Contracte guvernamentale în afara UE
UE susține deschiderea piețelor internaționale de achiziții publice atât
- în Acordul OMC privind achizițiile publice
- și prin acorduri bilaterale și regionale
UE a încheiat numeroase acorduri internaționale cu scopul de a asigura accesul întreprinderilor din UE la piețele internaționale de achiziții publice. Cel mai important dintre acestea este Acordul multilateral al OMC privind achizițiile publice (AAP).
Acordul multilateral al OMC din 2012 privind achizițiile publice (AAP)
Țările membre ale UE au aderat la Acordul OMC privind achizițiile publice (AAP). Acesta este principalul acord internațional referitor la achizițiile publice. Este plurilateral deoarece nu toți membrii OMC au aderat.
Celelalte 19 de țări incluse în AAP sunt:
Armenia, Australia, Canada, Taipeiul Chinez, Hong Kong (China), Islanda, Israel, Japonia, Liechtenstein, Muntenegru, Moldova, Țările de Jos în ceea ce privește Aruba, Norvegia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Singapore, Elveția, Ucraina și Statele Unite.
Alți membri ai OMC negociază aderarea la AAP.
AAP are două elemente principale
- proceduri și norme privind modul în care ar trebui să fie licitat un contract
- lista entităților contractante și a tipurilor de achiziții publice pe care fiecare țară a fost de acord să le deschidă concurenței între întreprinderile străine
Aflați mai multe despre oportunitățile de licitație prin intermediul portalului integrat al OMC privind resursele integrate de informații privind accesul pe piața achizițiilor publice (e-GPA).
Aceasta oferă informații privind acoperirea, inclusiv privind pragurile aplicabile, indicând valoarea peste care se aplică normele AAP.
- prezentare generală a Acordului OMC privind achizițiile publice
Acordurile comerciale bilaterale
Pe lângă AAP, UE asigură oportunități de afaceri pentru întreprinderile europene prin intermediul acordurilor sale comerciale. Numeroase acorduri comerciale bilaterale conțin capitole elaborate privind achizițiile publice, prin intermediul cărora părțile își deschid reciproc piețele de achiziții publice.
În unele cazuri, atunci când cealaltă parte este deja parte la AAP, aceste acorduri bilaterale conțin angajamente care depășesc angajamentele din AAP.
În alte cazuri, aceste acorduri bilaterale constituie angajamentul reciproc unic referitor la deschiderea reciprocă a piețelor de achiziții publice.
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, chiar și în cazul în care nu există niciun angajament pentru o anumită procedură de achiziții publice, o societate din UE poate decide în continuare să depună o ofertă.
Absența unui angajament înseamnă doar că societatea din UE nu are dreptul de a participa la procedură în condiții de egalitate cu ofertanții interni, dar, de obicei, acest lucru nu împiedică autoritatea contractantă să primească și să ia în considerare oferte din partea unui furnizor din UE sau să atribuie un contract unui furnizor din UE.
Aflați mai multe despre achizițiile publice din acordurile comerciale ale UE:
- informații privind achizițiile publice în cadrul acordurilor comerciale specifice de pe piețe
- achizițiile publice în acordurile comerciale
Evaluați eligibilitatea dumneavoastră pentru a participa la o procedură de achiziții publice din străinătate
Pentru a afla dacă aveți dreptul de a participa la o anumită procedură de achiziții publice din afara UE, utilizați instrumentul My Trade Assistant for Procurement (Asistentul meu pentru achiziții publice).
Asistentulmeu comercial pentru achiziții publice își propune să ajute întreprinderile europene să evalueze dacă au dreptul de a participa la o licitație publică în afara UE. Evaluarea necesită introducerea de către utilizator a informațiilor care sunt de obicei cuprinse în anunțul de participare: entitatea contractantă, obiectul și valoarea estimată a achiziției.
Instrumentul permite în prezent evaluarea procedurilor de achiziții publice din Canada (atât pe baza AAP, cât și a CETAbilateral), Japonia și SUA. Alte țări vor fi integrate în instrument în timp util.