Samsung Galaxy A53 review: diamant met ruwe randjes

Jawel, het is tijd om in deze Samsung Galaxy A53 review mijn ervaringen van de afgelopen weken met het toestel te delen. De telefoon moet in illustere voetstappen treden – en kan dit ook. Maar daarvoor moet er nog wel wat geslepen worden.

In de basis is de Galaxy A53 namelijk een telefoon die heel veel belooft. Uitstekend zijn, onder andere:

  • het 120Hz AMOLED scherm,
  • de camera's,
  • het waterbestendige design,
  • de grote accu,
  • de uitstekende stereo speakers,
  • en de lange softwaresupport.

Minder goed zijn:

  • de optimalisatie van de software bij de release (aanvulling: inmiddels duidelijk beter na een update),
  • het ontbreken van een oplader,
  • en van een 3,5 mm koptelefoonaansluiting.

Het enige dat de Galaxy A53 op dit moment terughoudt is het eerstgenoemde minpuntje: Samsung moet echt nog wat puntjes op de ‘software-i' zetten – de scherpe randjes er vanaf slijpen, zogezegd. Eigenlijk twijfel ik er helemaal niet aan dat dit nog gaat gebeuren. Ik had het dus misschien helemaal niet hoeven noemen. Aan de andere kant: de gebruikservaring sluit nu nog niet helemaal aan op wat de hardware kan leveren. En dus hou ik nog een slagje om de arm. Een eerste update bracht al verbetering, en zodra verdere updates voor de A53 de zaak af maken, zal ik dat in deze Galaxy A53 review nog toevoegen.

Aanvulling 21 april: met de recente tweede software-update voor de Galaxy A53 slijpt Samsung veel van de ruwe randjes weg. Firmware A536BXXU1AVCC is duidelijk beter geoptimaliseerd dan de firmware waarmee ik deze review schreef. Ik heb de onderstaande tekst op sommige punten aangevuld.

Tot die tijd is de Galaxy A53 wel degelijk een telefoon met een prachtig scherm, uitstekende camera's, en een lange accuduur. Het feit dat Samsung ‘m tot diep in 2027 ondersteunt met updates is ook een dik pluspunt, en uniek in deze prijsklasse.

Als je nog veel meer wilt weten over de Samsung Galaxy A53, inclusief voorbeeldfoto's die ik met het toestel maakte, lees dan vooral verder.

Samsung Galaxy A53 review

Ik kan mij heel goed het dilemma voorstellen dat Samsung eind 2021 had bij de ontwikkeling van de Galaxy A53. De Galaxy A52s had na de zomer noodzakelijkerwijs de A52-zonder-s vervangen op de markt, met een processor waarvan er wél voldoende beschikbaar waren. Een processor met meer dan uitstekende prestaties. Tel daar de camera's, IP67-certificatie, en andere features bij op, en het is duidelijk dat de Galaxy A52s eigenlijk nog helemaal geen opvolger nodig heeft.

Maar ja, zo draaien de raderen in een conglomeraat als Samsung natuurlijk niet. En dus moest er toch een Galaxy A53 komen, en het liefst eentje die net zo goed verkoopt als de A52-modellen. ‘Een grotere batterij', opperde iemand onder toestemmend geroezemoes. ‘En het updatebeleid van de S22', was het andere goede idee dat uit die meeting rolde. En zo geschiedde.

Maar is dat wel voldoende? Zeker als je veel onderdelen hetzelfde laat, en dan ook nog kiest voor een minder gesjeesde processor?

Design

Mijn eerste indruk van het design van de Galaxy A53 was dat het min of meer een kopie is van de Galaxy A52 van vorig jaar. Dat is toch niet echt het geval. Althans, hoe beter je kijkt, hoe meer kleine verschillen er blijken te zijn. De belangrijkste verbetering is wat mij betref de mooiere rand om het toestel. Die is breder, en minder afgerond. Het resultaat ziet er beter uit dan op de A52 – zolang je ‘m niet in een hoesje stopt, uiteraard.

