Toplumu Değiştiren Moda
Moda toplumu değiştiriyor dedim başlıkta ama kafanız karışmasın, moda da bir o kadar toplumdan ve belirgin toplumsal hareketlerden etkileniyor. Bu konu ekonomik, kültürel ve politik bileşenlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir etkilenme. Tarihimiz boyunca en popüler moda trendleri hep ortaya çıktıkları toplumun ve dönemin ruhunu yansıtmıştır. Zamanın ruhu deriz ya, işte zamanın ruhu aslında modada gizli. Mesela 1920’lerde, savaştan çıkan bir dünyada kadınların da çalışma hayatına girmesi gerekiyordu. Bunun için ise tıpkı birer oyuncak bebek gibi kat kat giysilerle süslenmiş kadınlara değil, pratik ve işlevsel kıyafetlerle işe gidecek kadınlara ihtiyaç vardı. Buradan da Flapper modası ortaya çıktı.
Yine 1960’larda “Çiçek Çocuklar” adı da verilen hippi hareketi en belirgin toplumsal hareketti. Savaşa karşı duran, özgürlüğü ve hümanizmi savunan gençler otoriteye başkaldırdı. Dönemin kabul gören giyim tarzının aksine, renkli, rahat ve doğal kumaşlara yöneldiler. Sadece hükümetlere değil; aynı zamanda toplumun baskın kültürüne de bu şekilde karşı çıkmış oldular.
Gelelim 1960’lara. Punk hareketi Çiçek Çocuklar’la aşağı yukarı aynı şeyleri isteyen ama biraz daha gürültülü bir grubun modasıydı. Deri parçalar, çivili ve yırtık kıyafetler, büyük saçlar, abartılı makyaj… Punk modası da sadece bir müzik ve moda akımı değildi; bir dönemin benzer düşünen insanlarının kendilerini ifade etme şekliydi.
Moda kişilerin kendilerini, kimliklerini ve benliklerini ifade etmelerinin en önemli şekillerinden biridir. Her dönemde gençlerin kıyafetleri ve tükettikleri medya ve sanat ürünleri daha büyük nesiller tarafından eleştirilir. Ancak gençlerin yapmak istediği, otorite ve genel geçer değer yargılarına karşıt duruşlarını göstermektir. Bunun için de modayı kullanırlar; düşüncelerini kendilerini giydirme ve tüm dünyaya sunma biçimlerine yansıtırlar.
Moda ve toplum ilişkisinde biraz da modanın toplumu etkilemesinden bahsedelim. Örneğin hızlı modanın astronomik yükselişini hatırlarsınız; modaya bakışımızı, dolayısıyla kıyafetlerin bizim için anlamını değiştirdi. Özenle seçilen, tamir edilip bazen nesilden nesle aktarılan parçalar yerini kullan-at metalara bıraktı. Ama buradan da hemen toplumun modayı etkilemesine dönmek gerekiyor; zira toplumun büyük çoğunluğu sürdürülebilir pratikleri talep ettikçe, moda dünyası da sürdürülebilirliği ön plana çıkaran adımlar atmaya başladı. Moda ve toplum birlikte çalışarak yine kıyafetlerin kullan-at metalar olmadığını, kendimizi ve değerlerimizi temsil eden bir sembol olduğunu yerleştirdi zihinlere.
Gördüğünüz gibi pek birbirinden ayıramıyoruz nerede moda etkiledi, modanın neresinde toplumun etkisi büyük oldu diye. Çünkü iki insanın karşı karşıya geldiği her anda bir iletişim var ve bu iletişimin unsurlarından biri de bireylerin kendilerini sunuş şekilleri.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Özellikle yeraltı diye tabir edilen, alternatif moda akımları benim çok ilgimi çekiyor. Eğer sizin de böyle örnekleriniz varsa yorumlarda düşüncelerinizi duymak isterim. Bir sonraki yazıya kadar kendinize çok iyi bakın, keyifli bir yaz geçirin.
Kaynaklar