Yeşil posta #21 İş dünyası için sürdürülebilirlik haberleri

Yeşil posta #21 İş dünyası için sürdürülebilirlik haberleri

No alt text provided for this image

22 Haziran Dünya Yağmur Ormanları Günü! Havadaki karbondioksiti emmeleri ve yerel nemi artırmaları nedeniyle dünyanın akciğerleri olarak anılan yağmur ormanları, büyüleyici görüntülerinin yanında gezegene sağladıkları sayısız fayda ile de her türlü tehlikeye karşı korunması gereken alanlar. İnanılmayacak derecede fazla bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan bu dev yeşil alanlar aynı zamanda tüm gezegen için besleyici yağışlar üretiyor, su döngüsünü iyileştiriyor ve kabile halklarına yaşam alanı sağlıyor. Yağmur ormanları ile ilgili ilginizi çekeceğini düşündüğümüz 9 gerçeği yazdık.


#1 Karbon salımı kaynaklı sıcak havanın rüzgâr hızında neden olduğu değişiklik uçuşlarda daha fazla türbülans yaşanmasına neden oluyor.

Kaynak: BBC

#2 Marmara Denizi’ndeki müsilaj, pusula deniz analarının sayısında artışa neden oluyor. Pusula denizanaları orta derecede zehir etkisine sahip ve Marmara Denizi’nde rastlanan diğer denizanalarına göre daha yakıcı bir tür.

Kaynak: yeşilhat

#3 Küresel ölçekte deniz üstü rüzgâr enerjisi kurulu gücü, 10 yılda hayata geçirilen proje ve yatırımlarla 8 kat artarak 7 bin 171 MW’tan 63 bin 300 MW’a ulaştı.

Kaynak: temizenerji

#4 Avrupa Çevre Ajansı’nın verilerine göre aşırı hava olayları son 40 yılda 195 bin kişi hayatını kaybetmesine yol açtı. Sıcak hava dalgaları ise ölümlerin yüzde 81’ine, mali kayıpların ise yüzde 15’ine neden oldu.

Kaynak: gazeteduvaR

#5 Shell’in İngiltere’de gösterilen televizyon ve internet reklamları ile bir posteri İngiltere Reklam Standartları Kurumu tarafından birçok nedenle yanıltıcı bulundu ve yasaklandı.

Kaynak: BBC

#6 LinkedIn’in Küresel Yeşil Beceriler Raporu 2023, yeşil işlerin Birleşik Krallık’taki iş ilanlarının yüzde 33’ünü oluşturduğunu gösteriyor. Ancak küresel ölçekte sekiz çalışandan yalnızca biri, bir veya daha fazla çevreci beceriye sahip.

Kaynak: Circular.

#7 AB İklim Danışma Kurulu, AB’nin 2040 yılına kadar emisyonlarını yüzde 90-95 oranında azaltmasını önerdi. Önerilen 2040 hedefi ve 2030-2050 bütçesi, 2030 yılına kadar mevcut yüzde 55 azaltım hedefine ulaşılmasıyla başlanarak gerçekleştirilebilir.

Kaynak: bianet

#8 Avrupa Parlamentosu’nun çevre komitesi, AB’nin sürdürülebilir ürünler için önerilen eko-tasarım yönetmeliğine ilişkin tutumunu kabul ederek tekstil gibi satılmayan malların imhasının yanı sıra planlı eskitme konusunda AB çapında bir yasağı destekledi.

Kaynak: EURACTIV

#9 Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ kapsamında sanayiciler ile kobilere 450 milyon dolarlık finansman sağlanacak.

Kaynak: Hürriyet

#10 İskoçya’da bu ay parlamentoya sunulan Döngüsel Ekonomi Yasa Tasarısı, hükümete farklı şekillerde tüketim yapılmasına, kaynakların verimli kullanılmasına, atıklarla mücadelede ve refah ekonomisinin geliştirilmesine yardımcı olacak yetkiler ve çözümler sunacak.

Kaynak: Circular.

#11 Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’de yenilenebilir enerjinin kullanımının artırılması için 549 milyon dolar finansman sağlayacak.

Kaynak: temizenerji

#12 Uzun mesafeli uçak yolculuklarıyla kıyaslandığında 700 kilometre ve altı uçuşlarda kilometrede kişi başına düşen karbon emisyonu miktarı artıyor. Ulaşım faaliyetlerinin neden olduğu karbon emisyonu miktarının yüzde 9’u havayolu taşımacılığı kaynaklı.

Kaynak: yeşilhat

#13 İngiliz danışmanlık şirketi Ernst and Young‘ın yılda iki kere hazırladığı Yenilenebilir Enerji Ülke Çekicilik Endeksi‘nin (RECAI) Haziran 2023 raporunda Almanya ilk kez Çin‘i geride bırakarak ABD‘den sonra ikinci sıraya yerleşti. Türkiye ise üç puan ilerleyerek 30’uncu sıradan 27’inci sıraya yükseldi.

Kaynak: yeşilgazete

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler