Sürdürülebilirlik Bülteni
🇹🇷 Bugün iç basında sürdürülebilirlik ile ilgili okuduğumuz haber ve makaleler arasında ilgimizi en çok çeken içerikler şöyle:
🏅 Dünyada her yıl 1,5 milyar ton, Türkiye’de ise 19,1 milyon ton gıda israfı yapılırken gıda israfını azaltmayı ve atık gıdaların sürdürülebilir bir şekilde ekosisteme dahil edilmesini amaçlayan Sorumlu Restoran Hareketi (SRH), Boğaziçi Çevre Ödülleri’nde “Yılın Çevreci Gıda Firması” kategorisinde ödülün sahibi oldu.
🗣️ İklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından birinin iklim göçü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü’nün (UNHCR) istatistiklerine işaret ederek “2010 yılından bu yana iklim değişikliği sebebiyle 21,5 milyon insan halihazırda yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Bu trendin hızlanarak artacağı ve diğer krizlerle birleştiğinde çarpan etkisi oluşturarak 2050 yılına kadar en az 1,2 milyar insanın iklim göçü yapabileceği tahmin ediliyor” dedi.
✍🏻 2024 yılında, Change.org Türkiye’de, 6.285 kampanya başlatıldı ve değişim talepleri için 6 milyonun üzerinde imza atıldı. En fazla imza, hayvan hakları (2.293.168) ve çevre (1.446.737) için verildi. Change.org Türkiye’de 2024 Değişim Raporu’na göre, 91 kampanya başarıylasonuçlandı. 448.954 imza ile “Katliama, Barınaklara Toplamaya Hayır! #YasayıGeriÇek” başlıklı kampanya, 2024’ün en fazla ilgi gören kampanyası oldu.
⚡️ Troya Çevre Derneği’nin katılım sağladığı Avrupa Birliği destekli De-Risk Projesi kapsamında, yenilenebilir enerji sistemlerinin entegrasyonu ve kullanıcıların aktif katılımıyla enerji yönetiminin daha verimli hale getirilmesi hedefleniyor.
☀️ SolarPower Europe’un yeni raporu, AB’nin güneş enerjisi sektöründe büyüme ve yatırımlarda keskin bir yavaşlama yaşandığını ortaya koydu.
⚡️ Global Energy Monitor’ün 2024 üçüncü çeyrek raporuna göre, Türkiye’de üç kömürlü termik santral projesi iptal edildi. Ancak Türkiye, OECD ülkeleri arasında yeni kömür santrali izinlerini yasaklama taahhüdünde bulunmayan tek ülke olarak öne çıkıyor.
🫒 Yeni yapılan bir çalışma, iklim değişikliği nedeniyle Türkiye’de zeytin üretimine en uygun alanlarda daralma beklendiğine işaret ediyor. Dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden olan Türkiye’de, üretimin en yoğun olduğu Ege Bölgesi, en büyük risk ile karşı karşıya. Bugün Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinin kıyılarında yoğunlaşan zeytinciliğe elverişli alanların kuzeye, iç kesimlere ve daha yüksek rakımlara doğru kayması bekleniyor. Ancak yüksek rakımlarda zeytinciliğin ekonomik olarak sürdürülebilirliği belirsiz. Bu durum, zeytine ve zeytinyağına ekonomik fiyatlarda erişmeyi daha da zorlaştırabilir.
⛽️ Fosil yakıtları aşamalı olarak sonlandırmak için Küresel Güney ülkelerinin başlattığı pakt giderek büyüyor. İklim krizinden en çok etkilenen ülkelerden olan Bahamalar da fosil yakıtların artışını durdurmayı amaçlayan ve küresel bir yol haritası ortaya koymaya çalışan anlaşmaya onay verirken, Pakistan’da desteğini sundu…
🌊 Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Kenan Aslanlı, iklim değişikliği ve kirlilik gibi faktörlerin, Hazar Denizi’nde balık ve endemik türlerin azalması başta olmak üzere biyolojik çeşitlilik açısından olumsuz etkilere neden olduğunu belirtti.
⚠️ Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’nün 2024 raporuna göre, dünya üzerinde her 30 kişiden biri artık göçmen konumunda. Çatışma, şiddet, doğal felaket ve diğer nedenlerle yerinden edilen kişilerin sayısı 117 milyona ulaşmışken çevresel etkiler ve iklim değişikliği de göç koridorlarını şekillendiren önemli bir faktör olarak karşımızda duruyor.
