Webagron Haftalık Tarım Bülteni: 25 - 29 Kasım 2024

Webagron Haftalık Tarım Bülteni: 25 - 29 Kasım 2024

Webagron Tarımsal İçerik Platformu'nda, 25 - 29 Kasım tarihleri arasında sektörün gündemine oturan, yayınlanmış tarım haberleri bülteni

735 MİLYON İNSAN AÇLIK ÇEKERKEN 1 MİLYAR ÖĞÜNLÜK GIDA ÇÖPE GİDİYOR

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), 16. Avrupa Atık Azaltım Haftası kapsamında yaptığı açıklamada gıda atıklarının, açlık, bütçe ve iklim değişikliği üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

“Atmayalım, soframızın bütçesini ve karbon ayak izini düşürelim” çağrısını yapan SÜT-D, herkesi gıda israfına karşı duyarlı olmaya davet etti.

Gıda israfının azaltılmasının, iklim dirençli tarım ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri için kritik önemde olduğuna değindiğimiz "735 Milyon İnsan Açlık Çekerken 1 Milyar Öğünlük Gıda Çöpe Gidiyor" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

AB’DEN GIDA SEKTÖRÜNE MÜJDE: ALOE VERA YASAĞI KALDIRILDI

Avrupa Birliği (AB), 3,5 yıl süren hukuk mücadelesinin ardından, gıdalarda aloe vera preparatlarının kullanımına getirdiği yasağı iptal etti.

Mart 2021’de yürürlüğe giren yasak, Avrupa gıda takviyesi ve doğal gıda sektörlerini derinden etkileyen bir karardı. Ancak bu karar, uzun süren çabalar sonucunda AB Genel Mahkemesi tarafından geçersiz kılındı.

Yasağın kaldırılmasıyla aloe vera preparatlarının yeniden ürünlerde kullanılabileceğine değindiğimiz "AB'den Gıda Sektörüne Müjde: Aloe Vera Yasağı Kaldırıldı" başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.

COP 29 SONA ERDİ

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 29. BM İklim Değişikliği Konferansı (COP29), gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanının artırılmasını hedefleyen önemli bir anlaşmayla sona erdi. 2035 yılına kadar yılda 300 milyar dolar kamu finansmanı sağlanması kararlaştırıldı.

Konferansın en dikkat çeken sonucu, Yeni Toplu Nicel Hedef (NCQG) olarak adlandırılan anlaşma oldu. Bu anlaşma, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkabilmesi için kamu ve özel kaynaklardan sağlanan finansmanın 2035 yılına kadar yılda en az 1,3 trilyon dolara çıkarılmasını hedefliyor.

Uluslararası iklim finansmanında yeni hedeflerin belirlendiğine değindiğimiz "COP 29 Sona Erdi" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

FINDIK ÜRETİMİ TEHDİT ALTINDA

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcanın fındık ve diğer tarımsal ürünlere verdiği ciddi zararları ve bu tehditle mücadele için atılması gereken adımları gündeme taşıdı.

Bayraktar, Türkiye’nin dünya fındık üretiminde hala lider konumda olduğunu ve dünya üretiminin %64’ünü karşıladığını hatırlatarak şunları söyledi: “Ürettiğimiz fındığın %85’ini ihraç ederek küresel ihracatın %50’sini karşılıyoruz. Ancak bu başarıyı sürdürebilmek için kahverengi kokarca zararlısı gibi büyük tehditlere karşı acil önlemler almamız gerekiyor.”

Toplum ve kurumlara, kahverengi kokarca ile mücadelenin sürekliliği hakkında yapılan çağrılara yer verdiğimiz "Fındık Üretimi Tehdit Altında" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

GAP'TA YENİ DÖNEM: KALKINMANIN ADIMLARI AÇIKLANIYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Şanlıurfa’da düzenlenen GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni’nde, 2024-2028 GAP Eylem Planı’nın detaylarını yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu.

Bakan Kacır, bölge tarımını sürdürülebilir ve akıllı tarım uygulamalarıyla güçlendirecek, kırsalda ekonomik kalkınmayı teşvik edecek ve bölgeyi bir turizm merkezi haline getirecek yeni bir eylem planının müjdesini verdi. "GAP Bölgesi, sürdürülebilir kalkınmanın ve bölgesel refahın simgesi olacak." diyen Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bölgede atılan adımların kararlılıkla sürdüğünü ifade etti.

Tarım teknolojilerinde ve GAP Bölgesi'nde yenilikçi kalkınma projelerine yönelik açıklamalara yer verdiğimiz "GAP'ta Yeni Dönem: Kalkınmanın Adımları Açıklanıyor" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

HİTİTLERİN MİRASI DÜNYA ÇAPINDA TANINIYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çorum'un Alaca Höyük antik şehrinde yer alan ve M.Ö. 13. yüzyılda inşa edilen Gölpınar Hitit Barajı'nın, Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu (ICID) tarafından Dünya Mirası Sulama Yapıları (WHIS) ödülüne layık görüldüğünü açıkladı. Bu tarihi baraj, dünya çapında kabul edilen bu prestijli listeye Türkiye’den dâhil edilen ikinci eser oldu.

2014’ten itibaren verilen Dünya Mirası Sulama Yapıları Ödülü, 100 yıldan daha eski, halen aktif olan sulama yapılarının uluslararası alanda tanınmasını hedefliyor. Yumaklı, Türkiye’nin Gölpınar Hitit Barajı ile bu kategoride 2024 yılında adaylık başvurusu yaptığını belirtti.

Hititlerin su medeniyetine ve Alaca Höyük'ün önemine değindiğimiz "Hititlerin Mirası Dünya Çapında Tanınıyor" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

"NASIL BİR İZMİR" SERİSİNİN GIDA VE TARIM PANELİ GERÇEKLEŞTİ

İzmir’in geleceğine ışık tutan “Nasıl Bir İzmir” serisi, gıda ve tarım başlıklı panelle devam etti. Toplamda 8 panel ve 8 atölyeden oluşan bu kapsamlı etkinlik dizisinin ikinci buluşması, İzQ İnovasyon Merkezi’nde düzenlendi. Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, belediyeler, meslek odaları, üniversiteler ve vatandaşlar bir araya geldi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Nizam ise tarım ve gıda sektöründe coğrafi işaretleme, yerelleşme ve kooperatifleşmenin önemine değindi. Coğrafi işaretlemelerin doğru bir modelle ele alınması gerektiğini belirten Nizam, şu ifadeleri kullandı: “Coğrafi işaretlemeler, çoğu zaman bir sertifika belgesinin ötesine geçemiyor. Ancak örgütlenme ve koruma modeli içinde ele alınırsa anlamlı sosyal çıktılar sağlayabilir. Bu bir markalaşma değil, koruma meselesidir.”

İzmir'in 2074 vizyonu doğrultusundaki sürdürülebilirlik hedeflerine değindiğimiz "'Nasıl Bir İzmir' Serisinin Gıda ve Tarım Paneli Gerçekleşti" başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.

YEŞİL İNİSİYATİF PROJESİ YENİ DÖNEME GİRİYOR

Nijerya ve Brezilya, gübre üretimi, hibrit tohum teknolojisi ve tarımsal finansman gibi kritik alanlarda özel sektör gelişimini desteklemek üzere önemli bir adım attı.

İki ülke arasında imzalanan mutabakat zaptı, tarım alanında uluslararası iş birliği ve teknoloji transferi açısından yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.

G20 liderler zirvesinde stratejik ortaklığa değindiğimiz "Yeşil İnisiyatif Projesi Yeni Döneme Giriyor" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

İSTANBUL TARIMDA HEDEF BÜYÜTTÜ: ÇİFTÇİLERE TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), tarımda verim ve kaliteyi artırmak için "Çiftçimizin Yanındayız" projesiyle çiftçilerin yanında yer alıyor.

İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının Ekim ayında başlattığı bu proje, üreticilere doğrudan destek sunmayı ve tarımsal verimliliği artırmayı hedefliyor. Proje kapsamında mobil araçlarla tarlalara gidilerek toprak numuneleri alınıyor ve analiz sonuçları çiftçilerle paylaşılıyor.

İstanbul'un tarım-yoğun bölgelerinde yürütülen çalışmaların arttığına değindiğimiz "İstanbul Tarımda Hedef Büyüttü: Çiftçilere Toprak Analizi Desteği" başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.

ANTALYA’DA 4 BİN 500 DEKAR TARIM ALANI ZARAR GÖRDÜ

Antalya’da hafta sonu etkili olan şiddetli sağanak, rüzgâr ve hortum felaketi, yaklaşık 4 bin 500 dekarlık tarım alanında büyük zarara yol açtı. Sigortalı üreticilerin kayıplarının önemli bir kısmı Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından karşılanacak.

AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, afetin ardından Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı tüm birimlerin hızla harekete geçtiğini belirtti. Köse, “Hafta sonu yaşanan şiddetli yağış, rüzgâr ve hortumun ardından, bakanlığımızın tüm birimleri sahada tespit çalışmalarına başladı.” dedi.

Hasar tespitinin devam ettiği felaketin detaylarını incelediğimiz "Antalya'da 4 Bin 500 Dekar Tarım Alanı Zarar Gördü" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

KADIN ÇİFTÇİLER İÇİN İKLİM DOSTU PROJE

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün geliştirdiği “Climate Friendly Farmer Guide: Kadın Çiftçiler İçin Uyum Takvimi” adlı proje, Avrupa Birliği Erasmus+ programı kapsamında hibe desteği alarak önemli bir başarıya imza attı.

Proje, iklim değişikliğiyle mücadelede kadın çiftçilerin rolünü güçlendirmeyi ve tarımda çevre dostu uygulamaları yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Kadın çiftçiler için dijital çözümlerin geliştirildiği projenin detaylarından bahsettiğimiz "Kadın Çiftçiler için İklim Dostu Proje" başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.

HER YIL 23 MİLYON TON GIDA İSRAF EDİLİYOR

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gıda israfının ulaştığı boyutlara dikkat çekerek, her yıl Türkiye’de 23 milyon ton gıda ve 12 milyon ekmeğin israf edildiğini açıkladı.

“Bu rakamlar, pek çok ülkenin beslenme ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde.” diyen Palandöken, israfın önlenmesi için bireylerden tarım sektörüne kadar geniş çaplı önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Tarladan sofraya kadar israf zincirine değindiğimiz "Her Yıl 23 Milyon Ton Gıda İsraf Ediliyor" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ BİYODİZEL HAM MADDESİ

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, kenevir tohumlarından biyodizel üreterek önemli bir yeniliğe imza attı. Gıda, kozmetik, otomotiv ve sağlık sektörlerinde yaygın olarak kullanılan kenevirin, enerji üretiminde de başarılı bir alternatif olabileceği kanıtlandı.

Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Müdürü Mustafa Acar, merkezin, Tarım ve Orman Bakanlığının “enerji tarımı” çalışmalarını yürütmek üzere Türkiye’deki tek araştırma merkezi olduğunu belirtti. Acar, “Merkezimizde tüm bitkisel ürünlerden enerji üretimi üzerine çalışıyoruz. Kenevir de bu kapsamda ele aldığımız, kadim ve çok yönlü bir bitkidir.” dedi.

Kenevirin enerji potansiyeline değindiğimiz "Türkiye'nin İlk Yerli Biyodizel Ham Maddesi" başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.

TARSİM’DE YENİ DÖNEM: ÜRETİCİYE DAHA FAZLA DESTEK GELİYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında 2024 yılında önemli yenilikler yapılacağını duyurdu.

Üretim planlamasına konu olan ürünlerde %10 prim indirimi uygulanacağını belirten Yumaklı, “Sözleşmeli üretimde %10-15 oranında prim indirimi yapılacak, su kısıtı olan ürünlere ise ek olarak %10 prim indirimi sağlandı.” ifadelerini kullandı.

Tarımda sigortanın geleceğine değindiğimiz "TARSİM'de Yeni Dönem: Üreticiye Daha Fazla Destek Geliyor" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

GIDA SAHTEKÂRLIĞINDA YENİ LİSTE AÇIKLANDI

Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını tehdit eden gıda sahtekârlıklarıyla ilgili denetimlerini kamuoyuyla paylaşarak, “taklit ve tağşiş yapılan ürünler” listesini güncelledi.

Ünlü bir hamburger restoranında tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesinden sahte zeytinyağına kadar birçok ürün, yeni listede yer aldı. Bakanlık, vatandaşları güvenilir gıda markalarını tercih etmeleri konusunda uyardı.

Güvenilir markaları tercih etme konusunda Bakanlığın yaptığı uyarılara değindiğimiz "Gıda Sahtekârlığında Yeni Liste Açıklandı" başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.

ÇUKUROVA’YA YAĞAN KAR VE YAĞMUR ÇİFTÇİLERİ SEVİNDİRDİ

Türkiye’nin en sıcak bölgelerinden Çukurova’da son günlerde etkili olan kar ve yağmur, uzun süredir kuraklık tehdidiyle mücadele eden çiftçiler için umut oldu.

Adana’da yaz aylarında yaşanan rekor sıcaklıklar ve yağışsız geçen günler, tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilerken, son yağışlar bölgedeki tarımsal faaliyetlere yeniden nefes aldırdı.

Barajlar için hayati öneme sahip olan kar ve yağmur yağışlarının Çukurova'da etkili olduğuna değindiğimiz "Çukurova'ya Yağan Kar ve Yağmur Çiftçileri Sevindirdi" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

AB-MERCOSUR ANLAŞMASINA TEPKİ BÜYÜYOR

Fransa’nın dört bir yanındaki çiftçiler, Avrupa Birliği (AB) ile Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) arasında imzalanması gündemde olan ticaret anlaşmasını protesto etmek için tekrar sokaklara indi.

Protestolar, özellikle Lyon yakınlarındaki Saint Quentin-Fallavier kasabasında dikkat çekti. Çiftçiler, zincir bir marketin önünde toplandı ve traktörlerle getirdikleri odunları kullanarak yolu bir süreliğine trafiğe kapattı.

Protestoların genişlediği Fransa'da, çiftçilerin mücadelesinin devam ettiğine değindiğimiz "AB-MERCOSUR Anlaşmasına Tepki Büyüyor" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

GIDA FİYATLARINDA ARTIŞ SÜRÜYOR

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMUAR tarafından hazırlanan Gıda Fiyatları Endeksi, Kasım 2024 sonuçlarıyla dikkat çekiyor.

Halkın en çok tükettiği 64 temel gıda maddesini esas alan araştırma, gıda fiyatlarında artışın hız kesmeden devam ettiğini ortaya koydu. Kasım ayında gıda fiyatları bir önceki aya göre %6,9 oranında arttı. 2024’ün ilk on bir ayında %57,3 oranında artış yaşanırken, son bir yıl içinde gıda fiyatları %67,1 oranında yükseldi.

Son bir yıldaki fiyat artışlarına ve yıllık ortalama fiyat artış oranlarına yönelik rakamlara yer verdiğimiz "Gıda Fiyatlarında Artış Sürüyor" başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN YANGIN MAĞDURU ÇİFTÇİLERE YEM DESTEĞİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ağustos ayında meydana gelen orman yangınlarında meraları yok olan çiftçilere yönelik yem desteğini sürdürüyor.

Sancaklı ve Doğançay başta olmak üzere Tire ve Bayındır’daki üreticilere kaba ve kesif yem ulaştıran belediye ekipleri, otlakların yeniden yeşermesine kadar yardımlara devam edecek. Toplamda 225 ton yem dağıtılacak olan projede, çiftçilerin hayvancılık faaliyetlerini sürdürebilmesi amaçlanıyor.

225 ton yem dağıtımının hedeflendiği projenin detaylarından bahsettiğimiz "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Yangın Mağduru Çiftçilere Yem Desteği" başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.

MARMARA GÖLÜ İÇİN TARİHİ KARAR: TARIM ALANINA ÇEVİREN PROTOKOL İPTAL EDİLDİ

Manisa sınırlarındaki Marmara Gölü’nü tarım alanına dönüştüren protokol ve sulak alan sınır revizyonu, çevre örgütleri ve bölge halkının mücadelesiyle iptal edildi.

Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan Marmara Gölü’nün yeniden hayata döndürülmesi için restorasyon çalışmaları bir sonraki adım olarak gündemde.

