Uluslararası Ticarette Blok Zinciri Sözleşmeler
Uluslararası ticarette, taraflar arasında zaman zaman, ticari anlaşmaları etkileyebilecek güven sorunları, şeffaflık eksikliği ve anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir. Ticaretin sınır ötesine geçtiği durumlarda işler daha karmaşık bir hal alarak; güven sorunlarını, insani hataları ve bunlara bağlı olası krizleri de beraberinde getirebilir. Dijital teknolojilerin hızla gelişmesiyle birlikte, ticaret ve hukuk dünyasında köklü değişimler uluslararası ticarete de yansır. Blok zinciri teknolojisi ve akıllı sözleşmeler, ticareti daha güvenilir ve şeffaf hale getirir.
Uluslararası Ticaretin Şeffaflığı ve Blok Zinciri
Uluslararası ticaretin karmaşıklığı ve çok taraflı ilişkileri içermesi özelliği göz önüne alınırsa, blok zinciri teknolojisinin bu alanda devrim yaratma potansiyeliyle kullanıldığı görülebilir. Blok zinciri, şeffaflık, güvenlik ve izlenebilirlik gibi avantajları sayesinde ticaretin her aşamasında yenilikçi çözümler sunan bir teknolojik devrim. Bu teknolojinin en dikkat çeken ve umut vadeden yönlerinden biri de, akıllı sözleşmeler (smart contracts) aracılığıyla ticari ilişkileri daha güvenli ve sorunsuz hale getirmesi.
Blok zincirinin sağladığı şeffaflık, işlemlerin izlenebilir olması sayesinde ticari taraflar arasında güveni pekiştiriyor. Bu teknolojinin uluslararası ticaretin daha izlenebilir ve güvenilir hale gelmesine nasıl katkı sağladığını, blok zincirinin niteliklerine ve işleyişine bakarak anlamak mümkün. Blok zinciri, herhangi bir bilgiyi kaydedebilen bir veritabanıdır ve verileri zincirleme olarak eklenebilir “bloklar” halinde saklar. Bir değişiklik yapılırsa tüm ağ güncellenir, bu sayede sistemde geriye dönük işlem değişimine izin verilmeden, yeni bilgiler eklenebilir. Kopyalanabilir ve erişilebilir bir ağ sistemi olan blok zincirinde merkezi olmayan bir veritabanı sistemi kullanılır ve bilgileri depolayan teknolojinin, saldırıyı veya bozulmayı son derece zorlaştıran güvenli bir yapısı vardır. Bu özelliklerinden ötürü, şeffaf, hesap verilebilir, erişilebilir, güvenliklidir. Uluslararası ticaretin bir gereksinimi olan bu özellikleri sağladığı için son yıllarda geleneksel yöntemler yerine tercih edilmektedir.
Uluslararası Ticarette Akıllı Sözleşmeler
Akıllı sözleşmeler, blok zinciri ağında depolanan kod parçasıdır ve bu teknolojinin sunduğu en önemli yeniliklerden biridir. Blok zinciri, onayların, imzaların, onay süreci dışındaki beklenmedik potansiyel durumların ya da koşulların şeffaf, güvenli, emniyetli halde dijital yolla ilerlemesini sağlar. Dijital bir defter formunda kayıtların güvenle tutulduğu ve mutlak kalıcılığının olduğu bir sistem sunar. Geleneksel sözleşmelerin hukuki ve operasyonel süreçlerde karşılaştığı gecikmeler, insan hataları ve güven eksikliği gibi problemleri ortadan kaldırmaya yarar. Bu nedenle, söz gelimi ağır işleyebilecek bürokratik onayların eklenmesi gibi konularda dahi, örneğin devlet makamlarıyla bürokratik ilerlemeler, imzalar vb. konularda verimli ilerleme çözümüdür.
