Türkiye'den Nasıl Google çıkar? - Episode V: Makinelerin Yükselişi

Türkiye'den Nasıl Google çıkar? - Episode V: Makinelerin Yükselişi

5 Mayıs 2030, Istanbul
Türkiyenin kendi kendine giden ilk yerli otomobili Tülay'dan 15 gündür haber alınamıyor.


En son iki hafta önce Bostancı Oto Sanayi Ileri Teknolojiler Laboratuvarı'nda görülen Tülay'ın aynı zamanda tarihe kendi kendine kaçan ilk otomobil olarak geçmesi bekleniyor. Tülay'ı tasarlayan ekibin başında bulunan Tahsin usta kameralarımıza Tülay nerdesin? Seni cok ozledim. N'olur geri dön.. diyerek bizlere dejavu yaşatmayı başardı.

  • 1980'li yılların başlarında Stanford Universitesinden William Yeager ve Andy Bechtolsheim adlı iki akademisyen router adını verdikleri bir yazılım geliştirirler. Bu yazılım çok basit hali ile bir interface'inden gelen paketi diğer interface'ine aktarabilmekteydi. Stanford Universitesinden Leonard Bosack router yazılımını Advanced Gateway Server olarak ticarileştirerek Cisco adını verdiği bir şirket kurar. Cisco Systems'ı bugün dünyanın en büyük network çözümleri üreticisi yapan çıkış nokta RIP, OSPF gibi routing protokolleri ve bu protokollerin temelinde yer alan distance vector ve link state gibi algoritmalardır.
  • 1990'lı yılların sonlarında Stanford Universitesinde Amit Singh adında bir bilim adamı, DNA yapısında tekrar eden dizinleri tespit edebilmek için Molecular Sequence Reduction (MSR) adını verdiği bir algoritma geliştirir. Amit Singh geliştirdiği MSR algoritmasının pek çok farklı alanda da kullanılabileceğini farkederek Peribit adını verdiği bir şirket kurar. Peribit geliştirdiği ürünlerle MSR algoritmasın data trafik dizinlerine adapte ederek bugün WAN Optimization olarak adlandırılan ürünlerin çıkışını başlatır. 2005 yılında Juniper Networks 337M $'a Peribit'i satın alır. 
  • Stanford Universitesinde doktora öğrencisi olan Larry Page ve Sergey Brin geliştirdikleri page rank algoritması ve bunun üzerine inşa ettikleri arama motoru servisini ticarileştirerek Google'ı yaratmayı başarırlar.
  • Michigan Üniversitesinden Farnam Jahanian ve Rob Malan (kendisiyle tanışma fırsatım da oldu) adlı iki akademisyen Anomaly Detection konusunda geliştirdikleri bir algoritmayı bir ürüne dönüştürmeyi başararak 2000 yılında Arbor Networks adını verdikleri bir sirket kurarlar. Arbor Networks bugün DDoS engelleme çözümleri konusunda dünyada en yaygın kullanılan çözümleri üretmektedir.
  • Benzer şekilde Facebook, Twitter, LinkedIn gibi bugün yaygın olarak kullandığımız sosyal networklerin de ana çatısı geçmişi 1890'lara kadar uzanan bir takım matematiksel modellere ve algoritmalara dayanmaktadır. (Referans


Teknoloji dünyasında, kökeni üniversitedeki bir çalışmaya dayanan yüzlerce başarılı şirket örnekleri bulunmaktadır. Kişisel olarak özellikle Teknoloji alanındaki yaratıcı fikirlerin bir yerinden matematiğe ve algoritmaya dayanmasında fayda olduğunu düşünüyorum..

Tahsin ustalara saygımız sonsuz ama bu topraklardan Google'lar, kendi kendine giden otomobiller çıkaracaksak Üniversite ve Sanayi ilişkisinin sıkılaştırılması gerekmez mi?

Konuyla ilgili görüşlerinizi duymayı çok isterim.

Bülent Büyükkahraman 


Ilginizi Çekebilecek Diğer Yazılarım :

Aykut İçöz

Entrepreneur in IT & Digital Technologies | Investor Partner in SP | Senior Project Manager | Senior Marketing Manager

8y

Yazınız için teşekkürler, gerçek anlamda işleyen ve geniş kapsamlı üniversite - sanayi işbirliği için yapılacak çok şey var, 20+ sene önce üniversiteden mezun olduğumdan daha iyi bir noktada, ama bu işi iyi bilen ülkelere göre (Almanya vb) hala çok geri, çok düşük olgunluk seviyesinde, daha iyi günler görmemiz dileği ile...

Beğen
Yanıtla

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler