Webagron Haftalık Tarım Bülteni: 16 - 20 Eylül 2024
Webagron Tarımsal İçerik Platformu'nda, 16 - 20 Eylül tarihleri arasında sektörün gündemine oturan, yayınlanmış tarım haberleri bülteni
ZEYTİN ÜRETİCİLERİNE ERKEN HASAT YAPMAYIN UYARISI!
Ulusal Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi Zafer Tan, üreticilere zeytin hasadının başladığı bu günlerde, çok erken yapılan hasadın ekonomik kayba yol açacağı uyarısında bulundu.
Eylül ayı içinde yapılan hasadın ekonomik kayba yol açacağı dile getiren Tan, “Son zamanlarda ‘Zeytinlerimiz siyahlaştı, dökülüyor' şeklinde üreticiler arasında erken hasat yapmak için ciddi talepler geliyor. Bu durum henüz olgunlaşmayan zeytinin yağının kalitesini düşürür ve verim kayba neden olur” ifadelerini kullandı.
Zeytin hasadının ekim ayından önce yapılmaması gerektiğine ilişkin yorumlara yer verdiğimiz "Zeytin Üreticilerine Erken Hasat Yapmayın Uyarısı" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
BUĞDAY VE NOHUT EKİLEN ARAZİLERDE ARONYA ÜRETİLİYOR
Mersin'in Mut ilçesinde 70 bin dönüm alanda yetiştirilen aronya hasadı başladı. Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, bu yıl aronyada 20 ton rekolte beklendiğini söyledi.
Bayır, "Aronya dünyada gerek gıda tarım alanında gerek sağlık alanında tercih edilen aranan bir meyvemsi, üzümsü bir meyvemizdir. İlçemizde eksi 35 derecelere kadar dayanıklılığıyla yaklaşık bin 400, bin 600 rakımda bulunan Güme Mahallesi'nde üretimi yapılmaktadır. Burada dönüme ortalama rekoltemiz bin 500 kilogram civarındadır. Burada aronya meyvesinin bitkisinin geri dönüşümünün hızlı olmasıyla sağlık sektöründe, kozmetik sektöründe, süt ürünlerinde aranan bir üzümsü meyve olduğundan dolayı ülkemizde de önemli bir yeri bulunmaktadır. Buradan hasat edilen aronyalarımızın iç ve dış piyasaya satışı yapılmaktadır." dedi.
Aronyanın sağlık açısından birçok faydasına değindiğimiz "Buğday ve Nohut Ekilen Arazilerde Aronya Üretiliyor" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
MEYVE KURUTMA MESAİSİ BAŞLADI
Batman'da, uzun kış gecelerinde tüketmek için her çeşit meyve kurutulmak üzere damlara serilmeye başlandı.
Günlüce köyü sakinlerinden Medeni Arslan, kışın köyde yaklaşık 2 metre kar olduğundan dolayı uzun kış gecelerinde köy dışına çıkamadıkları için köy içi misafirliğe gidildiğini söyledi. Kış gecelerinde sıcak sohbet ortamlarının oluştuğunu da vurgulayan Arslan, soba yaktıklarını ve gelen misafirlere yazın kuruttukları meyveleri çay ile birlikte ikram ettiklerini kaydetti.
Sason'da üretilen meyvelerin kurutulmasına değindiğimiz "Meyve Kurutma Mesaisi Başladı" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
DAĞLIK VE SUSUZ MAHALLEDE DOMATES YETİŞTİRDİ
Adana'nın Kozan ilçesine bağlı dağlık bir mahallede muhtar, kimsenin inanmadığı üretimi yaparak 4 dönüm alanda domates yetiştirip gelirini de mahalleye bağışladı.
İlçeye bağlı Salmanlı Mahallesi Kuruboğaz mevkiinde muhtar İlyas Köse, mahalle çok dağlık ve kurak bir alanda olduğu için yapılamayan tarımı yaparak herkese örnek oldu. Köse, gençlerin mahalleden göç etmesinin önüne geçmek ve kuraklığı yenmek için 4 dönüm alanda domates bahçesi kurdu. En başta muhtara kimse inanmasa da o bahçeyi kurup domatesi hasat edip mahalle için bir gelir kapısı oluşturdu.
4 dönüm alanda domates yetiştiren muhtarın deneyimlerine yer verdiğimiz "Dağlık ve Susuz Mahallede Domates Yetiştirdi" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
SAHTE ZEYTİNYAĞLARINA SAVAŞ AÇILDI
Edremit Ticaret Odası sahte zeytinyağına adeta savaş açtı. Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin, “Edremit zeytinyağı olarak coğrafi işaretli ürünlerde sahtecilik yapılmaması konusunda mücadelemize başladık." dedi.
Balıkesir'in Edremit ilçesinde yeni dönem zeytin hasadı yaklaşırken bazı e-ticaret sitelerinde çok ucuza sahte zeytinyağları satıldığını ifade eden Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin vatandaşları uyardı. Çetin sahtecilikle mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini ifade etti.
Zeytin ve zeytinyağı ürünlerinde sahtecilik yapanların Ticaret Bakanlığı'na şikayet edildiklerine değindiğimiz "Sahte Zeytinyağlarına Savaş Açıldı" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
BÜYÜKŞEHİR'İN DAĞITTIĞI MAKİNELERLE İLK SALÇALAR ÇEKİLDİ
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Dursunbey’de dağıtılan salça makineleriyle ilk salçalar çekildi.
Salça makineleri sayesinde büyük bir kolaylık yaşadıklarını belirten Bozyokuş Mahallesi sakinleri, bu imkânı sunduğu için Başkan Ahmet Akın’a teşekkür etti.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin dağıttığı salça makineleriyle üreticilerin işlerinin kolaylaştığına değindiğimiz "Büyükşehir'in Dağıttığı Makinelerle İlk Salçalar Çekildi" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
ÖR-KOOP 2024 YILINI ‘YATIRIM VE FIRSAT YILI' İLAN ETTİ
Aydın Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖR-KOOP) Yönetim Kurulu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Önal, 2024 yılını ‘yatırım ve fırsat yılı' ilan ettiklerini açıkladı.
Kurulduğu 1979 yılından bu yana ortak sayısı ile birlikte tesis yatırımları ve üretimi artan Türkiye'nin en büyük Tarımsal kalkınma Kooperatifleri arasında yer alan Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖR-KOOP), geçtiğimiz mart ayından bu yana yaşanan süt sektöründeki krizi yatırım ve fırsata dönüştürdü. Türkiye'deki yem üretim tesisine sahip tek kooperatif olma özelliğini, UHT teknolojisi, GES ve daha birçok yatırımla artırmayı hedefleyen yönetim kurulu üyeleri, 2024 yılını ‘yatırım ve fırsat yılı' ilan ettiklerini duyurdu.
Türkiye'de en çok süt toplayan kooperatiflerden biri olan ÖR-KOOP'a değindiğimiz "ÖR-KOOP 2024 Yılını 'Yatırım ve Fırsat Yılı' İlan Etti" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
EYVAH! TROPİKAL VE SUBTROPİKAL MEYVE YİYEMEYECEĞİZ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayında tarım ürünleri üretici fiyatlarının aylık yüzde 1,56 azaldığını, yıllık yüzde 32,10 arttığını açıkladı.
TÜİK’in Ağustos 2024 dönemine ilişkin tarım ürünleri üretici fiyat endeksi verilerine göre; tarım ürünleri üretici fiyatları ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,56 azaldı, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 17,92, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,10 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 55,84 arttı.
TÜİK'in açıklamış olduğu ağustos ayı yıllık değişimlere göre göre en fazla değişimin tropikal ve subtropikal meyvelerde olduğuna değindiğimiz "Eyvah! Tropikal ve Subtropikal Meyve Yiyemeyeceğiz" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI: EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDEMİZ, GENÇLERİN VE KADINLARIN TARIMDA KALMASI
G20 Tarım Bakanları Zirvesi’nin en önemli konularından biri tarımsal nüfusun yaşlanması ile gençlerin ve kadınların tarımdan kopmasıydı.
Brezilya'da düzenlenen zirvede konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin kadın ve gençlerin tarımsal üretimde kalması için son zamanlarda çok ciddi adımlar attığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanı'nın G20 Zirvesi'ndeki konu başlıklarına yer verdiğimiz "Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: En Önemli Gündem Maddemiz, Gençlerinve Kadınların Tarımda Kalması" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
BÜYÜKBAŞ HAYVAN SAYISI İTHALATA RAĞMEN DÜŞÜYOR
CHP Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2024 yılının ilk yarısına ait hayvan varlığı verilerini değerlendirdi.
TÜİK’in verilerine göre büyükbaş hayvan sayısındaki ciddi azalmaya dikkat çeken Ün, bu düşüşün ithalata rağmen engellenemediğini belirtti.
CHP Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün'ün büyükbaş hayvan sayısındaki düşüşe dikkat çektiği "Büyükbaş Hayvan Sayısı İthalata Rağmen Düşüyor" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
SALÇA VE DOMATES TURŞUSU YAPIMINDAKİ TEHLİKE
Sonbaharın gelişiyle birlikte gerek gıda sanayide ve gerekse evlerde yoğun biçimde salça üretilmeye başlandığı bilinen bir gerçek.
Salça, turşu ve benzeri ürünler, çok kıymetli olan tarımsal ürünlerin israf edilmeden dayanıklı hale getirilerek yıl boyunca tüketilebilmesi için son derece değerli, çok uzun yıllardır üretilmekte olan kadim ürünlerdir. Bu ürünler ülkemizde değil, dünyanın pek çok coğrafyasında yüzyıllardır üretiliyor. Ancak bu durum, bu ürünleri geleneksel olarak üretme yöntemlerinin gıda güvenliğine tümüyle uygun olduğu anlamı taşımıyor.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamaya göre salisilik asitin gıdalarda kullanımı onaylanmış bir kimyasal olmadığına değindiğimiz "Salça ve Domates Turşusu Yapımındaki Tehlike" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
LinkedIn tarafından öneriliyor
‘’YENİ DESTEKLEME MODELİ VE SERTİFİKALI TOHUM KULLANIM DESTEKLERİNDEKİ ARTIŞ, TARIMIMIZI BİR ÜST LİGE TAŞIYACAKTIR’’
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, bitkisel üretimde 2025- 2027 yıllarını kapsayan yeni destekleme modelini ve sertifikalı tohum kullanımındaki artış oranlarını değerlendirdi.
Yeni destekleme sisteminin 40 yıldan beri tarım sektörünün beklentisi olan ve sürekli gündeme getirilen üretim planlamasını sağlayacak en önemli unsur olduğunun altını çizen TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler ‘’ Son 50 yılda dünya nüfusu 2 katına çıktı. Nüfus projeksiyonlarına göre 2050 yılında dünya 10 milyar, ülkemiz 105 milyona ulaşacak. Kentleşme hızı da son 50 yılda yüzde 20 artarak yüzde 57'ye yükseldi. Bu kısa süre zarfında gıda üretiminin yüzde 70 artırmak zorundayız." dedi.
Yeni destekleme modeli ve sertifikalı tohum kullanımındaki artış oranlarına değindiğimiz "'Yeni Destekleme Modeli ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerindeki Artış, Tarımımızı Bir Üst Lige Taşıyacaktır'" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
TARIM VE GIDADA DIŞ TİCARET İHRACAT LEHİNE
Türkiye tarım, gıda ve içecek sektörü 2024 Ocak-Temmuz döneminde 4,1 milyar dolarlık dış ticaret fazlasına imza attı.
Sektörlerin ihracatı 7 aylık dönemde yüzde 5,8 artışla 16,3 milyar dolardan, 17,2 milyar dolara yükseldi. İthalat ise aynı dönemde yüzde 17,7 azalışla 16 milyar dolardan 13,1 milyar dolara geriledi.
Türkiye'nin tarım, gıda, içecek sektöründe '024 Ocak-Temmuz dönemine ilişkin istatistiklere yer verdiğimiz "Tarım ve Gıdada Dış Ticaret İhracat Lehine" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
"BARİ BİR AY BİZE SU VERİN"
Antalya Kumluca'da meyvecilik ve örtü altı sebze üreticiliği yapan çiftçiler, Alakır Çayı üzerinde kurulu HES'ler nedeniyle temmuz ve ağustos aylarında susuzluk çekiyor. Çiftçiler 11 ay HES'lere 1 ay da mahalleye su verilmesini istiyor.
HES'ler yapılırken suyun %40'ının çay yatağına bırakılacağı sözü verildiğini hatırlatan üreticiler, en azından temmuz ve ağustos aylarında bu sözün tutulmasını talep etti.
Antalya'daki üreticilerin susuzluk sıkıntılarına değindiğimiz "'Bari 1 Ay Bize Su Verin'" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
16 İLDE OBRUK TEHLİKESİ
Sadece Konya’da mı olduğunu sanıyorsunuz? Obruk tehlikesi 16 ilimizde mevcut ve bu illerin çoğunda bu yıl obruk meydana geldi.
Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi ile AFAD Başkanlığı, Obruk Eylem Planı çerçevesinde tehlike ve risk haritasının güncellenmesi çalışmalarına devam ediyor.
Türkiye'de 16 ilin obruk tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna değindiğimiz "16 İlde Obruk Tehlikesi" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
İL SU KURULLARI TOPLANDI, STRATEJİLER BELİRLENDİ
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Ulusal Su Kurulu’nun ardından, il merkezlerinde, havzalarda ve yerel düzeyde su kurulları göreve başladı.
Tüm iller ilk toplantılarını gerçekleştirdi. Şehirlerin su yönetimi ve altyapı sorunları kapsamlı bir şekilde değerlendirildi, etkili çözümler ve stratejiler belirlendi.
