Samsung geeft Galaxy S20 minder vaak updates – en dat is goed nieuws

Vanaf nu geeft Samsung de Galaxy S20– en Note 20-series niet meer maandelijks de nieuwste beveiligingsupdates. Maar dat is beter nieuws dan je op het eerste gezicht denkt – ook voor de Galaxy S20 FE.

Aanvulling: inmiddels heeft Samsung zich bedacht, en krijgen de Galaxy S20 FE en Note 20 (Ultra) voorlopig wel degelijk maandelijks de nieuwste updates. Voor deze telefoons is het nog niet vier jaar geleden dat ze officieel verschenen, tenslotte.

Galaxy S20 krijgt langer updates

Toen Samsung begin 2020 de Galaxy S20-serie lanceerde, was het updatebeleid van de Zuid-Koreanen nog heel anders. Telefoons werden gelanceerd zonder erg concrete beloftes over toekomstige updates en upgrades.

Gelukkig werden juist die beloftes de afgelopen jaren steeds concreter. Zo was sinds 2021 duidelijk dat de Galaxy S20 vier jaar beveiligingsupdates gaat krijgen: tot begin 2024 dus. Toen Samsung begin 2022 liet weten sommige telefoons vijf jaar updates te gaan geven, ontbrak de S20 op die lijst. Zo leek alles duidelijk.

En dus verwachtten wij dat Samsung de Galaxy S20 een dezer dagen van de lijst met ondersteunde telefoons zou schrappen. Tenslotte is het inmiddels ruim vier jaar geleden dat de toestellen in de winkels belandden.

Niets blijkt minder waar. Want hoewel Samsung de Galaxy S20 vanaf vandaag officieel minder vaak updates gaat geven, is de crux hier dat de toestellen wel degelijk nog op de updatelijst staan. Normaal gesproken voert Samsung een dergelijke ‘update-downgrade' een jaar voor het einde van de supportperiode door. En dus lijkt het erop dat de Galaxy S20-serie – net als de Galaxy S21, S22 en Galaxy S23 – in totaal vijf jaar beveiligingsupdates gaat krijgen:

Grappig genoeg hadden we de eerste hint hier naar een jaar geleden al aangestipt, toen Samsung drie jaar na de release van de Galaxy S20 géén ‘update-downgrade' doorvoerde.

Galaxy Note 20 en Galaxy S20 FE

Overigens heeft deze ‘move' mogelijk ook positieve gevolgen voor de Galaxy Note 20 (Ultra) en de Galaxy S20 FE. Beide toestellen krijgen vanaf nu ook beveiligingsupdates per kwartaal. De Note 20 krijgt eigenlijk updates krijgen tot pakweg augustus van dit jaar. En de ondersteuning van de Galaxy S20 FE zou ergens in de herfst stoppen.

Dus als beide modellen vanaf nu nog minstens een jaar updates per kwartaal krijgen, dan is de totale supportperiode ook voor hen langer dan oorspronkelijk beloofd. Of voor de Note 20 en S20 FE de totale supportperiode uiteindelijk ook vijf jaar zal bedragen is op dit moment nog niet te zeggen.

Aanvulling: omdat de S20 FE en Note 20 alsnog hun maandelijkse updateschema behouden, is het nog lastig speculeren of ze straks ook een vijfde ‘update-jaar' krijgen. Hier schrijven we er meer over.

Niet voor het eerst

Het is trouwens niet voor het eerst dat Samsung een dergelijke verlenging van de supportperiode biedt zonder deze aan te kondigen. Begin 2019 kondigde een vergelijkbare ‘update-downgrade' een verlenging van de ondersteuningsperiode van de Galaxy A5 uit 2016 aan.

Lees de reacties (1)

  • Ben niet van plan om een nieuwe Samsung te kopen. Deze s20 was al vrij duur dus als het update stopt is het over zo lang als deze s20 het blijft doen.

  翻译: