İçeriğe atla

Ranunculales

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ranunculales
 
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Tracheophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Üst takım: Ranunculanae
Takım: Ranunculales
Juss. ex Bercht. & J.Presl[1][2]
Familyalar
Metne bakınız.

Ranunculales, çeşitli çiçekli bitkileri içine alan bitki takımı.

Ranunculales parafiletik taksonomi grubundan bazal ödikotlara sahiptir.

Evrimsel Kapalı Tohumlu Gelişimi Topluluğu'nun (Angiosperm Phylogeny Group, APG)'nin oluştuduğu APG III sisteminde Ranunculales'in 7 familyadan oluştuğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte bu sitemden önceki APG II sisteminde ise 3 familya yer alırdı.

APG III sistemine göre familyalar aşağıdadır.

Not: "+ ..." = tanınanlar ayrı bir familya olarak bazı bilim adamlarınca görülmektedir, opsiyonel olarak tanımlanabilmektedir. (önceki familyadan ayrılarak alt bir familya şeklinde tanımlanabilir).

Bazı tanımlamalar altında iyi bilinen Ranunculales takımı üyeleri düğünçiçeği, yaban asması (clematis), hasekiküpesi, hezaren ve gelinciklerdir.

The Cronquist sistemi (1981) bu takımı kabul eder ancak Magnoliopsida [= dicotyledons] sınıfında Magnoliidae alt familya içinde gösterir. Takımı bu familyalar sınıflandırır:

Cronquist sisteminde, Papaveraceae ve Fumariaceae (ayrı bir familya olarak bazı bilim adamlarınca gösterilen Pteridophyllaceae) Papaverales adı altında ayrı bir takımda gösterilir, Magnoliidae alt sınıfı içine konur.

Yine Cronquist Sistemde 1981 sonrasında ise değişimler olmuştur ki Ranunculales takımı şimdi polifiletik olarak bilinir. Günümüz Cronquist sisteminde Sabiaceae'nin bir dalı basal ödikotları ile Ranunculales'den ayrılır ve Coriariaceae familyası Cucurbitales takımında gösterilir.

Ranunculales filojeni 2009 yılında moleküler biolojik analizlerle tanımlanmış ve buna göre alt familya v.s APG III sisteminde revize edilmiştir.[3]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ APG 2009.
  2. ^ Angiosperm Phylogeny Group (2016). "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV" (PDF). Botanical Journal of the Linnean Society. 181 (1): 1–20. doi:10.1111/boj.12385. ISSN 0024-4074. 
  3. ^ Wei Wang, An-Ming Lu, Yi Ren, Mary E. Endress, and Zhi-Duan Chen (2009). "Phylogeny and Classification of Ranunculales: Evidence from four molecular loci and morphological data". Perspectives in Plant Ecology, Evolution and Systematics. 11 (2). s. 81–110. doi:10.1016/j.ppees.2009.01.001. 
  翻译: