Samsung lanceert de Galaxy Z Fold 3, en wij zetten de belangrijkste vernieuwingen voor je op een rij. Twee vragen hadden wij vooraf. Hoe volwassen is de Fold anno nu? En is het ook een waardig vervanger van de Note-serie, die dit jaar geen vervolgt krijgt? Wil je ook alles over de nieuwe Flip weten? Check dan ook onze Galaxy Flip 3 preview!
Samsung Galaxy Z Fold 3 preview
Er is weinig twijfel dat Samsung momenteel dé telefoonbouwer is die foldable vormfactoren tot serieuze producten weet te kneden. Een van de cruciale basisconcepten is en blijft de telefoon-die-openvouwt-tot-tablet. De eerste Galaxy Fold zette de koers in – de Z Fold 2 maakte ‘m een stuk volwassener. En nu, met de derde generatie, wordt het tijd voor verfijning. En voor een S Pen, want laten we eerlijk zijn: de Fold is geen Note, maar als schets/notitieboek slaat hij geen slecht figuur.
Design
Een eerste blik op het design van de Galaxy Z Fold 3 laat zien dat Samsung goed verder heeft geschaafd aan de ‘basis-hardware' van het toestel. Een Fold bestaat in eerste natuurlijk uit twee panelen en een scharnier, tenslotte. Dat klinkt wat droog, maar als je de ontwikkeling vanaf de eerste Fold hebt gevolgd, dan weet je hoeveel moeite Samsung in deze basis heeft gestopt.
De Galaxy Z Fold 3 oogt slanker dan zijn voorgangers, onder andere door aan de cameramodule achterop te schaven. Bovendien is dit de eerste Fold die Samsung een officiële IP-rating meegeeft. De IPx8 certificatie wil zeggen dat de de Galaxy Fold 3 behoorlijk waterbestendig is: hij kan tot een half uur op anderhalve meter diepte in stilstaand, zoet water liggen. Praktisch gezien hoef je je geen zorgen te maken om regen of glazen water die er overheen vallen.
Het volgende opvallende designpunt is de frontcamera in het grote scherm. Of beter gezegd: de camera in dat scherm die je niet echt ziet. Het is een beetje een experimenteel puntje – daarover straks meer – maar omdat je aan de buitenkant een klassieke selfie-camera hebt, is daar ook ruimte voor. Het voordeel is, dat je het grote 7,6 inch scherm helemaal voor jezelf hebt, zonder notches en hole punch uitsparingen.
Overigens is dit grote scherm ook weer bedekt met een laag Ultra Thin Glass, wat voldoende bescherming moet bieden tegen veelvuldige aanraking – waaronder door de S Pen stylus. Aan de buitenkant treffen we zelfs Gorilla Glass Victus aan. Dit kennen we o.a. van de Galaxy S21-serie, en doet daar goed werk (maar is niet onbreekbaar, uiteraard).
Net als bij de eerdere Folds zit de vingerafdruksensor in de zijkant, in de aan/uit-knop. Dat werkt goed, vooral ook omdat je het toestel daar sowieso moet beetpakken als je ‘m opent. Onderop zit de USB-C connector, en géén 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Met zijn gewicht van 271 gram is de Fold 3 niet licht, maar dat ligt ook juist prettig in hand.
De motorkap en eronder: schermen en processor
Als de Fold nóg een traditie met zich meebrengt, is het dat je altijd een Qualcomm processor krijgt. Ook in Europa, waar de Galaxy S21 serie met Samsung's eigen Exynos chip geleverd wordt. De Galaxy Z Fold 3 zet deze jonge traditie voort met de Snapdragon 888, die een fractie energiezuiniger en efficiënter is dan de Exynos 2100. Een fractie, maar je kunt het maar hebben.
Dat de Galaxy Z Fold 3 erg snel aanvoelt ligt overigens maar ten dele aan deze processor. Beide schermen van het toestel zijn van Samsung's dynamische AMOLED-type. Dat betekent dat ze een verversingsfrequentie hebben die oploopt tot 120Hz als er snel veranderende content getoond wordt – bijvoorbeeld als je scrolt. In andere situaties schakelt het toestel deze frequentie juist wat terug, om energie te besparen. Maar als je wel eens een Galaxy S21 hebt gebruikt, weet je precies waarover we het hebben.
De Galaxy Z Fold 3 beschikt overigens standaard over 12GB werkgeheugen en 256GB opslagcapaciteit. Je kunt, als je wat dieper in de buidel tast, ook kiezen voor een uitvoering met 512GB. Als je verwacht veel data op te slaan is dat een afweging waard, omdat je – net als in de S21-serie – geen microSD-kaartje kunt plaatsen.
Software en updates
Als duurste Galaxy van 2021 krijg je bij de Galaxy Z Fold 3 natuurlijk Samsung's complete software-ondersteuning. Het toestel wordt gelanceerd met Android 11 en One UI 3.1. Grote upgrades naar Android versies 12, 13, én 14 liggen de komende jaren in het verschiet. Bovendien ben je ook verzekerd van minimaal vier jaar beveiligingsupdates. Deze komen tot zeker tot de zomer van 2025 – de eerste jaren maandelijks.
Naast alle gebruikelijke snufjes, biedt de Galaxy Z Fold 3 vooral ook een aantal handige functies die speciaal op het grote scherm gericht zijn. Je kunt multitasken met drie apps, bijvoorbeeld, of de het toestel neerleggen als een soort mini-laptop: het vlakke schermdeel als toetsenbord, het opstaande schermdeel als scherm. Deze zogeheten Flex-mode kennen we van de andere Folds, en is op de Fold 3 verder uitgebreid.
Vooral in combinatie met de optionele S Pen stylus komt het grote display verder tot leven. Je krijgt alle vertrouwde functies die we kennen van de Note-serie, zodat je kunt schrijven, onderstrepen, omcirkelen, ondertekenen, of gewoon tekenen. Het maakt de Z Fold 3 tot de logische opvolger voor iedereen die dit jaar eigenlijk een nieuwe Note wilde aanschaffen, maar die dat niet kan (omdat er geen nieuwe Note komt). In een uitgebreide review zullen we veel dieper ingaan op dit Fold-als-Note aspect, maar op het eerste gezicht lijkt de Fold een vrij ideale opvolger. Geen Note zag er ooit zozeer uit als een echt notitieboek, tenslotte. Maar: hoe dit in de praktijk uitpakt, moet in diezelfde praktijk nog blijken. Je leest er later meer over, in onze review.
Camera's
We stipten al aan dat Samsung bij de Galaxy Z Fold 3 heel wat schaafde aan de technische basis van het toestel. Dat betekent ook dat er niet teveel nadruk ligt op grensverleggende camera-specs, zoals dat wel is bij de Galaxy S21 Ultra. Wat je krijgt is een vertrouwde, beproefde camera-setup met een 12 megapixel hoofdcamera (f/1,8 met OIS en dualpixel autofocus). Tevens is er een 12MP groothoekcamera (f/2,2), en een 12MP zoomcamera (2x optische zoom, f/2,4 met OIS). Deze camera's maken hele mooie foto's, en doen dit vooral snel en betrouwbaar – zonder dat ze eigenschappen bieden die anno 2021 boven het maaiveld uit steken.
Dat laatste doet wel de eerste Under Display Camera (UDC) die we in een Samsung telefoon tegenkomen. Het is de selfiecamera onder het grote scherm aan de binnenkant van de Galaxy Z Fold 3. Omdat hij tussen de schermpixels door moet fotograferen is de resolutie beperkt tot 4MP, en zijn de resultaten nog niet echt vergelijkbaar met een klassieke frontcamera. Maar: aan de buitenkant zit natuurlijk precies dat – een klassieke frontcamera (10MP, f/2,2), dus missen hoef je niets.
