Trump, Korumacılıkta İlk ve En Büyük Hamlesini Çelik ile Yapacak

Trump, Korumacılıkta İlk ve En Büyük Hamlesini Çelik ile Yapacak

ABD tarafından başlatılan ithalatın ulusal güvenliğe tehdit olup olmadığını araştıran soruşturmanın sonuçlanmasına birkaç gün kaldı.

Bazı çevreler bu soruşturma konusundaki endişelerini ve soru işaretlerini dile getirseler de, Başkan ve yönetimi ne yaptıkları konusunda son derece emin ve sonucunda, ABD çelik sanayi için gelecek vaad eden “cüretkar” bir önlem çıkacağına kesin gözüyle bakıyor. Ancak ABD parlamentosunda ve kamuoyunda önlem alınmasına muhalefet eden büyük bir kesim de mevcut.

1962 Ticaret Anlaşması’nın 232. Bölümü, ABD Başkanı’na Kongre’nin onayına gerek duyulmaksızın önlem almasına imkân sağlıyor. Yani, Başkan bu konuda arzu ettiği önlemi almakta serbest.

Fakat olası önlem global ticaret kurallarına ne kadar uyumlu? DTÖ bu konuda ne yapacak? Diğer ülkeler ABD'nin bu hamlesi karşısında sessiz mi kalacak?


Section 232 ile ilgili Problemli Alanlar

Ulusal güvenlik gerekçesi, DTÖ kurallarına göre savaş hali dönemlerinde kullanılabiliyor. Ancak şu anda bu gerekçenin kullanılmasını haklı kılan bir durum yok. Bu da, ABD’nin olası kararının, diğer ülkelerin haklı olarak DTÖ nezdinde itiraz ve karşı girişimlerde bulunmalarına neden olacak. Bu durum da, DTÖ’nün ulusal güvenlik muafiyeti ile ilgili olarak tüm dünyaya bir ‘sınav’ vereceği anlamına geliyor. Bir tarafta ABD, diğer tarafta ABD hariç DÜNYA. Sonuç şimdiden merak uyandırıyor!!! DTÖ mevzuatına uygun olanı seçerek, ABD’yi haksız bulur ve ABD’de DTÖ’nün kararını tanımaz ise, DTÖ’nün itibarı da ciddi anlamda sarsılmış olacak.

Yıllık 30 milyon tonun üzerindeki ithalatı ile dünyanın en büyük çelik ithalatçısı olan ABD’nin Section 232 kapsamında alacağı önlem, asıl hedef olduğu ifade edilen Çin’den çok, ABD’nin NATO müttefikleri Kanada, Almanya, G. Kore, Türkiye, Meksika gibi ülkelere zarar verecek.

ABD’nin alacağı olası önlem, zincirleme olarak dünyada benzer önlemleri veya misilleme tedbirleri tetikleyerek, ticaret savaşlarının ortaya çıkmasına neden olabilecek bir potansiyel de taşıyor. 

ABD Section 232 ile Neyi Hedefliyor?

ABD önlemle, Çin’in ithalatını tümüyle durdurmayı hedeflediğini ifade etse de, mevcut veriler Çin’in ithalatının yürürlükteki AD ve CVD önlemleri ile zaten büyük ölçüde engellenmiş olduğunu gösteriyor.

Çin’in diğer ülkeler üzerinden çelik ürünlerinin ABD’ye ihraç edilmesi bahane edilse de, ABD gibi hem piyasa, hem kontrol ve hem de gözetim anlamında gelişmiş uygulamalara sahip ülkelere ihracatta bunu sürdürmek pek kolay değil.

Çin zaten engellenmiş ise, hedeflenen ülkeler kimler? Brezilya, G. Kore, Japonya, Türkiye, Rusya, Almanya, Tayvan vs. ve bunların yanında, NAFTA ortakları Kanada ve Meksika.

Section 232’nin temel hedefi ABD çelik sektöründe ithalatın önünün tümüyle kesilerek, zaten yüksek koruma önlemleri ile korunan iç piyasada fiyatların daha da yükseltilmesi ve çelik üreticilerinin kâr marjlarının daha da iyileştirilmesi ve yenilenme ile geliştirme yatırımlarına daha fazla kaynak tahsis edebilmeleri.

Halihazırda ABD piyasasında çelik fiyatları Türkiye’ye kıyasla % 20 civarında daha yüksek. Dolayısıyla aynı oranda olmasa da kâr marjları da, Türkiye’deki üreticilerle karşılaştırılamayacak kadar daha yüksek (ton başına 4-5 misli civarında)

Buna rağmen, Trump ABD çelik sektörü için, daha daha daha yüksek kârlılık hedefliyor…


Anna Niu

E-commerce at CHAENG(GREAT WALL MACHINERY)

7y

welcome

Beğen
Yanıtla

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Şahap Ataman adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler