Yüksek Tempolu İş Dünyasının Tanıdık Yüzü: Stres
"İş Stresi" kavramıyla ne kadar çok karşılaşıyoruz, değil mi? Yoğun iş yükü ve zaman baskısı arasında denge sağlamak zaman zaman zorlayıcı bir hale gelebilir. Hem bireylerin hem de emek verdikleri işlerin üzerinde zorlayıcı etkileri olabilir. Ancak bu konuda yalnız olmadığınız gibi, birçok çözüm önerisi mevcut. Şimdi, işle ilgili stresi biraz daha yakından tanıyarak hafifletmek için neler yapabileceğimize birlikte göz atalım! 🌟 💼
İşle ilgili stres nedir?
İşle ilgili stres dediğimiz şey, çalışanların zorlayıcı baskılar ve talepler karşısında verdiği olumsuz tepkilerdir. Genellikle iş yükü ve çalışma sırasında olumsuzluklarla başa çıkmakta zorlanıldığı zamanlarda ortaya çıkar. Hele ki yoğun iş temposu, yüksek beklentiler ve zorluklarla dolu bir iş ortamında iş stresi kaçınılmaz bir hale gelebilir.
İşle ilgili stresin belirtileri nelerdir?
İşle ilgili stres, her bireyde farklı şekillerde belirtiler gösterebilir. Bunlar fiziksel, psikolojik veya davranışsal olabilir:
◼️ Fiziksel Belirtiler: Dinlendikçe geçmeyen ekstrem yorgunluk, baş ağrıları, kalp çarpıntıları, uyku sorunları...
◼️ Psikolojik Belirtiler: Motivasyon kaybı, depresyon, anksiyete, cesaretsizlik, öz güven kaybı, sinirlilik, karar verme yeteneğinde azalma gibi bilişsel zorluklarla baş edememe...
◼️ Davranışsal Belirtiler: İş performansında düşüş, hastalık veya devamsızlık günlerinde artış, ilgisizlik, izolasyon...
İşle ilgili stresin sebepleri nelerdir?
Günümüz iş dünyasının getirdiği uzun çalışma saatleri, ekstrem iş yükü, sürekli değişen koşullar, iş güvencesi endişesi, gerçekçi olmayan teslim tarihleri, çalışanların yetenekleri ve bilgi düzeyleri ile işverenlerin taleplerinin uyuşmaması ya da iş ilişkilerindeki çatışmalar gibi nedenler; iş stresinin ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir.
Ancak endişelenmeyin, işle ilgili stresle başa çıkma önerilerimiz var! 💪🏻😉
LinkedIn tarafından öneriliyor
Neleri Değiştirebileceğinizi Düşünün: Stres seviyenizi azaltmak için yapabileceğiniz ya da destek talep edebileceğiniz değişiklikler hakkında farkındalık sahibi olun ve harekete geçin. Kendi başınıza bu değişiklikleri yapabileceğiniz gibi bazen iş arkadaşlarınızın iş birliğine de ihtiyaç duyabilirsiniz.
1. Endişelerinizi Paylaşın: Sorunları dile getirmek, çözüme giden ilk basamaktır. İşvereniniz veya insan kaynakları yöneticinizle açık iletişim kurarak endişelerinizi paylaşın.
2. Görevleri Önceliklendirin: Görevlerinizi öncelik sırasına göre listeleyerek süreci daha iyi yönetebilirsiniz, bu sizi gerçekçi düzlemde daha fazla motive edebilir. Zorlu görevleri, enerjinizin en yüksek olduğu zamanlar için planlayarak motivasyonunuzu zinde tutabilirsiniz.
3. Kişisel Bakımınıza Özen Gösterin: Sağlıklı bir yaşam tarzı ve öz bakımınıza zaman ayırarak kendinize değer vermek, iş stresinin üstesinden gelinmesinde önemlidir. Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve yeterince uyumak enerjinizi yükseltebilir.
4. Rahatlama Yöntemlerini Deneyin: Meditasyon, yoga veya derin nefes alma egzersizleri gibi rahatlama tekniklerini deneyerek stres seviyenizi azaltabilirsiniz.
5. Zaman Ayırın: "Kendilerine ayıracak vakit bulamamaktan yakındıkları halde, pazar günü geldiğinde ne yapacağını bilemeyen insanların sayısı o kadar çok ki.” demiştir Engin Geçtan. İşle ilgili stresin azaltılmasında bireyin kendisine zaman ayırması ve hoşlandığı aktivitelerle ilgilenmesi çok etkilidir. Boş zamanları düzgünce planlayıp kendinize öncelik verin.
6. Desteğe Açık Olun: Sevdiklerinizle işle ilgili sorunlarınızı paylaşmak yerine açıkça onlardan destek ve öneriler isteyin, sizin için destek olmalarına izin verin.
7. Sağlıksız Alışkanlıklardan Kaçının: Alkol ve tütün gibi maddeler stresi hafifletmez, aksine sağlık sorunlarına neden olabilir.
Profesyonel Destek Alın: Tüm çabalarınıza rağmen işle ilgili stres hala sizi zorluyorsa Terappin’in uzman klinik psikologlarından psikolojik destek alabilirsiniz.
Sonuç olarak iş dünyasında stres, her zaman beklenmedik bir şekilde karşımıza çıkabilir ama bu stresi yönetme gücü bizde! Birbirimize destek olarak, daha sağlıklı ve mutlu bir iş hayatı oluşturabiliriz. Bu noktada; Terappin’in uzman klinik psikologlarının her zaman yanınızda olduğunu, deneyimlerimizi paylaşarak birlikte gelişebileceğimizi unutmayın!
Master of Science - MSc at Cass Business School
1y👏