På den nordlige halvkule skjer eggleggingen fortrinnsvis i juni eller juli (april-november), mens det sør for ekvator blir lagt flest egg fra november til februar. Karetten benytter ofte samme ynglestrand som andre havskilpadder. Eggene legges om natten, og selve eggleggingen er unnagjort i løpet av en time. Da har den lagt et kull på cirka 150 egg (53-206). Eggene er runde, med en diameter på 38 millimeter (35-42). Etter å ha ligget i den varme sanden i 52 til 74 dager, kommer ungene ut av eggene. Klekkingen skjer vanligvis om natten eller tidlig på morgenen, og den er svært synkronisert, så massevis av unger klekkes samtidig og legger ut på den farefulle marsjen mot vannkanten. Nyklekte unger veier inntil 24 gram. Ungene er svarte eller mørkebrune med et hjerteformet ryggskjold cirka 25-50 millimeter langt. Lyset fra månen reflektert i sjøvannet tiltrekker seg ungene, så de får orientert seg i riktig retning. Kunstig belysning i nærheten av strendene har i flere tilfeller bidratt til at ungene begynner å vandre i feil retning, bort fra sjøen, noe som oftest har vært skjebnesvangert. Hunnene reproduserer bare hvert annet eller tredje år. Karetten blir kjønnsmoden etter 10 til 35 år, vanligvis etter 20 år. Den er da cirka 40 centimeter lang.
Glattkarett, også kalt uekte karett, Caretta caretta, er funnet én gang i Norge (1951, Sunnfjord). Se også havskilpadder.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.