Yeni Mezunun Yolculuğu

Yeni Mezunun Yolculuğu

Hareketli ve yoğun geçen üniversite yaşamınız bitti ve artık bir sıfatınız daha var: Yeni mezun. Bu süreçte kimi arkadaşlarınız mezuniyet töreninin ertesi günü işe başlayacak, kimi akademik kariyer yapacak, kimi bir süre iş bulamayacak ve hatta kimi de başka kariyer yolları arayışına girecek. Aslında şöyle bir düşününce önünüzde birçok yol var gibi görünüyor değil mi? Doğrudan bir işe girip tecrübe kazanmaya başlamak harika, akademik olarak ilerlemek de kulağa çok güzel geliyor. Peki ya bir an önce atılmak istediğiniz iş arama süreci? Sudan çıkmış balık yeni mezun sıfatınızla bu süre zarfında neler yapacaksınız?

Ne yazık ki Türkiye’de yeni mezun olmak kapıları size açan bir kavram değil. Çevrenizden duymuş veya bizzat kendiniz tecrübe etmiş olabilirsiniz iş ilanlarındaki en az 2 yıl deneyimli aday aranır. Ve yeni mezun olarak, bu şartlar altında belki de bir paradoksa sürüklenecek ve düşünmeye başlayacaksınız.

Geleceğinize Uzanan Bir Yol Çizin

Düşünmeye öncelikle kendinizi gözden geçirmekle başlayın ve objektif olmaya son derece özen gösterin. Güçlü yönlerim/Zayıf yönlerim ayrımı yerine Güçlü yönlerim/Geliştirilmesi gereken yönlerim şeklinde bir liste yaptığınızda bir sonraki adımda işiniz daha da kolaylaşacaktır. Yeni mezun oldunuz, artık elinizde bir mesleğiniz var. Peki diğer uğraş alanlarınız neler? Bugüne kadar neler yaptığınızı, şu an elinizde nelerin olduğunu da koyun ortaya.

Kendinizi tanıdıktan ve potansiyelinizi keşfettikten sonra işlerin ne kadar kolaylaşacağına şahit olacaksınız. Farkındalık kazanma aşamasından sonra bir de geleceğinize doğru yol alın. Hayalinizdeki gelecek nasıl? Kendinizi nerede görüyorsunuz? Yeni mezun sıfatından deneyimli sıfatına geçiş aşamanız için size neler lazım? Hedeflerinizi belirleyin ve harekete geçin.

Büyük Hedeflerinize Ulaşmak İçin Küçük Amaçlar Edinin

Harekete geçme aşamasında yeni mezun olarak ihtiyacınız olan ne para ne de gecenizi gündüzünüze katarak çalışmak. Size gereken tek şey biraz motivasyon. Dilerseniz kendinize haftalık veya aylık planlayıcı alabilir ya da kendiniz oluşturabilirsiniz. Tik attığınız her bir aktivite sizi daha motive edecektir. Fakat harekete geçme aşamasında şöyle bir fark ile de karşılaşabilirsiniz. Üniversite boyunca tüm ders notlarını vize veya final gecesi ezberleyerek dersi geçmiş olabilirsiniz.

Ama yeni mezun sıfatınızla son gece kavramını hayatınızdan çıkarıp, zamana yayarak çalışmanız gerekecek. Örneğin hedefiniz Fransızca öğrenmek ise, bir anda C2 seviyesine gelmeyi amaçlamak ütopik olacaktır. Önce A1, sonra A2 seviyesine gelmek gibi gerçekçi amaçlar ile süreci aşamalar haline getirerek hem hedefi gözünüzde büyütmemiş olacaksınız hem de atladığınız her seviye sizi bir sonraki aşama için daha da heveslendirecek.

Kendinizi Ve CV’nizi Geliştirin

Yaptığınız aktiviteler yalnızca kariyer odaklı olmasın. Şirketler artık sosyal becerisi yüksek insanlarla çalışmak istiyor. Öğrencilik hayatınızda belki vaktiniz yoktu, belki de öncelikleriniz farklıydı. Ancak yeni mezun hayatınızda en azından iş bulana kadar önünüzde epey boş zamanınız olacak. İşte hep ertelediğiniz aktiviteleri yapmaya başlamanın tam da sırası! İlgi alanlarınıza göre bir enstrüman öğrenmeye başlayabilir, kafanızda canlanıp bir türlü tuvale dökemediğiniz resim için boyalarınızı meydana çıkarabilir veya klavyeye dökmenizin vakti gelen düşünceleriniz için bir blog açabilirsiniz. Üstelik sevdiğiniz şeyleri yaparken CV’nizin Hobiler kısmını da doldurmuş olacaksınız.

İş tecrübesi kazanmak için ise bir kurumda staj yapabilir veya mesleğinizi icra edebileceğiniz bir iş yerinde part-time olarak çalışabilirsiniz. CV’nizde geliştirebileceğiniz bir diğer bölüm ise sertifikalar kısmı. Bunun için ücretsiz sertifika programları olduğunu söylesem belki de şaşırırsınız. İstanbul İşletme Enstitüsü sizlere geniş bir skalada online eğitimler alma imkanı sunuyor. Haydi sevgili yeni mezun harekete geçmenin işte tam sırası.

Yazar: Rümeysa Yaman

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Enstitü Destek Ofisi adlı yazarın diğer makaleleri

  • Yurt Dışında Eğitim Öncesi Detaylar

    Yurt Dışında Eğitim Öncesi Detaylar

    Yurt dışında eğitim görmek bugün günümüz öğrencilerine sorsak çoğunun hayali olan bir durumdur. Yüksek eğitim düzeyi…

  • Pazartesi Sendromu Hakkında 6 Bilimsel Açıklama

    Pazartesi Sendromu Hakkında 6 Bilimsel Açıklama

    İlkokul yıllarından başlayan bir sendrom olan” Pazartesi sendromu” hakkında bilimsel açıklamaları sizlerle…

  • İş Dünyası ve Eğitim

    İş Dünyası ve Eğitim

    Günümüzde iş dünyasında yavaş yavaş performansa ve buna bağlı olarak da insan kaynakları yönetimini geliştirmeye dayalı…

  • Online İnsan Kaynakları Eğitimi Almak

    Online İnsan Kaynakları Eğitimi Almak

    Hangi sektör olursa olsun uzun vadede sağlıklı bir büyüme potansiyeli elde edebilmek için, insan kaynaklarının doğru…

  • Yabancı Dil Eğitiminin Kazandırdıkları

    Yabancı Dil Eğitiminin Kazandırdıkları

    Yabancı dil eğitiminin kişiye kazanımları oldukça fazladır. Sosyal çevre kazanımı, farklı kültürleri tanıma, yabancı…

  • Kişisel Gelişim İçin Online Kurslar

    Kişisel Gelişim İçin Online Kurslar

    İnsan hayata atıldığı andan itibaren kişisel gelişimi sürekli olarak devam eder. Bu gelişim günlük yaşamını olumlu…

  • Pratik Online Dil Eğitimi

    Pratik Online Dil Eğitimi

    Günlük hayatımızın bir parçası haline gelen İngilizce, bütün insanları bir araya getiren özel bir dildir. Dünya ile…

  • Başarılı İnsanlar Topluluğu

    Başarılı İnsanlar Topluluğu

    Varsayalım ki siz bir “başarılı insanlar topluluğu” oluşturacaksınız. Amacınız, bu insanların başarılarını incelemek ve…

  • Kararsızlık Yorucudur

    Kararsızlık Yorucudur

    Doğru kelimeyi seçemez insan bazen yanlış anlaşılmaktan korkar ya da yanlış yapmaktan. Karar verse de sonucun devam…

  • Zaman Geçip Gidiyor

    Zaman Geçip Gidiyor

    Teknoloji çağında iletişimin her an canlı olduğu enformasyonun ise insan algı sınırlarını zorladığı bir dönemde…

Diğer görüntülenenler