AİLE ŞİRKETLERİNİN YADSINAN KAHRAMANI: İŞLETME TÜZEL KİŞİLİĞİ Yaşayan bir organizma olan aile şirketi kimdir?
Kurumsal dönüşümde ilk işimizin işletme tüzel kişiliğine asasını vermek olduğu düşüncesi ile bu konuyu ele almak istedim. Patrondan tüzel kişiliğe asa devri olmadıkça ve bu devir ertelendikçe kurumsal dönüşümün gerçekleşmesi mümkün değildir inancındayım.
Aile şirketlerinde baş rol oyucusu hepimizin bildiği gibi girişimci patrondur. Bunda herkes hemfikir. Peki işletme tüzel kişiliğinin yeri neresidir? İşletme kimdir? Kim olmazsa işletme olmaz? Kim hasta ise işletme hasta, güçlü ise işletme güçlüdür?
Aile şirketlerindeki işletme tüzel kişiliğini hala ailesinin himayesi altında olan bir yetişkine çok benzetiyorum. Patron (ebeveyn) o kadar verici ve sahiplenici ki yetişkin bir türlü kendi ayaklarının üzerinde duramıyor. Aile şirketlerinde şirket mali kayıtlarının aile mali kayıtları ile iç içe olması, herkesin gerçekte şirket için değil patron için çalışır olması, tüzel kişiliğin organlarından yönetici ve çalışanların performansının patronun penceresinden ölçülmesi bu durumun göstergelerindendir.
Ayrıca kendi yetki ve sorumluluğuna sahip olmayan bir tüzel kişiliğin organları yöneticiler de tüzel kişilik ile aynı kadere sahiptir. Yetki ve sorumluluk mücadelesini önce tüzel kişiliğin başlatması ve kazanması gerekmektedir.
Kurumsal dönüşüm hikayemiz, doğmuş, büyümüş yetişkin bir tüzel kişiliğin özerkliğini ilan etmesi ile başlamalıdır. İşletmenin sürdürülebilir geleceği için patronda ve ailede tüzel kişiliğin durumu hakkında farkındalık, devamında tüzel kişiliğin patrondan ve aileden bağımsızlığı, bağımsızlık sonrasının planlanmasını önemlidir.
Yeni kahramanı hak ettiği koltuğa oturtmak ilk işimiz olmalıdır. İşletmenin var ve güçlü olmasının nedeni olan patronun yetenek, bilgi ve deneyimini tüzel kişiliğe aktarmak, tüzel kişiliğin kendi gücünü ortaya çıkarmasını desteklemek diğer önemli meselemizdir. Kendi hayatının sorumluluğunu alamamış bir yetişkin ile tüzel kişiliğin durumunun benzerliği aile şirketlerinde kurumsal dönüşümde benzer tekniklerin kullanımına vesile olabilir.
Patron olarak işletmenin geleceği için kendimizi tahttan indirerek yerimizi yaşayan bir organizma olan işletme tüzel kişiliğine devretmek kaçınılmaz olandır. Bu durumun farkında olarak işe başlamak bir çok diğer kapıyı açacaktır.
Kurumsal dönüşüm; baş rol oyuncusunun değişimi ile başlayan, yeni rolündeki tüzel kişiliğin zenginleştirilip güçlendirilmesi ile devam eden bir birliktelik olmalıdır.
Kurumsal Dönüşüm Platformu’nun Kurumsal Çözüm Önerileri 2017 rehberinde yayınlanmıştır.