Türk varlıkları için en kötüsü geride mi kaldı?

Türk varlıkları için en kötüsü geride mi kaldı?

Kısa vadeli sermaye akımlarında yön tekrar Türkiye’yi gösterirken;  faizler geriliyor, Türk hisseleri gelişen ülkelerden pozitif ayrışıyor ve kur son 1 ayda ortalama 2,93 seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor.

Peki gerçekten en kötüsü geride mi kaldı?

TCMB’nin yayınladığı haftalık menkul kıymet istatistiklerinde 2016 yılında hisse senedi piyasasında net alış tutarı 140 milyon doların üzerine yükseldi. Fakat asıl talep tahvillere geldi ve 2016 yıl genelinde yabancı nette 857 milyon dolarlık Türk tahvili aldı. Repo hariç 2016 yılında Türkiye’ye toplam 750 milyon dolarlık tahvil ve hisse girişi yaşandı. MSCI Gelişen ülke endeksi yıl boyunca %1 değer kazanırken, BIST 100 dolar bazında %10 yükseldi ve aradaki makas %9 seviyesine yükselerek Türk hisseleri lehine döndü (son 1 yılda  hisselerinin çok fazla underperform ettiği düşünülürse bu hareketin düzeltme olduğu savunuluyor). Getiri eğrisinde faizler artan lokal talebin de etkisi ile her vadede, kısadan uzuna ortalama 55 bps geriledi. Döviz piyasalarında ise spot getirilerde TL yılbaşından bugüne dolar karşısında diğer gelişen ülkelere benzer bir performans sergilse de, oynaklık göstergelerinde yuan ile birlikte pozitif ayrıştı ve implied vol. %8 üzerinde düşüş gösterdi. 

 Peki ya tavsiyeler..

JPMorgan Türk hisse senetleri için ağırlığını artır tavsiyesi verirken,  ​Deutsche Bank Euro/TL'de sat tavsiyesi ile TL’de pozitif görünümü destekledi, HSBC gelişen ülke kurları içerisinde TL’i olumlu ayrışan sepete ekledi ve Credit Suisse analistleri enflasyon görünümü nedeniyle Türkiye tahvillerinin ralli yapacağını savunarak 2020 vadeli Türk tahvilinde alım tavsiyesinde bulundu.

Sermaye piyasalarında iyimserlik sürerken, özellikle kurda azalan oynaklık ve dengelenme ile TCMB döviz satım ihale tutarını 2015 Ağustos seviyesine indirirken, fonlama maliyeti yeniden %9 altına geriledi. Fakat ekonomik görünüm ve temel makro datalar sermaye piyasalarındaki bu iyimserliği destekliyor mu sorusu hala cevapsız. Enflasyondaki iyileşmenin kalıcı olup olmadığıı, Cari Açık/Büyüme rasyosunda kırılganlığın devam ettiği ve fonlama tarafının hala sağlıklı hala gelemediği (net hata noksan ve eriyen merkez bankası rezervleri ile fonlanmaya çalışılan bir cari açık..) endişeleri sürüyor.

Öte yandan risk göstergelerinde bozulma, özellikle güven eğilimlerindeki düşüş (kurdaki iyileşmeye rağmen) ve hala arka plana atılsa da devam eden jeopolitik riskler,  yeni anayasa-başkanlık sistemi tartışmaları ile TCMB Başkanı kim olacak sorusu Türk varlıkları için kalıcı iyimserlik hakkında soru işaretlerini artırıyor. Yeniden kısa vadeli sermaye hareketlerinden nemalanma beklentisi ve küresel merkez bankalarının genişleme yanlısı politikaları ile artan likidite ortamı şimdilik iyimserliği destekliyor, ama en kötüsü geride kaldı demek için erken sanırım.

10 Mart 2016 tarihli yazıdan

Egemen Candır

Quantitative Research & Multi-Asset Portfolio Management

8y

Son paragrafın altını çizerek tebrikler diyorum. Çin'de teşviklere rağmen kırılganlığın devam ettiğini ve piyasanın sanki FED faiz artırmayacakmış eğilimine girdiğini ve 12 binlerden 3000 puan çakılıp şimdi toparlanma eğiliminde olan bir DAX olduğunu da unutmamak lazım. Şu anki hareket bence ABD, Avrupa ve Asya'da potansiyel bulamayan piyasanın ciddi darbe almış kırılganlardan Türkiye'ye kısa vade akışı bence. TCMB'de bir fiyasko olmazsa ve başkanlık diye ülkeyi politik krize sokmazlarsa bu akış azalır ama kesilmez derim. Ama Türkiye burası, son 5 yıldır olaysız sakin bir zaman görülmüyor ne yazık ki..

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Güzem Yılmaz Ertem adlı yazarın diğer makaleleri

  • En büyük Türkiye mi?

    En büyük Türkiye mi?

    2010 yılında %5 olan dünya ekonomik büyüme oranı yıllar içerisinde azalarak 2013 yılında %1,5’e kadar geriledi. Fakat…

    2 Yorum
  • AB TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

    AB TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

    Türkiye’nin toplam ihracatının yarısını Avrupa’ya yaptığı düşünülürse, cari açık ve dış ticaret hacmi üzerinde…

  • Kur rekora giderken...

    Kur rekora giderken...

    3,1130 seviyesine yükselerek 15 Temmuz darbe girişimi rekorunu da kıran Dolar/TL’de yükselişin devam edip etmeyeceği ve…

    8 Yorum
  • Faizin Enflasyonla Sınavı

    Faizin Enflasyonla Sınavı

    Mart ayı enflasyonu beklentinin oldukça altında aylık bazda eksi yüzde 0,04 (beklenti 0,65 artış yönündeydi), yıllık…

    1 Yorum
  • Hoş gelmedin 2016

    Hoş gelmedin 2016

    FED’in faiz artırımlarına başladığı, ABD’de ekonomik göstergelerin iyileştiği; AMB’nin genişlemeci para politikasının…

    6 Yorum
  • 8 yıllık masalın sonu

    8 yıllık masalın sonu

    Gelişen ülkeler için masaldan uyanma vakti çoktan geldi..

    5 Yorum
  • Güvenli Liman ve (G)üvenli 20

    Güvenli Liman ve (G)üvenli 20

    Son dönemlerde hem Ortadoğu hem de Batı’da yaşanan terör olayları ve yeniden gündeme gelen jeopolitik riskler, krizin…

    4 Yorum
  • Seçimin dalga boyu

    Seçimin dalga boyu

    2015 Genel Seçim öncesinde piyasa dostu senaryoların başında; AKP hükümetinin nitelikli çoğunlukla olmasa da tek başına…

    3 Yorum

Diğer görüntülenenler