Watson, ne olacak bu ülkenin hâli?

Watson, ne olacak bu ülkenin hâli?

Geçtiğimiz hafta salı günü IBM Business Connect 2016 vardı. Raffles Otel'de düzenlenen etkinliğin anahtar kelimesi, kognitifdi.

Yıldızıysa elbette Watson. Yapay zekânın geldiği noktayı ve nerelere gidebileceğini, iş dünyasına, insanlığa nasıl faydaları olabileceğini görmüş olduk. Elbette ister istemez akıllara SkyNet geliyor. O da ne diye soruyorsanız bu hatırlatıcı olur sanırım. Watson henüz Fransızca öğreniyormuş. Türkçe öğrendiği zaman neler yapabilir acaba? O zaman ona gerçekten "Ne olacak bu ülkenin hâli?" diye sorabilir miyiz? Cevap verebilir mi?

Etkinlik IBM Türk genel müdürü Defne Tozan'ın konuşmasıyla başladı. IBM'den, iş dünyasındaki ve bilişim alanındaki gelişmelerden bahsetti. Etkinliğin moderatörlüğünü HBR Türkiye'den Serdar Turan yaptı. O da son 20 yılda büyük değişikliklerin olduğunu ama son 5 yılda iş dünyasında çok daha büyük değişiklikler yaşandığını söyledi.

İkinci konuşmacı Jay Bellisimo'ydu, konuşmasının başlığı ise "The Way From Digital Era to Cognitive Era". Watson'dan, kognitif teknolojilerden, yapay zekânın kullanım alanlarından bahsettiği keyifli ve faydalı bir konuşma yaptı. Alex Da Kid adlı Grammy ödüllü bir müzik yapımcısının Watson işbirliğiyle yaptığı "Not Easy" adlı bir şarkıdan da bahsetti. Şarkının yapım süreciyle ilgili videoyu buradan, şarkının kendisini ise buradan tıklayıp dinleyebilirsiniz. Ayrıca Watson'ın API desteği verdiğini biliyor muydunuz? API'leri ve ürünleri incelemenizi tavsiye ederim.

Daha sonra Dele Atanda ve Juan Jose de la Torre sahneye çıktı. Ürünle deneyim arasındaki büyük farktan, eşsiz kullanıcı deneyimleri yaratmamız gerektiğinden. kognitifle ürünün deneyime dönüşeceğinden bahsettiler.

Hakan Çelik bir gazeteci olarak Watson'la ilgili deneyiminden bahsetti. Daha sonra ise sahneye Cahit Berkay ve Harun Tekin çıktı. Cahit Berkay geçmişte yaşadıklarından, o dönemler teknolojinin Türkiye'den ne kadar uzak olduğundan bahsetti. Harun Tekin sosyal medyanın kullanımından, müzisyenlere, sanatçılara olan etkisinden, nasıl kullanabileceğinden çok güzel bir şekilde bahsetti, güzel örnekler verdi.

Etkinlik Serdar Turan'ın üst düzey yöneticilerle yaptığı konuşmalar, blockchain ve siber güvenlik konularıyla devam etti. Gerçekten faydalı bir etkinlik oldu, düşündürdü.

Yapay zekânın çok uzun olmayan bir zaman dilimi içinde iş yapış şekillerimizi değiştireceğine, dahası hayatlarımızı değiştireceğine emin olabiliriz.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler