Ääni kulkee aaltoina, jotka syntyvät, kun esine (kuten kaiutin) työntää ympärillään olevaa ilmaa aiheuttaen pieniä muutoksia ilmanpaineessa. Ääniaaltoja kuvaillessaan akustiikan asiantuntijat käyttävät termejä kuten taajuus ja amplitudi.
Voit helposti asettaa äänenvoimakkuusrajan iPodissa ja iPhonessa. Täältä saat vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
Äänitiedettä
Ääniaaltojen taajuus määrittää äänen korkeuden. Taajuutta mitataan hertseissä (Hz) siten,
että yksi hertsi vastaa yhtä värähdystä sekunnissa. Ihmisen korva havaitsee ääntä laajalta
20 Hz - 20 000 Hz taajuusalueelta. Amplitudi kuvaa ääniaallon voimakkuutta. Kun ääniaallon
amplitudi kasvaa, äänen voimakkuus kasvaa. Musiikki koostuu eri taajuuksien ja amplitudien sekoituksesta.
Korvan havaitseman äänen tasoa mitataan yleensä desibeleissä. Äänestä puhuttaessa desibeli tarkoittaa ääniaallon amplitudia. Desibelit ovat hyödyllisiä ääntä mitattaessa, koska ne voivat ilmaista ihmiskorvan kuuleman valtavan äänialueen käyttäen helpommin hallittavaa asteikkoa. Desibeliasteikolla heikoin kuultavissa oleva ääni on 0 dB. Jokainen 10 dB:n lisäys tarkoittaa havaitun äänenvoimakkuuden kaksinkertaistumista.
Ääni ja korvat
Ihminen pystyy kuulemaan, koska korva muuntaa ääniaallon ilmanvärähtelyt signaaleiksi, jotka aivot tulkitsevat ääneksi. Kun ääniaallon aiheuttamat värähtelyt saapuvat korvaan, tärykalvo ja korvassa olevat pienet luut (vasara, alasin ja jalustin) vahvistavat värähtelyjä. Sisäkorvassa nämä vahvistetut värähtelyt liikuttavat pieniä karvoja, jotka muuntavat värähtelyt aivoihin meneviksi hermoimpulsseiksi. Aivot sitten tulkitsevat nämä impulssit ääneksi.
Jos altistat korvasi liialliselle äänenpaineelle, voit vahingoittaa korvassasi olevia pieniä karvasoluja. Jos solut vahingoittuvat, ne menettävät kykynsä siirtää ääntä aivoihin. Tästä voi olla seurauksena melun aiheuttama huonokuuloisuus. Oireita voivat olla muun muassa vääristynyt ja vaimentunut ääniaistimus ja vaikeus ymmärtää puhetta.
Melun aiheuttama huonokuuloisuus voi seurata yksittäisestä altistumisesta erittäin kovalle äänelle (kuten aseen laukaukselle), mutta myös toistuvasta altistumisesta koville äänille ajan kuluessa.
Kuuntele vastuullisesti
Useimmat melun aiheuttamaa huonokuuloisuutta koskevat tutkimukset ovat keskittyneet koviin ääniin teollisuuden työpaikoilla. Vaikka koville äänille altistumisesta vapaa-aikana ei ole liiemmin tutkimustuloksia, jos kuuntelet musiikkia tai muuta ääntä kuulokkeilla – olivatpa ne sitten liitetty iPodiin, tietokoneeseen tai muuhun äänilähteeseen – kannattaa noudattaa muutamia yleisiä suosituksia.
Ajattele voimakkuutta
Ei ole olemassa yhtä äänenvoimakkuusasetusta joka sopisi kaikille. Äänenvoimakkuuden taso saattaa tuntua erilaiselta eri kuulokkeita ja taajuuskorjaimen asetuksia käytettäessä. Jotkin kuuloasiantuntijat suosittelevat, että asetat äänenvoimakkuuden hiljaisessa ympäristössä, vähennät äänenvoimakkuutta, jos et kuule lähelläsi olevien ihmisten puhetta, vältät äänenvoimakkuuden lisäämistä ympäristön melun hukuttamiseksi sekä rajoitat aikaa, jonka käytät kuulokkeita suurella äänenvoimakkuudella.
Seuraa aikaa
Kiinnitä huomiota siihen, kuinka kauan kuuntelet musiikkia suurella äänenvoimakkuudella. Muista: saatat ajan kuluessa tottua suureen äänenvoimakkuuteen, etkä havaitse, että se saattaa vahingoittaa kuuloasi. Kuuloasiantuntijat varoittavat, että melun aiheuttama huonokuuloisuus saattaa seurata toistuvasta altistumisesta kovalle äänelle ajan kuluessa. Mitä suurempi äänenvoimakkuus, sitä nopeammin se saattaa vaikuttaa kuuloon. Jos korvasi soivat tai puhe kuulostaa vaimealta, lopeta kuuntelu ja tarkistuta kuulosi.