Marmara Gölü'nün ekolojik ve kültürel önemi ile gölün restorasyonu için yeni bir dönemin başlayacağına değindiğimiz "Marmara Gölü için Tarihi Karar: Tarım Alanına Çeviren Protokol İptal Edildi" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

MUDANYA’DAN ZEYTİN TURİZMİNE BÜYÜK ADIM

Mudanya Belediyesi, 26 Kasım Dünya Zeytin Ağacı Günü’nde Zeytin Turizmi Projesi’ni tanıtarak, ilçeyi uluslararası düzeyde tanıtmayı ve ekonomik kalkınmayı sağlamayı hedeflediğini duyurdu. Proje; zeytin rotaları, tematik sokaklar, uluslararası festivaller ve zeytin müzesi gibi yeniliklerle dikkat çekiyor.

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, zeytinin bölge için yalnızca bir tarım ürünü olmadığını vurgulayarak, “Zeytin, bu toprakların ruhu ve bereketidir. Dünya Zeytin Ağacı Günü gibi özel bir günde bu projeyi hayata geçirmek bizim için büyük anlam taşıyor. Zeytini turizmle buluşturacağız ve hem üreticimizi destekleyecek hem de Mudanya’yı uluslararası bir marka haline getireceğiz.” dedi.

Kültürel zeytin mirasının, geleceğe taşınma vizyonu ile hazırlanan projenin detaylarına değindiğimiz "Mudanya'dan Zeytin Turizmine Büyük Adım" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

BAKAN YUMAKLI, TOBB İLE SU VERİMLİLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genişletilmiş Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı, önemli kararların alındığı bir platform oldu.

Toplantıya katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Su Verimliliği Protokolü’nü imzalayarak su kaynaklarının verimli kullanımı konusunda iş birliğini güçlendirdi. Bakan Yumaklı, tarım sektörünün gelişimi ve rekabet gücünün artırılmasının çok sayıda faktöre bağlı olduğunu belirterek sektörün başarılarını ve hedeflerini vurguladı.

Su verimliliği için atılan ortak adımın detaylarına yer verdiğimiz "Bakan Yumaklı, TOBB ile Su Verimliliği Protokolü İmzaladı" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

BORNOVA BELEDİYESİ'NDEN GIDA ATIKLARI İÇİN ÖRNEK ETKİNLİK

Bornova Belediyesi, Avrupa Atık Azaltım Haftası kapsamında “Gıda Atıkları” temasıyla dikkat çeken bir etkinlik düzenledi.

Sürdürülebilir çevre yönetimi ve döngüsel ekonominin önemine vurgu yapan etkinlikte, kompost atölyesi katılımcılardan büyük ilgi gördü. Etkinlik boyunca, atıkların birer kaynak olarak değerlendirilmesi gerektiği mesajı paylaşıldı.

Sürdürülebilir çevre için farkındalık eğitimleri düzenleyen Bornova Belediyesi'nin etkinlik kapsamına değindiğimiz "Bornova Belediyesi'nden Gıda Atıkları için Örnek Etkinlik" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

DEVA PARTİLİ MEHMET EMİN EKMEN’DEN ÇİFTÇİLERE SİGORTA ÇAĞRISI

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Mersin’de hafta sonu etkili olan kötü hava şartlarının tarım alanlarına verdiği zararı gündeme taşıdı.

Ekmen, çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti dile getirerek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile TARSİM Genel Müdürü Bekir Engürülü’ye “Çiftçiye destek çıkın” çağrısında bulundu.

TARSİM sigortasının daha erişilebilir olması ve çiftçilere destek olmak için ortak çözüm çağrılarına yer verdiğimiz "Deva Partili Mehmet Emin Ekmen'den Çiftçilere Sigorta Çağrısı" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

HAM AYÇİÇEĞİ TOHUMU İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİSİ SIFIRLANDI

Cumhurbaşkanı Kararı ile ham ayçiçeği tohumu ithalatında tarife kontenjanı (kota) kapsamında uygulanan gümrük vergisi sıfırlandı. 1 Ocak 2025 – 30 Nisan 2025 tarihleri arasında geçerli olacak bu düzenleme, yağlık ayçiçeği tohumu ve ham Ayçiçek yağı ithalatında arz güvenliği ve fiyat istikrarını sağlama hedefiyle alındı.