İl su kurullarının göreve başladıklarına değindiğimiz "İl Su Kurulları Toplandı, Stratejiler Belirlendi" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
TARLADAN SOFRAYA FİYATLAR KONUŞULDU
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, ilgili bakan yardımcıları ve genel müdürleri ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nda bir araya gelerek aylık koordinasyon toplantısını gerçekleştirdi.
Toplantıda, tarladan sofraya fiyat hareketliliğiyle ilgili hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyacak adımlar, süt ve süt ürünlerinde üretici ve sanayici arasında yaşanan sıkıntıların giderilmesine dönük faaliyetler ve sonuçları gibi konular üzerinde duruldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nda düzenlenen aylık koordinasyon toplantılarının konu başlıklarına yer verdiğimiz "Tarladan Sofraya Fiyatlar Konuşuldu" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
BİTKİ GENETİĞİNİ DEĞİŞTİREN SICAKLIKLAR
Son yıllarda artan sıcaklıkların ve kuraklığın bitki örtüsü üzerinde ciddi olumsuzluklara neden olduğu ve bu durumun bitkilerde genetik değişimlere ve ürünlerde mutasyona yol açtığı belirtildi.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Meyve Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu aşırı sıcakların bitkilerin daha yüksek rakımlarda yetiştirilmesini gerektirebileceğini, Tokat’ta ve Türkiye genelinde sebzelerde ciddi bitki ölümleri gözlemlediklerini, sıcaklıkların nemle birleşince bitki ölümlerinin daha da arttığını hatırlatıyor.
Sıcaklık ve kuraklıklar nedeniyle bitkilerde oluşan gen değişimlerine ve mutasyonlara yer verdiğimiz "Bitki Genetiğini Değiştiren Sıcaklıklar" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
ELMA VE ELMA SUYU İHRACATI 321 MİLYON DOLARA ULAŞTI
Sonbahar mevsiminde narenciye ürünlerinin en büyük eşlikçisi elmada hasat zamanı.
Türkiye bir yandan 5 milyon tonluk elma rekoltesini hasat ederken, bir yandan da ihracat için pazarlama çalışmalarını başarıyla sürdürüyor.
Türkiye'nin elma ve elma suyu ürünlerindeki ihracat rakamlarına değindiğimiz "Elma ve Elma Suyu İhracatı 321 Milyon Dolara Ulaştı" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
GÖLLERİN SESSİZ VE KURU ÇIĞLIĞI
Su stresi altında olan bir ülkeyiz. Kişi başı yıllık su tüketim miktarımız 6 yıl sonra kritik eşik olan 1000 metreküpün altına düşecek.
Bu gerçek ortadayken göllerimizi kurutmaya devam ediyoruz. Türkiye'deki 240 gölden 186'sı son yıllarda tamamen kurudu.
Son 60 yıl içinde ve özellikle son yıllarda temel sorunları ötelendiğinden, aşırı şekilde kuruyan göllere dikkat çektiğimiz "Göllerin Sessiz ve Kuru Çığlığı" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
İZMİR'DE TİRE VE BAYINDIRLI ÜRETİCİLERE YENİ DESTEKLEME MODELİ ANLATILDI
İzmir'de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nce düzenlenen bilgilendirme toplantısında tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik yeni stratejik planlar ve destekleme sistemindeki yenilikler anlatıldı.
Tire ve Bayındır ilçelerinde düzenlenen toplantıya, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ve ekibi ile Bayındır İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Peynirci, Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürü Eda Özden, TARSİM yetkilileri, üretici birliklerinin temsilcileri ve bölgenin önde gelen üreticileri katıldı.
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere yeni destekleme sistemi ile ilgili detayların aktarıldığı "İzmir'de Tire ve Bayındır'lı Üreticilere Yeni Destekleme Modeli Anlatıldı" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLERİ NASIL DESTEKLENECEK?
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024-2026 yıllarında yapılacak hayvancılık desteklemelerine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara verilecek su ürünleri desteği ile ilgili usul ve esasları belirledi.
8760 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren ‘2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar’ kapsamında, su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara sağlanacak su ürünleri desteği ile ilgili usul ve esasları belirlemek amacıyla yayımlanan tebliğ, Bakanlıktan onaylı su ürünleri yetiştiricilik belgesine sahip, Su Ürünleri Bilgi Sistemine (SUBİS) kayıtlı üreticilere 2024, 2025 ve 2026 yıllarında yapılacak destek ödemeleriyle ilgili kuralları içeriyor.
Su Ürünleri Yetiştiriciliği Desteklemesine Dair Tebliğ'in Resmi Gazete'de yayımlandığına değindiğimiz "Su Ürünleri Yetiştiricileri Nasıl Desteklenecek?" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.