Hoe goed je de UDC ziet is sterk afhankelijk van een aantal factoren. De grootste invloed is wat er op het scherm getoond wordt. Bij donkere beelden zie je camera zitten, lichte beelden ‘bedekken' de sensor beter. Als hij is gebruik is, is het ‘gat' dat in beeld zichtbaar is zelfs relatief groot. Wissel je van camera, bijvoorbeeld, dan is hij ook direct weer verdwenen.
In onze review kunnen we uiteraard pas echt in gaan op hoe goed de camera's van de Galaxy Fold 3 zijn. Voor nu spreken we de verwachting uit dat ze op zich prima zijn, maar ook een beetje saai. In hoeverre de UDC meer is dan een geinige gimmick moet dan ook blijken.
Batterij en opladen
Gek genoeg is er een belangrijk onderdeel waarop de Galaxy Z Fold 3 een (klein) stapje terug doet, ten opzichte van zijn voorganger. De Fold 2 heeft twee batterijen met een totale capaciteit van 4500 mAh. De Fold 3 moet het met 4400 mAh moet doen. Het verschil is ruim twee procent. Toch verwachten we eigenlijk dat de Fold 3 langer doet met een acculading, door de dynamische optimalisatie van de schermfrequentie. Dat bespaart namelijk nogal wat energie – hoeveel precies hangt af van je eigen gebruikspatronen, maar het is bijna altijd meer dan twee procent.
Uiteraard weten we pas na een langere reviewperiode hoe goed de accuduur van de Fold 3 is. Tot die tijd moet je in ieder geval nog weten dat je het toestel kunt snelladen met een capaciteit van 25 Watt. Draadloos laden gaat ook, en je kunt met het toestel ook je Buds oortelefoons opladen, dankzij de Wireless Powershare optie.
Meer details….
Hierboven noemden we al even dat de Galaxy Z Fold 3 waterbestendig is. Wat het toestel echter níet is, is stofdicht. In tegenstelling tot bij de niet-vouwbare telefoons, geeft Samsung op dit vlak géén garanties. De scharnier maakt dit fysiek lastig, en het is dus een punt om op te letten. Een plens water? Geen probleem. Een zandbak? Opgepast!
De Galaxy Z Fold 3 is een dual-SIM telefoon, die plaats heeft voor twee fysieke simkaarten. Bovendien kun je ook een eSIM gebruiken, die dan de plaats ‘inneemt' van de tweede simslot. Althans, zo is dat bij andere high-end Samsung toestellen, dus nemen we voor nu aan dat het bij de Fold 3 niet anders is.
Galaxy Z Fold 3 prijs en releasedatum
De Galaxy Z Fold 3 is op veel fronten een verfijnde uitvoering van de Z Fold 2. Snufjes als waterbestendigheid zijn superfijn, maar bijvoorbeeld op cameragebied zijn de verschillen minimaal. Oké, de Under Display Camera is zeker cuttig edge, maar voor goede selfies ga je toch de andere frontcam gebruiken.
Een van de belangrijkste stappen vooruit die de Z Fold 3 maakt, is de prijs. Je koopt ‘m vanaf €1799 – dat is €200 minder dan eerdere modellen. Natuurlijk zorgt de prijs er dan ook weer voor dat ook de Z Fold 3 géén mainstream telefoon wordt. Maar het is ook duidelijk dat het toestel in rap tempo volwassen wordt, en bovendien voor serieuze Note-liefhebbers een erg interessante draai geeft aan het concept.
Je kunt de Z Fold 3 nu direct voorbestellen bij Samsung zelf, HIER – in zwart, groen, en zilver. Doe je dit vóór de release op 27 augustus, dan krijg je er voor nop de S Pen cover bij, én een 25 Watt oplader. Inderdaad, deze laatste zit net als bij de S21 standaard níet in de doos – maar als je ‘m pre-ordert kun je er dus wel eentje bij ontvangen.
Edson says
Mooi ding! ik begreep dat je via de klantenservice van Belsimpel nog 100 euro korting kunt krijgen als je er heen belt, vriend van me had dit net, werkt goed.