Tarife kontenjanı kapsamında, daha önce %8 olarak uygulanan gümrük vergisi oranı sıfırlandı. Bununla birlikte, genel ithalat rejimi kapsamında yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında uygulanan %27 oranındaki gümrük vergisi %12’ye düşürüldü. Singapur’dan yapılan ithalatlarda ise %3,3 olan gümrük vergisi oranı tamamen kaldırıldı. Ancak, Ayçiçek tohumu yağı için tanımlanan tarife kontenjanında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Sanayici ve çiftçi arasındaki dengeyi sağlama hedefi ile alınan kararların detaylarına yer verdiğimiz "Ham Ayçiçeği Tohumu İthalatında Gümrük vergisi Sıfırlandı" başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.

HAMSİ ATIKLARINDAN BİYOGÜBRE

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, balık atıklarını değerlendirerek tarımsal üretimde önemli bir adım attı.

TÜBİTAK destekli “Kesme Süs Bitkileri Yetiştiriciliğinde Hamsi Atık Hidrolizatlarının Biyoaktivatör Olarak Kullanılması” projesiyle, hamsi atıklarından elde edilen biyogübreyle topraksız tarımda gül yetiştirdi. Çevresel sorunları azaltmayı hedefleyen bu proje, hamsi atıklarını katma değeri yüksek bir ürün haline getirdi.

Ticarileşme yolunda önemli bir adım olan ve katma değer yaratan uygulamanın detaylarına yer verdiğimiz "Hamsi Atıklarından Biyogübre" başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM VE SU YÖNETİMİ ÇALIŞTAYI

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), “Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme-II: Yeşil Gelecek Projesi” kapsamında İstanbul’da “Kentlerin Liderliğinde İklim Değişikliğine Uyum Süreci ve Yaşamsal Su Kaynakları Çalıştayı” düzenledi. İki gün süren çalıştayda yerel yönetimlerin iklim değişikliğine uyumu, enerji bütçeleri ve su yönetimi gibi hayati konular ele alındı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız, “Şehir Eşleştirme Projesi” kapsamında yürütülen çalışmaların yalnızca bilgi paylaşımı değil, aynı zamanda çevresel dayanışmayı temsil ettiğini belirtti.

İklim değişikliğinin etkilerine dikkatlerin çekildiği ve AB ile iş birliği yolunda iklim nötr ve akıllı şehirler hedefine değindiğimiz "İklim Değişikliğine Uyum ve Su Yönetimi Çalıştayı" başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.

"TARIMSAL DESTEKLER ARTAN GİRDİ MALİYETLERİYLE ORANTILI OLMALI"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, tarım sektörünün karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekerek, çözüm yolları için ortak çalışmalara vurgu yaptı.

TOBB ev sahipliğinde ve Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla düzenlenen ‘Genişletilmiş Ticaret Borsalar Konseyi’ toplantısında, tarım, hayvancılık ve ormancılık sektörlerinden temsilciler bir araya geldi. Toplantıda sektörün sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Yüksek girdi maliyetlerinin tarım sektörünü zorlaması nedeniyle ortak çalışma vurgularının yapıldığı "'Tarımsal Destekler Artan Girdi Maliyetleriyle Orantılı Olmalı'" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

AYDIN’DA MERALARA YENİ SOLUK: ISLAH PROJESİ VE HİBE TOHUM DESTEĞİ

Aydın’da tarımsal üretimi desteklemek ve meraların verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan Mera Islah ve Amenajman Projesi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje, 2025 yılında Çine, Koçarlı ve Efeler ilçelerinde hayata geçirilecek. Bu kapsamda, üreticilere hibe yem bitkisi tohumu dağıtılarak kaba yem ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Hibe desteğiyle üreticilere sağlanacak desteğin detaylarından bahsettiğimiz "Aydın'da Meralara Yeni Soluk: Islah Projesi ve Hibe Tohum Desteği" başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.

