Verimli Çalışma Alanı Planlama Sırrı: Etkinlik Odaklı Ofis Düzeni ile Fark Yaratın!

Verimli Çalışma Alanı Planlama Sırrı: Etkinlik Odaklı Ofis Düzeni ile Fark Yaratın!

Son yıllarda iş yeri etkinliklerine ve etkinlik odaklı ofis düzeni kurmaya olan yoğun ilginin sebebi çalışanlarla birlikte şirket başarısını artırmaktır. Verimli çalışma alanı için tercih edilen etkinlik odaklı ofisler hakkında daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.

Şirketlerin başarısı üzerinde birçok farklı etken olsa da verimli çalışma ve motivasyonun payı büyüktür. Bu durumun farkında olan kurumsal markalar çalışanlarının aidiyet hissini güçlendirmek, birlikte uyumlu çalışmalarını sağlamak ve çalışma alanında konfor sunmak için adımlar atar. Bir çalışanın her gün mesai saatleri belli olsa da bu zamanın tümünün verimli geçtiği söylenemez. Bu durumu değiştirmek ve verimli çalışma saatlerini artırmak için işe önce ofislerden başlamalısınız.

Çalışma alanlarının profesyonel şekilde tasarlanması kadar insan sağlık ve psikolojisine yönelik olması da verimi etkiler. Misafirleriniz ve ortaklarınız için kurumsal kimliğin bir yansıması olan ofisiniz, çalışanların habitatı. Günün büyük bir bölümünü ofiste geçiren kişilerin motivasyon, iş hevesi ve yaratıcılığını kaybetmemesi için bulundukları mekanın bazı özelliklere sahip olması gerekir. Yenilikçi yaklaşımlardan olan etkinlik odaklı ofisler bu duruma göre düzenlenir.

Etkinlik Odaklı Çalışma Alanı Planlama

Verimli çalışma ile başarıyı artırmak istiyorsanız ilk olarak çalışanların ihtiyaçlarını düşünmelisiniz. Bunun için de çalışma alanı planlama detaylarına dikkat ederek bilinçli bir mimari düzen oluşturmalısınız. Verimli ofis tasarımı yaparken iş birliği, öğrenme, odaklanma, sosyalleşme ve estetik konularına dikkat edilmelidir. Verimli çalışma alanı planlarken şunları yapabilirsiniz;

- Çalışanların sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını belirleme, marka kimliğini yansıtan müşterilerin takdirini kazanacak alanlar planlama ilk adımdır.

- Çalışanların toplu ve bireysel çalışabilecekleri çalışma masaları, sosyalleşme ve öğrenme etkinlik alanları, toplantı ve eğitim alanları gibi farklı mekanlar kurgulayabilirsiniz.

- Ofis içi iş birliğini ve ekip çalışmasını artırmak son yıllarda kurumsal markaların en çok önem verdiği konulardandır. Bürokratik ve hiyerarşik düzenli ofislerin ayrıştırıcı yapısının yerini şeffaflık, paydaşlık ve aidiyet hissi almıştır.

- İş birliğini artıran ofisler için bazı alanlarda masaları ayıran separatörleri ortadan kaldırabilir, birlikte çalışmak için açık ofis alanları oluşturabilir, duvarlar yerine şeffaf seperatör tercih edebilirsiniz.

- Ofis içinde öğrenme alanları kurgulamak çalışanın motivasyonu ve iş konusunda kendini geliştirme istediğini artırır. Bu nedenle kütüphane, okuma alanları, konferans ve eğitim alanlarının ofis içinde kullanılması gerekir. Etkinlik odaklı ofislerde öğrenme alanlarına çalışanlar için farklı hobiler edinebileceği yerler de eklenir.

- Çalışanın işini en iyi şekilde yapması için odaklanma konusunda sorun yaşamaması önemlidir. Dar, kalabalık, dikkat dağıtcı öğelerle donatılmış ofislerde odak hızlı bir şekilde dağılır. Ofis tasarımında fazla eşya ve kalabalıktan kaçınmalısınız. Gereksiz dekorasyon objeleri yerine yaratıcılığı artıran sanatsal unsurlar seçilebilir.

- Ofis düzeninde toplantı alanları resmi işler için kullanılır. Sosyalleşme alanları ise çalışanların rahatlamak ve dinlenmek için kullanabileceği yerlerdir. Sosyalleşme alanları ofis içi iletişimin ve bağın artması, çalışanın rahatlaması düşünülmelidir.

- Sosyalleşme alanlarına eğlence için kutu oyunları, oyun konsolu, puzzle ya da hobi malzemeleri ekleyerek çalışanın ofis içi zamanını kaliteli ve keyifli hale getirebilirsiniz.

Etkinlik Odaklı Ofis Alanı Optimize Etme

İş yerinde etkin ve verimli saatler geçirmek için çalışanların nasıl bir ofise ihtiyacı olduğunun farkında olmak önemlidir. Etkinlik odaklı ofis olarak tanımlanan ve sosyalleşme, ekip çalışması ve gelişimini merkeze alan tasarımlar verimliliği artırması nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Siz de bu tarz bir ofis dönüşümü istiyorsanız var olan mekanı optimize edebilir ya da sıfırdan bir mimari düzen oluşturabilirsiniz.

Z kuşağının çalışma hayatına dahil olmasıyla verimli çalışma için çalışanların ihtiyaçları değişti denilebilir. Değişim için eski tip bölmeli, çalışma masalı, büyük depolama üniteleri, çalışanların ve müşterilerin birbirini görmekte zorlandığı hantal mobilyalar yerine ergonomik ve minimal tasarımlara ihtiyacınız var.

Taş, ahşap, tuğla gibi sürdürülebilir malzemeler ve doğal dokular yeni ofislerde yapı taşı olur. Doğayı dışarıda bırakmak yerine mekan içine taşımak için dikey bahçeler, bitkiler ve açık alanlar kurabilirsiniz. Bu sayede çalışanların vakit geçirmekten hoşlandığı ve sosyalleştiği alanlar oluşturabilirsiniz.

İş yeri etkinliği düzenleyerek çalışanların mekan içinde rahat, özgür ve ait hissetmesini kolaylaştırmak mümkün. Dart ve kutu oyunları bulunan eğlence alanları, kahve köşeleri ya da sosyalleşmek için koltuk takımları ile ofisi çeşitli ortak alan mobilyaları ile yenileyebilirsiniz.

Ofis alanı optimize etme sırasında tüm mobilyaları değiştirmenize gerek yoktur. Ağır ve hantal dolapları gizleyebilir, çok bölmeli ergonomik yapılarla değiştirip mekanın aydınlanmasını sağlayabilirsiniz. Masalar arası separatörleri kaldırarak konforlu çalışma koltukları ile fark yaratabilirsiniz. Ofise göre fazlalıkları kaldırarak açılan alanlara etkinlik ve sosyalleşme bölümleri kurabilirsiniz.


Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler