İçeriğe atla

Jeneralize epilepsi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jeneralize epilepsi, görünürde bir nedeni olmayan genelleştirilmiş nöbetlerle karakterize bir epilepsi şeklidir.[1] Jeneralize epilepsi iki taraflı olarak dağıtılmış ağlarda meydana gelen ve hızla etkileşen nöbetlere sahip bir epilepsi türüdür. Birincil jeneralize epilepsi, genelleştirilmiş bir nöbet olarak başlayan nöbetleri ifade etmektedir. Fokal nöbetlerin aksine genelleştirilmiş nöbetler; bilinci bozan ve beynin her iki yarım küresi dahil olmak üzere tüm beyni içeren veya daha büyük bir kısmının elektriksel aktivitesini bozan bir nöbet türüdür.[2] Genelleştirilmiş epilepsi birincildir. Bunun sebebi teşhis edilmiş bir durumun semptomu olarak ortaya çıkan sekonder epilepsinin aksine, başlangıçta teşhis edilen durumun kendisidir.[3]

Jeneralize bir nöbet, beynin tüm bölümlerini aynı anda tutan nöbet aktivitesi gösterir. Bu nöbetlerin bazıları tüm alanlarda aynı anda başlıyor gibi görünse de bazıları tek bir odaktan kaynaklanabilir. Çok hızlı bir şekilde genelleştirmek için yayılabilir ve ilk başlangıç konumu basit bir EEG'de kolayca görülememektedir.[4] Jeneralize epilepsi kavramı elektroklinik sendromlar için geçerli değildir. Genetik, yapısal-metabolik, bilinmeyen-idiyopatik, semptomatik ve kriptojeniklerin yerini alacak değiştirilmiş kavramları temsil etmektedir.[5]

Genetik / idiyopatik jeneralize epilepsi, genetik bir etiyolojiye sahip olduğu anlaşılan, genelleştirilmiş sivri dalga aktivitesi gibi nöbetleri olan epilepsidir. Bununla birlikte, bu her zaman jeneralize epilepsilerin kalıtsal olduğu veya çocuklara aktarılabileceği anlamına gelmemektedir. Çünkü genetik etiyoloji kendiliğinden yeni bir mutasyon olabilir veya kalıtım karmaşık olabilir.[6]

İdiyopatik jeneralize epilepsi terimi, genetik genelleştirilmiş epilepsi ile eşanlamlı olarak kullanılmaktadır ve bir klinisyen, belirli bir hasta için genetik kalıtımın önemine bağlı olarak, hangi terimi kullanacağını seçebilir. Genetik / idiyopatik jeneralize epilepsiler arasında çocuklukta absans epilepsisi, juvenil absans epilepsisi, juvenil miyoklonik epilepsi ve tek başına genelleştirilmiş tonik-klonik nöbetlerle epilepsi bulunmaktadır.

Genelleştirilmiş nöbetler; absans nöbetler, miyoklonik nöbetler, klonik nöbetler, tonik-klonik nöbetler veya atonik nöbetler olabilir. Miyoklonik epilepsi, ailesel yenidoğan konvülsiyonları, çocukluk çağı absans epilepsisi, absans epilepsisi, infantil spazmlar (West sendromu), Juvenil Miyoklonik Epilepsi, Lennox-Gastaut sendromu ve oksipital semiyolojiyle genelleştirilmiş epilepsi gibi çeşitli nöbet sendromlarında genelleşmiş nöbetler ortaya çıkmaktadır.

  1. ^ "Comprehensive Epilepsy Center / NYU Langone Medical Center". 16 Aralık 2016. 29 Ocak 1997 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Primary Generalized Epilepsy". 9 Eylül 2013. 10 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Seizure or epilepsy". 26 Ocak 2013. 22 Nisan 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Fisher, Robert S.; Cross, J.H. yazar 3= French, J.A.; Higurashi, N.; Hirsch, E.; Jansen, F.E.; Lagae, L.; Moshé, S.L.; Peltola, J.; Roulet, P.E.; Scheffer, I.E.; Zuberi, S.M (2017). "Operational classification of seizure types by the International League Against Epilepsy: Position Paper of the ILAE Commission for Classification and Terminology". Epilepsia. 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021. 
  5. ^ Berg, Anne T.; Berkovic, S.F.; Brodie, M.J.; Buchhalter, J.; Cross, J.H.; Emde, B.W.; Engel, J.; French, J.; Glauser, T.A.; Mathern, G.W.; Moshé, S.L.; Nordli, D.; Plouin, P.; Scheffer, I.E. (2010). "Revised terminology and concepts for organization of seizures and epilepsies: report of the ILAE Commission on Classification and Terminology". Epilepsia. 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021. 
  6. ^ Fisher, Robert S.; Acevedo, C.; Arzimanoglou, A.; Bogacz, A.; Cross, J.H.; Elger, C.E.; Engel, J. Jr.; Forsgren, L.; French, J.A.; Glynn, M.; Hesdorffer, D.C.; Lee, B.I.; Mathern, G.W.; Moshé, S.L.; Perucca, E.; Scheffer, I.E.; Tomson, T.; Watanabe, M.; Wiebe, S. (2014). "ILAE official report: a practical clinical definition of epilepsy". 4 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021. 
  翻译: