İçeriğe atla

Prens Rupert Damlası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Prens Rupert Damlası

Prens Rupert Damlası (Felemenk Gözyaşı olarak da bilinir)[1][2] eriyik haldeki camın soğuk suya damlatılması ile direnç kazanmış, gözyaşı şeklinde ve uzun, ince bir kuyruğa sahip sertleştirilmiş camdan oluşan bir damladır. Damlanın içindeki çok yüksek kalıcı gerilim damlaya bombeli tarafından bir çekiçle hatta bir mermiyle gerçekleştirilecek darbeye karşı mukavemet edebilme yeteneği verirken, uzun ince kuyruğuna alacağı hafif bir darbe ise damlanın tamamen paramparça olmasına sebep olur. Volkanik lavların yarattığı belli koşullar da benzer yapıların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Damlalar Ren Prensi Rupert'in 1660'ta onları İngiltere'ye getirmesinin ardından bu adı almış olmasına rağmen, ilk kez 17. yy başlarında Hollanda'da üretildiği ve cam ustaları tarafından bundan daha eski dönemlerde de bilindiği söylenir. Nadir özelliklerinin Royal Society tarafından bilimsel araştırmalara konu edilmesi, muhtemelen, patenti 1874 yılında alınan sertleştirilmiş cam üretiminin de yolunu açmıştır.

  1. ^ Guillemin, Amédée (1873). The forces of nature: a popular introduction to the study of physical phenomena. New York Public Library. London, Macmillan and Co. 
  2. ^ Aben, H.; Anton, J.; Õis, M.; Viswanathan, K.; Chandrasekar, S.; Chaudhri, M. M. (5 Aralık 2016). "On the extraordinary strength of Prince Rupert's drops". Applied Physics Letters. 109 (23). doi:10.1063/1.4971339. ISSN 0003-6951. 27 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2024. 
  翻译: