Siyaset İletişiminde Dezenformasyon | Dijital Manifest 🌏 #10
İçinde bulunduğumuz seçim döneminde yoğun olarak yaşamamızın yanı sıra bir "siyaset devleti" olmamız sebebiyle sürekli dezenformasyona maruz kalıyoruz. Öncelikle bu konudaki çizgileri netleştirebilmek adına dezenformasyonun tam olarak ne olduğunu anlamamız gerekiyor.
Dezenformasyon, yanlış veya doğruluğu bulunmayan ve kasıtlı olarak yayılan bilgi; bilgi çarpıtma anlamına gelir.
Esasen basın-yayın organlarının büyük bir çoğunluğu "clickbait" ve takibindeki çarpıtılmış içeriklerle devamlı dezenformasyon uygulamasının yanı sıra, herhangi bir iletişim sorumluluğu bulunmayan kişi ve kurumlarda da dezenformasyon gerçekleşiyor. Mutlaka önüne geçilmesi gereken bir husus fakat üzerinde durulması hiçbir şeyi değiştirmeyecektir.
LinkedIn tarafından öneriliyor
İnternet, hazinesi bol bir çöplüktür.
Siyaset iletişiminde; ikili diyaloglarda bile dezenformasyonun olmadığı bir senaryo bulunmamaktadır ve bu güçlü dezenformasyon, çeşitli spam yazılımlarıyla desteklenmektedir. Teknolojinin tüm nimetlerinin kullanıldığı siyasi dezenformasyon; görev toplulukları, etkileşim yazılımları ve partilere bağımlı ekipler aracılığıyla bilinirliğini çok kısa sürede arttırabiliyor. Gerçekliği, doğruluğu ve hatta yanlışlığı belli olmayan önermelerin tamamı toplumda bir değere sahip oluyor. Peki, bunu nasıl yapıyorlar?
Kendine "danışman" diyen kişi veya kurumlar, önüne geçmek istediklerinin aksine ya da yaymak istedikleri bilgileri ispatlar nitelikte manipülatif içerik üretimi gerçekleştirirler. Kurgu videolar, geçmiş tarihli haberler ve kaşeli imzalı dökümanlar... Bu içerikler, etkileşim grupları ve yazılımları üzerinden sürekli/düzenli olarak tüm iletişim mecralarında dağınık zamanlı yayına alınır. Yayına alınan tüm içerikler, kimin yayına aldığından bağımsız olarak yorum, beğeni vb. etkileşim yağmuruna tutulur. İçeriklerle eş zamanlı olarak güncel haberler yaptırılıp öne çıkarma gerçekleştirilir.
Bu faktörleri göz önünde bulundurarak biz halkın, dikkat etmesi gereken unsurların altını çizmek isterim. Günümüz teknolojisiyle geçmişte yayına alınmış gibi bir sürü içerik öne çıkarılabilir, gerçek kullanıcılar üzerinden etkileşimler ve yorumlar yayına alınabilir. Üç dört basamaklı para ve biraz google bilgisiyle yapılamayacak dezenformasyon yoktur. Teyit odaklı içerik üreticilerin popülaritesinin artmasındaki en önemli faktör, dipsiz dezenformasyon kuyusudur.
Çığ gibi büyümesinin ana sebebi; kreatif düşünce ve veri eksikliğidir. Bugün haber çıkamayacak bir site, konuşamayacak bir siyasetçi olamaz. Tek çözüm, dezenformasyon. Yapılmasına kızmak yerine, sorgulanılmamasına karşı çıkmalıyız. Araştırmacı içgüdümüzü iyileştirdiğimizde yapılacak herhangi bir dezenformasyon, tamamıyla "yalan haber" statüsünde değerlendirilerek etkisizleştirilecektir. Okuyan, eğitimli insanlar sorgular ve sorgulayanlar kandırılamaz. Taraf belirtmeksizin kimseyi toplumu kandırmakla yargılamayın; bilgiye aç, gerçeklerin peşinde ve irade sahibi bir toplumun takipçisi olun.