De iets lagere plaatsing van de knoppen in de zijkant is vooral handig als je niet zulke grote handen hebt. En ook het camera-eiland achterop is subtiel bijgeschaafd, al kan ik niet zeggen dat ik hier een voorkeur heb.

Wat niet veranderde ten opzichte van vorig jaar is de IP67-certificatie. De Galaxy A53 is niet waterdicht, maar kan wel een half uur op een meter diepte liggen in stilstaand zoet water. Dat is een nogal specifieke certificatie, die er in praktijk vooral op neerkomt dat je je geen zorgen hoeft te maken over regen of omgegooide glazen.

De Galaxy A53 is vooral een ‘zorgeloos' toestel: stevig, waterbestendig, en goed bedienbaar. De matte achterkant vangt weliswaar vette vingerafdrukken, maar die zie je alleen als het licht precies goed – of slecht – valt.

Beeldscherm

De beeldscherm van de Galayx A53 is zoals je mag verwachten: heel erg mooi. Een full HD AMOLED paneel met een verversingsfrequentie van 120 Hz misstaat in geen enkele telefoon, in geen enkele prijsklasse. Dat Samsung op een aantal gebieden soms wat wispelturig is, is bekend – daarover zo meteen meer. Maar op schermgebied zijn de Zuid-Koreanen al jaren erg betrouwbaar. En dus noteer ik ook bij de A53 weer het uitstekende scherm als een pluspunt.

Hardware en prestatie

Update 21 april: een recente software-update zorgt ervoor dat de A53 duidelijk vlotter draait en soepeler aanvult. Ik laat deze paragraaf hieronder zo staan, want dat was de toestand waarin ik het toestel reviewde. Maar bedenk dat Samsung de hier genoemde bezwaren inmiddels duidelijk heeft verbeterd.

Wispelturig, schreef ik net. Dat geld op dit moment een beetje voor Samsung's eigen Exynos processoren. Of als ik het correct zeg: de optimalisatie van de software voor Exynos processoren. Op de Exynos-variant van de Galaxy S22 worstelt Samsung daar een beetje mee. De allereerste firmware was snel, maar bevatte een paar rare bugs. De eerste update fixte die bugs, maar draaide op een aantal vlakken niet erg soepel. En de tweede update lost dit tot nu toe ten dele, maar niet helemaal, op.

Ik weet dat velen de Exynos processoren zelf de schuld geven, maar dat is te makkelijk. De Galaxy S21 serie met Exynos chip draait uitstekend, en scoort op bijna alle benchmark tests momenteel beter dan de Snapdragon 888 varianten van dezelfde serie.

En zo landen we dus bij de Galaxy A53, die in tegenstelling tot de A52-modellen van vorig jaar weer met een Exynos processor is uitgerust. De nieuwe Exynos 1280 presteert op papier helemaal niet slecht, zoals je al in onze Galaxy A53 benchmarks kon zien. Voor het gewone rekenwerk is hij niet zo krachtig als de Snapdragon 778G die in de A52s zit, maar wel sneller dan de 750G van de A52 5G. Bovendien is de GPU van de Exynos 1280 wel degelijk bijna net zo sterk als die in de 778G.

Met de processor zelf is dus niks mis. Dus waarom dan toch de lichte aarzeling die je af en toe in de One UI interface voelt? Het lijkt erop dat Samsung de software nog niet zo goed geoptimaliseerd heeft. De eerste update voor de Galaxy A53 brengt op dit gebied al verbetering, maar nog niet de volle honderd procent. Kijk, op zich heb ik er wel vertrouwen in dat de A53 met de volgende paar updates steeds beter geoptimaliseerd wordt, en je uiteindelijk een telefoon hebt die precies draait zoals ‘ie moet draaien. Waarom dit niet direct de staat is waarin de A53 in de winkels landt, is de wispelturigheid die ik benoemde.