BAKAN BOLAT: “KOOPERATİFÇİLİKTE YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara’da düzenlenen “Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı Taslağı Değerlendirme Çalıştayı”nda önemli açıklamalarda bulundu. Bolat, kooperatiflerin dış ticaretteki rolünün her geçen gün güçlendiğini belirterek, ihracat rakamlarına dikkat çekti.

Tarımsal kooperatiflerin iç ve dış pazardaki başarılarına da değinen Bakan Bolat, FİSKOBİRLİK, Marmarabirlik, Tariş ve Trakya Birlik gibi kooperatiflerin Türkiye ekonomisindeki önemini vurguladı. Bu kooperatiflerin marka değerleri ve kaliteli ürünleriyle Türkiye’nin ihracat hedeflerine katkı sunduğunu belirtti.

Tarımsal kooperatiflerin önemine yönelik açıklamalara yer verdiğimiz "Bakan Bolat: 'Kooperatifçilikte Yükseliş Devam Ediyor'" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

KÜLTÜR MANTARI ÜRETİMİNDE REKOR ARTIŞ

Isparta’nın Gelendost ilçesi, kültür mantarı üretiminde adından söz ettiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle 2021 yılında kurulan modern tesislerde, yıllık 504 ton kültür mantarı üretiliyor.

Toplamda 6 bin metrekarelik alanda gerçekleşen bu üretim, ilçeyi bölgesel bir lider haline getiriyor. Yaka, Merkez, Yeşilköy ve Hacılar köylerinde faaliyet gösteren üreticiler, bu alandaki başarılarıyla dikkat çekiyor.

Yerel ekonomiye katkı sağlayan destekler ve bilgilendirme çalışmalarıyla, modern tesislerde yakalanan kültür mantarı üretim verimliliğinin detaylarına değindiğimiz "Kültür Mantarı Üretiminde Rekor Artış" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

1,4 MİLYON HEKTAR ALANDA SULAMA ALTYAPISI TAMAMLANMADI

Tarsus Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Murat Kaya, Kasım ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, iklim değişikliği ve su kıtlığının tarım sektörü üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Kaya, halen 1,4 milyon hektar alanda sulama altyapısının tamamlanmadığını belirterek, “Sulamaya açılacak her metrekare tarım arazisi ülkemiz için büyük bir kazanım olacak.” dedi.

Toplantı açılışında, iklim değişikliğinin tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayan Murat Kaya, su kıtlığının dünya genelinde büyük bir tehdit haline geldiğini ifade ederek, 2025 yılında 3 milyardan fazla insanın su kıtlığı yaşayacağı öngörüsünü paylaştı. Türkiye’nin yıllık toplam kullanılabilir su miktarının 112 milyar metreküp olduğunu belirten Kaya, bu miktarın yüzde 77’sinin tarım sektöründe kullanıldığını söyledi.

İklim değişikliği ve su yönetimindeki kritik rakamlara yer verdiğimiz "1,4 Milyon Hektar Alanda Sulama Altyapısı Tamamlanmadı" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

TMMOB ZMO'DAN BKÜ BAYİ VE TOPTANCILIK SINAVINA TEPKİ

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), 24 Kasım 2024 tarihinde ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavı (2024-BKUBTS) ile ilgili kamuoyuna bir açıklama yaptı. Oda, sınavın uygulanma şekli, yönetmelikteki eksiklikler ve meslektaşlarının yaşadığı mağduriyetler nedeniyle eleştirilerini dile getirdi.

ZMO, 2007 yılında yürürlüğe giren “Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik” ile ziraat mühendislerine getirilen sınav zorunluluğunun meslek haklarına aykırı olduğunu vurguladı. Açıklamada, söz konusu yönetmeliğin yıllar içinde defalarca değiştirilerek asıl amacından saptığı ve anlamını yitirdiği ifade edildi. Yönetmeliğin 6. maddesinde yer alan, ziraat mühendisliği dışındaki meslek disiplinlerinin sınava katılım hakkının kaldırılması gerektiği belirtildi.

Ankara merkezli yapılan sınava gelen tepkilere yer verdiğimiz "TMMOB ZMO'dan BKÜ Bayilik ve Toptancılık Sınavına Tepki" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Webagron adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler