Sürdürülebilir Enerji Yönetim Sisteminin Anahtarı : Yalın Enerji
Merhaba,
Önceki makalemde enerji maliyetlerinin ve karlılık üzerindeki etkisi ve konjonktürel gelişmeler nedeniyle gittikçe önem kazanan enerji maliyetleri ve enerji yönetiminin önemini tartışmıştık.
Bu makalemde ise sürdürülebilir enerji yönetim sisteminin önemi üzerinde değerlendirmeler yapmak, enerji maliyetlerini azaltmak için izlenebilecek kısa ve uzun vadeli stratejiler üzerinde tartışmak istiyorum.
Enerji maliyetlerinin sistemli olarak yönetilmesi tıpkı diğer maliyet kalemlerinin yönetiminde olduğu gibi en etkili başarı unsurdur.
Sistemli Enerji Yönetiminin Önemi:
Öncelikle enerji maliyeti kavramını açıklığa kavuşturmamız gerekir. 1 kWh elektriğin veya 1 m3 doğalgazın satın alma birim maliyeti ile, birim ürün üretmek için harcadığımız enerjiyi yani özgül enerji tüketimi değerini doğru şekilde değerlendirmeliyiz. Özgül enerji tüketimi, tüketilen enerji miktarının üretilen ürün miktarına bölünmesiyle hesaplanır.
Enerjinin satın alma birim maliyetini piyasa koşulları belirliyor. Çalışanlar enerjinin satın alma birim maliyetinden ziyade Planlı Enerji Yönetimini işletmelerinde tesis ederek, özgül enerji tüketimini azaltarak bu sayede üretim maliyetlerini düşürerek etkili olabilirler. Bu nedenle bu yazımda enerji maliyeti kavramı ile özgül enerji tüketimi ifade edilmiştir.
Sistemsiz Enerji Yönetiminin Sonuçları:
Etkili bir planlama yapılmadan enerji maliyetlerimizi yönetmeye kalkarsak enerji maliyetlerimizi kontrol altında tutamayız. Enerji maliyetleri sürekli dalgalanır. Sonunda artan enerji maliyetleri üst yönetimin dikkatini çeker. Ne oluyoruz? Neden maliyetler yükseldi ? sorgulamasının arkasından enerji etütleri, yatırımlar acil müdahaleler ile maliyetler azaltılır. Ama planlı enerji yönetimi uygulanmadığı için bu maliyetler bir süre sonra tekrar yükselme eğilimi gösterir. Bu kısır döngüyü Planlı Enerji Yönetimi ile durdurabiliriz.
Enerji kullanımı günlük olarak yönetilmez ve normal iş faaliyetlerinin bir parçası haline getirilmezse, enerji maliyetleri dalgalanmaya ve kontrolden çıkmaya devam edecektir.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Sistemli Enerji Yönetiminin Sonuçları:
Sistemli bir enerji yönetiminin nihai hedefi enerji tasarrufunun şirket kültürü haline getirilerek sürekliliğin sağlanmasıdır.
Sistemli Enerji Yönetimi sayesinde önemli kazanımlar söz konusu olacaktır.
Sürdürülebilir Enerji Yönetim Sistemi : Yalın Enerji Yönetim Gelişim Aşamaları
Enerji Yönetim Sistemini nasıl sürdürülebilir kılabiliriz? Enerji etütleri ile?, ISO 50001 belgelendirme çalışmaları ile ?, Enerji verimlilik yatırımları ile ? Çok yetkin enerji yöneticileri ile ? vb.. elbette burada sıraladığım ve belirtilenlerle sınırlı olmayan bu faktörler bizim enerjiyi daha iyi yönetmemize katkı sağlayacaktır. Ama gerçekten sürdürülebilirliği sağlayacak mı ?
Enerji yönetim sistemimizin kuruluş aşamasında Yalın Üretim araç ve yöntemlerinin etkili bir şekilde kullanılarak kurulacak olan sisteme entegre edilmesiyle Yalın Enerji Yönetim Sistemini tesis etmiş oluruz. Bu sayede enerji yönetim sistemimizi sürdürülebilir kılabiliriz.
Bir sonraki makalemde Yalın Enerji araçlarını tartışmayı düşünüyorum.
Sedat Canoğlu
21.Ocak.2022