Akıllı sözleşme, katılımcı tüm tarafların mutabık olduğu koşulları tanımlar ve ağda bulunan her bir bilgisayarda saklanabilir sözleşme ile belirtilmiş gerekli şartların tüm taraflarca yerine getirilmesini sağlar. Bir başka değişle akıllı sözleşmeler, taraflar arasında güveni sağlayan kodlanmış anlaşmalardır. Bu dijital sözleşmeler, söz konusu koşullar yerine getirildiğinde otomatik olarak yürürlüğe giren, tarafların haklarının korunduğu ve insan müdahalesine gerek kalmadan ticari işlemlerin gerçekleştirilebildiği dijital sistemlerdir.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Blok zinciri teknolojisiyle akıllı sözleşmeler, tüm işlemlerin herkes tarafından izlenebilir ve değiştirilemez bir kayıt defterine (ledger) kaydedilmesini sağlayarak bu sorunları çözmeyi amaçlar. Taraflar dışında, tüm kullanıcılar kendine özgü oluşturduğu bir dijital anahtar alarak, herhangi bir izin veya onaya ihtiyaç duymadan sisteme katılabilir, özel veya herkese açık anahtarlar ile dileyen herkesin katılımı mümkündür. Bu sistem tarafların hesap verilebilir ve şeffaf şekilde ticaret yürütmesini ve bu sayede ticari güvenin pekiştirmesine yardımcı olur. Akıllı sözleşmelerin uygulanabilirliği, süreci otomatik hale gelerek uzun hukuki süreçleri azaltır. Blok zinciri tabanlı sözleşmelerle sözleşmeler için gereken işlemler verimli, hızlı, güvenilir şekilde tamamlanabilir.
Akıllı Sözleşmelerde Uluslararası Hukuki Geçerlilik
Blok zinciri teknolojisi sayesinde hukuki süreçleri otomatikleştirerek güvenliği artırmak, taraflar arasında yaşanabilecek olası güven sorunlarını ve krizleri de büyük ölçüde azaltır. Blok zinciri teknolojisinin uluslararası ticarette akıllı sözleşmeler yoluyla şeffaflığı ve güvenliği artırması, uluslararası ilişkilerde yapıcı etkiler yaratır.
Günümüzde her uluslararası ticari sözleşme için bu sistem kullanılmaz, akıllı sözleşme oluşturmak için söz konusu sözleşmenin belirli bir koşula ve sonuca bağlanabilir olması ve otomatik hale getirilebilir işlemler içermesi uygunluğu aranır. Uluslararası ticarette özellikle devlet makamlarıyla sözleşmelerde, sigortalamada, lojistik faaliyetlerde, tedarik zinciri süreçlerde vb. birçok konuda akıllı sözleşmeler yaygın şekilde kullanılır.
Anlaşmazlıklar ya da dava yolu göründüğünde, sistemin erişilebilirliği ve hesap verilebilirliği devreye girer. “Tahkim” terimiyle anılan süreç başlar. Tahkim sürecinin, uzmanlara göre blok zinciri ile ilgili anlaşmazlıkları çözmenin muhtemelen en çekici yol olduğu ifade edilmektedir. Tahkimin esnekliği, hukuki tarafsızlık ortamının sağlanması için elverişli zemini hazırlar ve tarafların nerede olurlarsa olsunlar anlaşmazlıkları etkili bir şekilde çözmelerine olanak sunar. Taraflar genellikle blok zinciri alanında ve bilişimde uzman olan mahkeme üyelerini yani bilirkişileri belirlemekte özgür tutulur. Taraflar, tahkimin bu esnekliği sayesinde, çözüm sürecinde etkili yaklaşım izlenmesine ortak olabilir ve blok zinciri teknolojisinin avantajlarını lehte kullanabilir.
Uluslararası ticaretin karmaşıklığı, farklı standartlarda hukuki bileşenler, insani hatalar ve güvensizlik ya da belirsizlik yaratabilecek durumlar göz önüne alındığında, bu teknoloji uluslararası ticaretin hızını ve güvenilirliğini artırmada modern ve etkili bir çözümdür. Uluslararası hukuk ve ticaret kesişiminde son derece ilgi çekici olan bu konu, dijital çağın ticaretin ve hukukun sınırlarını yeniden çizdiği bir geleceği işaret eder. Bu teknolojinin ticaretin geleceğinde nasıl daha etkin bir rol oynayabileceğini ve hukuki boyutlarıyla ne gibi yenilikler getirebileceğini, uluslararası ticareti nasıl yeniden şekillendireceğini zamanla göreceğiz.