Vize Alamazsın; Döviz Alamazsın ama Ceza Alırsın.
Son dönemde Schengen vize başvurularında yaşanan sıkıntılar; ileri tarihe verilen vize randevuları ve reddedilen vize başvuruları sebebiyle Schengen vizesi almak fiilen oldukça zor.
Avro kurunun Türk Lirası karşısındaki değeri sebebiyle bir şekilde vize almayı başaranın da sonra Avrupa’ya gittiğinde harcamak için Avro alması kolay değil.
Ancak Avrupa Birliği (AB) müktesebatını yakından takip etmeyen ve kendisine uygulanabilir yükümlülüklerinden bihaber olanların ceza alması o kadar kolay ki – hem de bu cezalardan korunması çok kolay iken…
2000’lere doğru ve 2000’lerin başında çok yoğun bir AB gündemimiz vardı. Haberlerde, gazetelerde her gün AB üyelik süreci ile ilgili haberler okuyor; AB’ye üye olmak için kanunlar çıkartıyor; uyguluyor; uygulamadığımızda AB İlerleme Raporları’nda bu nedenle eleştirilince uygulamaya başlıyor; kısacası AB ile yatıp kalkıyorduk.
Bu şekilde geçen yıllar sonucunda üyelik başvurumuzun olumlu sonuçlanacağına dair somut bir gelişme yaşanmaması neticesinde hâlihazırda gündemimizde AB alt sıralara düşmüş durumda. Hatta uzun süredir AB ülkelerine yapılan vize başvurularında yaşanan sıkıntılar ve AB para birimine sahip olmaktaki güçlük dışında pek bir haber yok.
Bu nedenle 25 sene önceki AB üyeliği heyecanının bitmesi ve o dönemde kendi mevzuatımızı uyumlu hâle getirmek için gece gündüz çalıştığımız AB müktesebatına da ilgi soğumuş durumda. Bu da vize alıp gitmekte, vize alırsak döviz alıp gezmekte zorlandığımız AB’den ceza almamıza neden olabilir.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Zira AB’nin son dönemde kabul ettiği küresel boyutta çok büyük öneme haiz 1 Ağustos 2024’te yürürlüğe giren Avrupa Birliği Yapay Zekâ Yasası ve Genel Güvenlik Regulasyonu (GSR II) AB’ye tam üyelik başvurusunda somut gelişmeler olmayan; AB’ye vize başvuruları ötelenen/reddedilen veya AB’nin para birimini satın aması oldukça zor Türkiyeliler’in ceza almasına sebep olabilir. Zira:
Avrupa Birliği Yapay Zekâ Yasası: AB ülkelerinde ticaret yapan Türkiye şirketleri AB Yapay Zekâ Yasası’na tam olarak uyum sağlamak zorundadır.
GSR II: Türkiye'nin daha önceki düzenlemeye paralel olarak kabul ettiği Motorlu Araçlar ve Römorkları ile Bunlar İçin Tasarlanan Aksam, Sistem ve Ayrı Teknik Ünitelerin Genel Güvenliği Ve Korunmasız Karayolu Kullanıcılarının ve Yolcuların Korunması ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği’nin GSR II kapsamında, 07.07.2024 tarihinden itibaren satışa sunulan yeni araçların çeşitli donanımlara sahip olması zorunlu olmasından mütevellit yeni düzenlemeler ile güncellenmesi gerekmektedir.
Ancak AB’de ticaret yapan, AB pazarına ürün ihraç eden Türkiyeli şirketlerin Avrupa Birliği Yapay Zekâ Yasa Tasarısı’na uyum sağlayarak düzenlemenin olası olumsuz sonuçlarından kurtulması oldukça kolay olabilir. Bunun için AB ülkelerinde ticaret yapan Türkiyeli şirketlerin iyi yabancı dil bilen; AB müktesebatını takip eden avukatlar ile düzenli olarak çalışması önem arz etmektedir.
(HUKUKÇA)