Semyon Korsakov
Semen Korsakov Nikolaevich (Rusça: Семён Николаевич Корсаков; Semyon Nikolayevich Korsakov) (14 Ocak 1787 – 1 Aralık 1853 OS) bir Rus hükûmet yetkilisi, homeopati uzmanı ve mucit. Bilişim teknolojisinin ilk ve önemli geliştiricilerinden biridir. Yaptığı delikli kartları bilgi depolanmasında ve homeopati deneyleriyle ün kazanmıştır.
Biyografi
[değiştir | kaynağı değiştir]Korsakov şu anki Kherson, Ukrayna'da (önceden Rus İmparatorluğu'nun idi) 1787 yılında doğdu. Babası askeri mühendisti. Büyük ataları 14. yüzyılda Litvanya'dan göçmüştür.
Sofia Mordvinova ile evlendi ve dört kızı altı oğlu oldu. Bunlardan birisi Mikhail Semyonovich (Rusça: Михаил Семёнович Корсаков; Mikhail Semyonovich Korsakov) (1826–1871) Doğu Sibirya'nın genel valisi olup ünlenmiştir. Ayrıca Sahalin Oblastı'ndaki Korsakov köyü gibi birçok köyden sorumlu olmuştur.
1812'den 1814'e kadar Napolyon Savaşları sırasında Rus Ordusu'nda yer aldı. Daha sonrasında St. Petersburg'daki Rus Emniyet Bakanlığı'nda istatistikleri düzenlemede yetkili olarak ilk defa memur oldu. Bu süre zarfında Aziz Anna Nişanı ve Aziz Vladimir Nişanı'na layık görüldü.
Korsakov 1853'te Tarusovo köyünde vefat etti.
Homeopati
[değiştir | kaynağı değiştir]Korsakov doktorluk eğitimi almamasına rağmen eczacılığa ilgi duydu. Bunun önemli sebeplerinden biri de gerçek tıbbın uzak olduğu bir köyde doğmasıydı. Kendisinin günlüğünüe göre yüzlerce hastayı kendi yaptığı ilaçlarla tedavi etmişti. 1829 yılında homeopatiye bağlı olarak insanları tedavi etmeye başlamıştır.
Homeopati'nin kurucusu olan Hahnemann'dan daha farklı bir yol izledi. Hahnemann'ın belirttiği ölçülerde oynamalar yaptı ve kendi skalasını çizdi. Ayrıca ilaçlarda 30C'den yukarıya da çıkarak homeopatik seyreltileri denemiş oldu. Yaptığı homeopatik seyreltilere kendi soyadının baş harfi olan K ismini verdi (örnek: 15K). Kendisinin homeopatik makaleleri halen Rusya Bilimler Akademisi'nde bulunmaktadır.
Buluşları
[değiştir | kaynağı değiştir]Emniyet Bakanlığı'nda istatistik departmanında çalışırken makinelerle çalışmanın hayallerini kurdu. Düşüncelerine göre bu makineler istatistikleri daha hızlı işleyebilecek ve bunları unutmayacaktı. Bunun üzerine birkaç aygıt icat etti ve isimlerini "akıllarla kıyaslanan makineler" koydu. "Hareket edebilen yongalı düz homeoskop", "düz homeoskop" ve "basit karşılaştırıcı" gibi parçaları icat etti. Bunları icat etmesinin asıl nedeni bilgiyi aramak ve bilgiyi delikli kart ve benzeri araçlarda depolamaktı. Korsakov bu metodunu 1832'nin Eylül'ünde duyurdu ve patent almak yerine bu makinelerin halka açık olmasını istedi.
Delikli kart 1805'te kullanılmaya başlanmıştı fakat Korsakov'un zamanına kadar sadece tekstil endüstrisinde kullanılıyordu. Korsakov ilk defa bilginin depolanması için kullanarak tarihe geçti.
Korsakov bu düşüncelerini St. Petersburg'daki Rusya Bilimler Akademisi'ne sundu. Fakat uzmanlar bilginin kolay bir şekilde geniş bir alanda depolanması fikrini göremeyerek bu yaklaşımı reddettiler. İcatları İkinci Dünya Savaşı'na kadar unutulmuştu. 1961 yılında Akademi'nin arşivinden Korsakov'un makineleri ve kitapları çıkınca toplumda tarihi bir ilgi uyandırmayı başardı.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- Povarov G. N. Nikolayevich Semen Korsakov. Makineler için Karşılaştırma Felsefi Fikirler. Yer: Trogemann, Georg; Ernst, Wolfgang ve Nitussov, Alexander, Bilgisayar, Rusya: Tarihi Bilgisayar Aygıtları ve Bilgi Teknolojisi Saptandı (pp 8), Verlag, 2001. Translated by Alexander Y. Nitussov. ISBN 3-528-05757-2, ISBN 978-3-528-05757-2
- Semen Korsakov buluşlar, Sibernetik Bölümü. bu MEPhİ (Rusça)
- Semen Korsakov broşür of 1832 (Tercüme Eden Fransız). Ed. tarafından Alexander Mikhailov (Rusça)
- С.Н. Корсаков, Dünya Homeopati (Мир Гомеопатии) (Rusça)