SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BÜLTENİ (SAYI 12)

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BÜLTENİ (SAYI 12)

BİZDEN MESAJLAR

ÖZGÜN ÇINAR, CEO

Değerli okurlar, 12. sayısını yayımladığımız bültenimizde yine birçok önemli ESG ilintili haberi sizlerle buluştururken, yeşil köşemizde Deloitte tarafından yayımlanan bir raporun önemli sonuçlarını aktarıyoruz. Raporda, birçok sevindirici haberin bulunduğunu memnuniyetle gördük. Örneğin, yöneticilerin artık iklimle ilgili almakta olduğu aksiyonların şirketlerine daha somut faydalar sağladığını görmeye başlaması bunlardan birisi. Bunun açıklaması da sürdürülebilirliğin yeni ürünler, iş modelleri ve genel olarak değer yaratımı için bir itici güç olması olarak ortaya konulmuş durumda.

Fayda sağladığının hissedilmesi, bir konu hakkında eyleme geçilmesi için yasal düzenlemeden daha öte bir itici güç ve bu tespit, sürdürülebilirlik uygulamalarının daha da artan bir hızla gündemlerde yer bulmaya başlayacağını müjdeliyor.

Sizleri 12. sayımızla baş başa bırakıyoruz.

Sürdürülebilir kalın…

 


 ESG’Lİ HABERLER

  • Avustralya Senatosu, zorunlu iklim riski açıklamalarında yeni bir döneme zemin hazırlayan Hazine Kanunlarında Değişiklik (Finansal Piyasa Altyapısı ve Diğer Tedbirler) Tasarısı 2024'ü kabul etti.  2025'ten itibaren, büyük Avustralya şirketlerinin (halka açık olan ve olmayan) standartlaştırılmış iklim bilgilerini açıklamaları gerekecek. Bu durumun, yatırımcılar tarafından şeffaflık ve hesap verebilirliğe yönelik önemli bir adım olarak memnuniyetle karşılanması bekleniyor. DETAY
  • Bir yılı aşkın süredir rekor düzeyde seyreden küresel deniz sıcaklıklarının ardından Atlantik, şimdiye kadar kaydedilenlerden daha hızlı bir şekilde soğuyor ve bu durum dünya genelinde hava durumunu etkileme potansiyeli taşıyor.  Ancak, bu değişimin nedenini kimse bilmiyor. DETAY

  • Sürdürülebilirlik derecelendirme şirketi EcoVadis, insan hakları teknolojisi ve analitiği şirketi Ulula'yı satın aldığını duyurdu. Satın alma, kuruluşların tedarik zincirleri genelinde insan hakları etkisini iyileştirmelerine ve yeni düzenleyici gerekliliklere uymalarına yardımcı olma yeteneklerini artırmayı amaçlıyor. DETAY
  • Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), sürdürülebilirliğe odaklanan yatırımcı ilgisinin, halihazırda yeşil yatırımlara odaklanmak yerine, 'kahverengiden yeşile' geçişi sağlayan yatırımlara doğru önemli bir kayma gösterdiğini ve AB'de geçişe odaklanan fonlara gelen net girişlerin, son 2 yılda çevre fonlarına gelen girişleri neredeyse iki katına çıkardığını söyledi. DETAY
  • 1970'den bu yana günlük karbondioksit emisyonlarının analizi, aşırı hava olayları sırasında artan enerji kullanımından kaynaklandığı anlaşılan, gittikçe artan büyüklükte emisyonlar oluştuğunu ortaya çıkardı.  Diğer bir deyişle insanoğlunun aşırı sıcaklıklarla baş etme çabaları, bir kısır döngü yaratıyor ve iklim değişikliğinin etkisini daha da kötüleştiriyor. DETAY
  • Japonya, çeşitli ortaklarla 70 mutabakat zaptı (MOU) imzalayarak enerji geçişinde önemli bir adım attı.  Bu anlaşmalar, Japonya'nın Asya'nın karbonsuzlaştırılmasındaki liderliğinin altını çizen Asya Sıfır Emisyon Topluluğu (AZEC)'nun Jakarta'daki bakanlar toplantısı sırasında imza altına alındı. DETAY
  • Meta, 2024 sürdürülebilirlik raporunu yayımladı. Belli başlıklar altında raporun saptamaları şu şekilde: Net Sıfır Emisyon: Meta, 2020'den beri net sıfır emisyon hedefini tutturdu ve 2030'a kadar değer zincirinde de net sıfırı hedefliyor. Su Geri Kazanım Çabaları: Meta'nın 18 projesi, yüksek ve orta stresli bölgelerde 1,5 milyar galon suyu geri kazandırdı. Yenilenebilir Enerji Liderliği: Meta, küresel olarak 11,7 GW'ın üzerinde sözleşmeli yenilenebilir enerjinin önde gelen kurumsal alıcısı konumunda bulunuyor. DETAY


 YEŞİL KÖŞE

DELOİTTE 2024 CXO SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU

Çok uluslu danışmanlık şirketi Deloitte, önemli bir rapor yayımladı: Deloitte 2024 CxO Sürdürülebilirlik Raporu.

Deloitte’un Küresel Sürdürülebilirlik İş Lideri Jennifer Steinmann, raporun sonuçlarının ortaya çıkmasının ardından, yöneticilerin iklim eylemlerinin şirketlerine daha somut faydalar sağladığının görülmeye başladığını ve sürdürülebilirliğin yeni ürünler, iş modelleri ve genel olarak değer yaratımı için bir itici güç olduğunu belirttiklerini ifade etmiş.

Bu bizlerin de sıklıkla karşılaştığı bir soru. Türkiye’de yerleşik şirketlerde de genellikle iklim eylemlerinin (ya da daha geniş ifadesiyle sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda girişilen aksiyonların) şirketlere somut olarak ne fayda sağlayacağı soruluyor. Söz konusu somut faydaların, şirket yöneticileri tarafından dile getiriliyor oluşu, ESG odaklı yatırımların artışına da bir destek sağlayabilir.

Raporun en belirgin saptamalarını şöyle özetlemek mümkün;

  • İklim değişikliği, küresel üst düzey iş liderleri (CxO'lar) açısından karşı karşıya bulunulan ilk üç sorun arasında yer almaya devam ediyor. Diğer sorunların yanı sıra siyasi belirsizliği, yetenek rekabetini ve sürekli değişen yasal düzenlemelere ilişkin riskleri geride bıraktığını gösteriyor.
  • İklimin, liderlerin gündemlerindeki gücünün önemli bir göstergesi, CxO'ların %85'inin geçen yıl sürdürülebilirliğe yönelik yatırımlarını artırdıklarını ifade etmesi (2023'te %75)
  • Liderlerin yarısı, iklim hedeflerine ulaşmaya yardımcı olacak teknoloji çözümlerini uygulamaya başlamış durumda.
  • Yöneticilerin % 92’si sera gazı emisyonlarını azaltırken büyümenin mümkün olduğunu düşünüyor (ve böylelikle büyük bir yanlış algı da yıkılmış oluyor.)
  • Araştırma kapsamındaki şirketlerin % 45’i iş modelleri ve stratejilerini, iklim değişikliğini dikkate alarak dönüştürüyor.
  • Sürdürülebilirlik hedeflerine erişebilmek amacıyla 2024 yılında alınan aksiyonlar arasında şunlar bulunuyor: % 51 oranında daha sürdürülebilir malzemelerin kullanımı, % 50 oranında iklim ya da çevre ilintili hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için teknolojik çözümlere başvurulması, % 49 oranında enerji verimliliğinin artırılması, % 49 oranında yenilenebilir enerjilerin direkt olarak satın alınması, % 48 oranında iklim odaklı ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi.
  • Aksiyon alınabilmesi için itekleyici bir güç ihtiyacı bulunduğu belirtilen aksiyonlar da şu şekilde belirlenmiş: % 48 oranında iklim odaklı ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi, % 47 oranında tedarikçilerden ve iş ortaklarından spesifik sürdürülebilirlik hedeflerinin karşılanmasının beklenmesi, % 46 oranında operasyon ve tedarikçi alt yapılarının iklim esnekliği sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılması, % 44 oranında  İklim girişimlerini desteklemek için lobi yapılması veya siyasi bağışlarda bulunulması, % 43 oranında üst düzey liderlerin maaşlarının çevresel sürdürülebilirlik performansına bağlanması.

Özgün Çınar, CEO 



HAKKIMIZDA

Trasta ESG, uluslararası normlara uygun ve farklı sektörlere göre tasarlanmış, “Sürdürülebilirlik Değerlendirme ve Yönetim Platformu” ile işletmenizin ESG skorunu belirlemenize olanak veren, açıklık analizi ve sürdürülebilirlik danışmanlığı gibi hizmetler sunan, Türkiye’nin hizmetindeki bir danışman firma.

Mottomuz, “Sürdürülebilirlik yolculuğunuzun her aşamasında yanınızdayız!”

Hizmetlerimizi detaylı olarak buradan inceleyebilir, bize aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz.

Kurumsal İnternet sitemiz için tıklayın

Telefonla iletişim için +90 (216) 455 39 66

Elektronik Posta ile iletişim için info@trastaesg.com

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

TRASTA ESG adlı yazarın diğer makaleleri