🌡️ Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr. Levent Kurnaz, “Aralık ayının başındaki ortalama sıcaklıklar, bu yılın tarihteki en sıcak ikinci aralık olabileceğine işaret ediyor. 2023 sonu oldukça sıcak günlerle kapanmıştı, bu nedenle en sıcak aralık olma ihtimali çok düşük ama şimdilik, üçüncü en sıcak yıl ile kıyaslandığında oldukça sıcak bir seyir izliyoruz. Hafif bir La Nina etkisi, ortalama sıcaklıkların biraz azalmasına yol açar ama küresel ısınma bu dönemsel etkilerin tümünden daha şiddetli bir etki gösteriyor” dedi.
❓ İstinye Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen 7. Uluslararası Geleceğin Eğitimi Konferansı’nda, insanlığın, günümüzde karşı karşıya olduğu kritik zorluklarla başa çıkabilmesi için ihtiyaç duyulan küresel eğitim sistemi masaya yatırıldı. Dünya Üniversite Konsorsiyumu Başkanı Ralph Wolff, eğitimde öğretilen derslerin yanı sıra eğitim kalitesinin önemine de işaret ederek, “Konferans sonuçlanırken aklımda kalan soru şu: Gezegeni koruyabilmek için onu nasıl sevmeliyiz?” sorusunu yöneltti.
⚡️ Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik şebeke yönetmeliği, yenilenebilir enerji kaynak garanti belgesi yönetmeliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının belgelendirilmesi ve desteklenmesine ilişkin yönetmelikte değişikliğe gitti.
⚕️ Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni ve kapsamlı bir araştırma, hava kirletici temel dört maddeye sıklıkla maruz kalmanın, ruhsal hastalıkları ve bu hastalıklar nedeniyle hastaneye yatış oranını da artırdığını ortaya koydu.
📈 Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027’ye kadar yatay bir seyir izleyeceği öngörülüyor.
🏙️ Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi.
LinkedIn tarafından öneriliyor
🎯 Accenture’un raporu, şirketlerin net sıfır hedefi doğrultusunda ilerleme kaydettiğini ancak küresel karbonsuzlaşma sürecinin yeterince hızlı ilerlemediğini ortaya koyuyor.
🌎 Bugün dış basında sürdürülebilirlik ile ilgili okuduğumuz haber ve makaleler arasında ilgimizi en çok çeken içerikler şöyle:
☀️ U.S. President-elect Donald Trump has made clear that he will favor the oil and gas industry and “terminate the Green New Deal”—a reference to the strangely named Inflation Reduction Act (IRA), which the Biden administration designed to spur investments in clean energy. But will it be easier said than done?
🏭 Only five proposals for coal plants remain across OECD’s 38 countries.
🎯 EU countries have updated their goals for the deployment of offshore renewable energy up to 2050 in each of the EU’s 5 sea basins, with intermediate objectives to be achieved by 2030 and 2040.
⛽️ A ministerial debate on the future of Europe’s energy system saw calls to build up cross-border power grids and end dependence on Russian fossil fuels, while France said it was time bring nuclear power into the centre of EU decarbonisation policy.
🏭 Scientists at NTU have developed a 3D concrete printing method that captures carbon, demonstrating a new pathway to reduce the environmental impact of the construction industry.
⚡️ How are decentralised energy grids revolutionising the future of energy?
☢ World’s 1st commercial 400MW nuclear fusion plant to power 150,000 homes.
🎯 Japan's draft climate strategy spurs calls for bolder cuts in carbon emissions.
👩🏻 Alisha Fredriksson says she had one motivation for starting her latest business venture: “to tackle the climate crisis and to have as big of an impact as possible.”
⛽ Oil and gas lobbyists have helped push carbon capture and storage into the heart of Europe’s climate plans.
⚡ The clean-tech venture firm established by Bill Gates, Breakthrough Energy, has granted $40 million to carbon-capture startup Deep Sky Corp. The Montreal-based company aims to build large-scale facilities to remove carbon from the atmosphere, a crucial step in mitigating the risk of extreme climate change.
🌡 Many scientists now think at least some carbon capture and storage technology will be needed to prevent dangerous temperature rise.
🚛 Hydrogen-powered heavy-duty truck establishes new threshold by traveling 1,800 miles on a single fill.
⚡ Daimler Truck brand FUSO handed over 22 all-electric eCanter to Planway Logística in Spain.
🎯 Researchers at Tohoku University's Institute for Materials Research and New Industry Creation Hatchery Center have made a breakthrough in a multi-material 3D printing technique, demonstrating the process for creating a lightweight yet durable automobile part.