Yara İzi Değil, Yaşam İzi

Yara İzi Değil, Yaşam İzi

YARA İZİ DEĞİL, YAŞAM İZİ


Okul hayatı ardından  kurumsal hayat bizleri iyi veya ortalama değil mükemmel olmaya zorluyor. Bu mükemmellik beklentisi ile cesaretimiz eksilirken, kendimizi risk almaktan hata yapmaktan korkan, kusursuz olmaya çalışan halde bulabilabiliyoruz.  Bizler  bireyler ve liderler olarak kusurları, kırılganlıkları hataları bir kusur olarak değil de bizi yenileyen ehlileştiren tecrübeler olarak görebilsek. hoşgörü ile yaklaşabilsek nasıl olurdu?

Bu konuda ilham veren bir japon sanatından bahsetmek istiyorum. Kintsugi… Kintsugi Nedir?

 “Yaşanan her şey değerlidir!” diye sessizce haykıran Japon sanatıdır!


Kintsugi, aslında hiçbir şeyin gerçekten kırılmadığı, Antik Japon Felsefesine dayanır. Kitnsugi tekniğini kullanan sanatçılar, kırılmış seramikleri altın ve gümüş ile birleştirerek, yaşanmışlığın özgün ve benzersiz izlerini taşıyan eserler ortaya çıkarırlar. 500 yıllık bir geleneğe sahip olan bu teknik, kırılan objelere kaybettikleri fonksiyonlarını kazandırmanın ötesinde, değerli bir yaşam dersi sunar.


Kintsugi, kırılmanın aslında bir bozulma ve yokluğa gidiş değil, yeni bir varoluş biçimi olduğuna işaret eden, umut dolu yaşam metaforları üreten bir sanattır. Kintsugi, kırılmış bir tabağın, değer verilerek üzerinde çalışıldığında, olumlu düşüncenin olağanüstü bir kanıtı haline gelebileceğini gözler önüne sermesi bakımından da ilginçtir.

Kintsugi ile, kırılmanın izleri gizlenmez, tam tersine vurgulanır. Kitsugi sanatı, wabi-sabi anlayışına dayanır. Wabi-Sabi, yaşamın hiçbir unsurunu kusur olarak görmez, tersine ona göre yaşam tüm unsurları ile değerlidir. Tam da bu noktada Doğu ve Batı felsefelerinin farkı ortaya çıkar. Doğu yaşanmışlığı ve ‘kusuru’ kutsarken, batı simetriyi ve kusursuzluğu kutsar.

Eda Kalender

Quality&Project Management | MSc Engineer | English | German

3y

Kintsugi tekniği uygulanan seramikler eski hallerinden çok daha gösterişli ve büyüleyici oluyorlar, sıradanlıkları kayboluyor. Artık değersiz, işe yaramaz olduğu düşünülenden, eskisinden daha değerli gözüken bir obje ortaya çıkartılıyor. Kusursuz bir bakış açısı🙂

Ayşe Bulunmaz - ATC

Coaching and L&D Professional & TA Coach

3y

Kabul görmüş kodları değiştirip kendi hayatıma göre dönüştürdüğüm tanımlar ruhumu rahatlatmıştı. Mükemmellik, beklentiler, cesaret, kabul görme, umut... Bugüne kadar söylenen, öğretilen neyse ne. Hepsini baştan yazın dünyanız şenlensin. Kendime hatırlatıcı olsun diye söylediğim "yara izi değil, yaşam izi" sözünün ilham olduğunu görmek ne büyük bir sevinç! Eline sağlık CEREN ERTEM 🍀

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

CEREN ERTEM ÇİMEN adlı yazarın diğer makaleleri

  • Daha Az Zaman, Daha Çok İyilik Spagetti ve Kaizen…

    Daha Az Zaman, Daha Çok İyilik Spagetti ve Kaizen…

    Size desem ki daha az zamanda, daha az yorularak, çok daha fazla değer yaracakasınız. İster misiniz? Hiçbirimiz buna…

    10 Yorum
  • Başka Bir Mümkün Mümkün Mü?

    Başka Bir Mümkün Mümkün Mü?

    Şu anda içinde bulunduğum Agile dönüşüm yolculuğunda birinci elden "unlearn" mevzusunu deneyimliyorum. Eski…

    2 Yorum

Diğer görüntülenenler