar meydana gelmiştir. Tabiki bu durumdan yatırımcılar olumsuz etkilendi. İlk sorduğumuz şuydu, bizi bu konularda aydınlatacak danışmanlar varmı, var ise bunlar kimler, EPC firmaları bize nasıl faydalı olacaklar veya yatırımlarımızı doğru olarak yönlendirebileceklermiydi sorusu oldu.

Şu anda bile halen bitmiş tesisler hatta geçici kabulü yapılamamış tesisler mevcut. İşte bu durumda aradaki firmalar değil özellikle yatırımcı çok zarar etmekte. Tesis çalışmadığı halde istenilen tarihte bitmeyen bir iş ve eğer kredilendirme ile yapılmış olan bir tesisse tesis devreye girmeden kredileri bile başlamış olabiliyor. İşte bu durumda hem kurulumu yapan EPC firması hemde yatırımcı birbirlerini çok fazla üzüyor.

 Bunların dışında ne gibi kafanıza takılan sorular oldu?

Daha bir sürü soru işaretlerini yavaş yavaş çözümlemeye başladık. Bunlar şu şekilde oldu.

            -Arazi koşulları uygunmu gerekli AR-GE çalışması standartlara uygun yapılmışmı, olası verimlilik hesapları doğru yapılmışmı veya nasıl yapmalıyım.

            -Aldığım izinler doğrultusunda nasıl bir montaj sisteminde ilerlemeliyim.

            -Aldığım ürünlerin transfer ve lojistik işini nasıl sağlarım.

            -Aldığım veya alacak olduğum ürünlerin ömrü ne kadar, performans testlerine uygunluğu nedir

            -Eğer ürünleri almak istersem nasıl sipariş ve ne gibi sözleşmeler gerekmekte.

            -Kurduğum sistemin bakım onarımını nasıl yapabilirim.

            -Olası arıza ve hatalarda kurulumu yapan firmanın teknik desteği nelerdir. Hukuki yöntemleri nelerdir.

            -Aldığım güneş paneli ve invertör sistemi yedekleri olacakmı veya arıza durumunda kaç saat içinde benim tesisime müdahale edebilrler

            -Olaki kurulumu yapan firmanın ilgisizliği yüzünden üretim kayıplarım oldu bunları nasıl telafi edebilirim.

            -Bazı ürünlerle kıyaslama yapınca aradaki fiyat farklılıkları neden doğuyor.

            -Acaba yerli ürünmü kullanmalıyım yoksa yabancı menşeeli ürünmü kullanmalıyım.

            -Devletimizin bizlere ne gibi destekleri olacak, nerelerden nasıl desteklemeler alabilirim

            -Tesis sigortası yapılabiliyormu, yapılıyor ise bunun ayrıntıları nerlerdir.

            -Tesis başlamadan önce ne gibi finanasman çalışmaları yapılması gerekmekte, destekleme mekanizmaları neler

            -Tesisi inşaat ve montaj süresince transferler dahil olmak üzere tesisi denetleyecek bir dış denetim firması Türkiye şartlarında varmı yok ise Yurt dışı firmaları ne kadar güvenilebilir.

Gibi daha bir sürü sorularla karşılaştık ve sorulara çözüm yolu ararken birde baktik ki Akkaşoğlu Grup olarak  çözüm ortağı firma haline gelmiş olduğumuzun farkına vararak yatırımcılara yol göstermeye başladık.

Özellikle Riskler konusunda araştırmalarımızı yoğunlaştırdık ki kayıpları hataları ve oluşabilecek sıkıntıları en azami de tutmak için çalışmalarımız yürüttük.

İşimiz, Geleceğimiz sloganıyla yola çıkmış olup, dünya için çevreye duyarlı, küresel ısınmaya olumlu katkısı olan, yenilenebilir enerji üretmektir.

Bana bu kıymetli röportaj fırsatını verdiğiniz için teşekkür ederim.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Hasan Yigit adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler