Seracılık Bilgiseli 1
SERACILIK NEDİR VE NASIL YAPILIR ?
Bitkilerin yaşayabileceği uygun hava ve çevre şartlarını oluşturmak için, cam, plastik, fiberglas gibi ışığı geçiren malzemelerden yapılmış olan, örtülü yapı elemanlarına sera denir. Ortam ılıman iklime sahip bir ortam ise ve meyve-sebze yetiştiriciliği yapılıyorsa, genel olarak sebze yetiştirilen seralarda cam örtü, meyvelerde ise plastik örtü altında sera yapılmaktadır. Bu nedenle Türkiye de meyve ve sebze yetiştiriciliği genel olarak Akdeniz ve Ege bölgesinde yapılmaktadır. Bunun nedeni ise bu bölgelerdeki iklimin diğer ortamlara göre daha ılıman olmasıdır.
SERA İLE TARIM YAPMANIN OLUMLU ETKİLERİ
Boyca küçük sayılan ve dışarıda doğal olarak yetişebilen meyve ve sebzeler seralarda cam ve plastik örtüler altında turfanda olarak yetiştirilebilir. Her mevsimde istenilen ürün, gelişen teknoloji ve optimum ortam koşulları sağlanarak yetiştirilebilmekte ve bunun yanında serada üretilen bitkilerin verimi daha fazla olmaktadır.
SERA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Seralar fiziki özelliklerine ve boylarına göre olmak üzere 2 ana gruba ayrılmaktadır.
Fiziki Özellik Olarak Sınıflandırıldığında; çatısız seralar, tek çatı seralar ve çok çatılı seralar olmak üzere 3 gruba ayrılmaktadır. Çatısız seralarda; çok fazla eğime sahip olan arazilerde sekileri oluşturan 2 duvar arasına kurulan seralardır. Tek çatılı seralar; Düz olan fakat ufak arazilerde kurulan seralardır. Çok çatılı seralar ise düze olan fakat geniş arazilere kurulan seralardır.
Boylarına Göre Seralar Sınıflandırıldığında; alçak çatılı seralar ve yüksek çatılı seralar olarak 2 gruba ayrılmaktadır. Alçak çatılı seralar genellikle soğuk ve rüzgarlı olan bölgelere kurulmaktadır. Alçak çatılı seralarda kısa boylu bitkiler yetiştirilmektedir. Yüksek çatılı seralar; Sıcak olan bölgelerde ve yetiştirilen ürünün uzun boylu olduğu bölgelerde kullanılan sera tipidir.