Software en updates

Daarmee ben ik eigenlijk natuurlijk al lang en breed op dat andere, belangrijke gebied beland: de software van de Galaxy A53. Standaard verschijnt de telefoon nu met Android 12 en One UI 4.1. De combinatie is krachtig, maar ook een beetje overcompleet. Samsung's eigen interface is er de afgelopen jaren niet slanker op geworden. De Zuid-Koreanen stapelen opties bovenop features, en balanceren dat alles netjes op een bergje instellingen.

Uiteraard is een van de betere, nieuwe features in Android-land van de partij: Kleurenpalet. Daarmee stem je de kleuren in de interface af op de achtergrondafbeelding. Daardoor wordt het uiterlijk van de One UI interface in één klap mooi samenhangend.

Hoewel de structuren van de menu's redelijk overzichtelijk zijn, ligt daarachter een doolhof aan opties. Ik stipte dit punt vorig jaar al in mijn review van de Galaxy A52(s) aan, en op de Galaxy A53 is het niet beter.

Wat wel beter is, is het updatebeleid. De Galaxy A53 krijgt dezelfde softwareondersteuning als de Galaxy S22 serie. Samsung zal het toestel tot het voorjaar van 2027 van beveiligingsupdates blijven voorzien. Bovendien krijg je upgrades naar Android 13, 14, 15, én 16. Daarmee is dit direct een van de grootste pluspunten van de Galaxy A53. Meer weten over de update-toekomst van het toestel? Lees ook ons uitgebreide overzicht van alle toekomstige Galaxy A53 updates en upgrades.

Galaxy A53 camera review

Op papier heeft de A53 dezelfde camera specs als de Galaxy A52 modellen. En hoewel Samsung wat aan de software-knoppen draaide, zijn de foto's grotendeels vergelijkbaar. Is dat erg? Wat mij betreft niet. Het toestel maakt nu eenmaal prima foto's. Bij voldoende daglicht is de camera ronduit goed te noemen, en het dynamisch bereik is onder de meeste omstandigheden uitstekend. Bij minder licht nemen de prestaties wel iets sneller af dan bij een duurdere telefoon als de Galaxy S21 FE of Galaxy S22, maar je kunt er toch goed mee uit de voeten.

Ultrawide
Main
Ultrawide 100% crop
Main 100% crop

De grote ontbrekende is natuurlijk de telefotocamera met optische zoom. Op de Galaxy A53 moet je het ook weer doen met digitale zoom. De 64 megapixel sensor biedt daar pixeltechnisch wel wat ‘ruimte' voor, zodat 2x zoom vaak prima bruikbaar is – 4x inzoomen pakt alweer een stuk minder uit. Voor opnames van heel dichtbij is de macrocamera op papier logische opte, al is de 5 megapixel resolutie al generaties lang – sinds de A51 – een belemmering. In veel gevallen levert een close-up met de hoofdcamera betere resultaten op.

2x digitale zoom
2x digitale zoom 100% crop

De ultragroothoek camera moet je vooral bij voldoende licht gebruiken. Dat was bij de A52 zo, en is dit jaar bij de A53 niet anders. De frontcamera is op zijn beurt weer wat flexibeler inzetbaar. Je maakt er aardige selfies mee, onder uiteenlopende omstandigheden. Ook hier geldt: verwacht geen foto's à la de Galaxy S22 Ultra, en je zult zeker niet teleurgesteld worden.

Main
Main, close-up
2x digitale zoom

Overigens heeft ook de Galaxy A53 weer dezelfde Snapchat filters ook in de A52(s) zitten. Onder het kopje Fun kun je je daar uitleven op deze gimmicks. Jammer is, dat je in de Pro stand alleen de hoofdcamera kunt gebruiken, maar niet de ultragroothoeklens. Dit, in tegenstelling tot telefoon in de S-serie, waar je vanaf One UI 4.1 juist wel alle lenzen ter beschikking hebt in de Pro en Professionele video standen. Qua video valt de prima combinatie van optische en digitale stabilisatie positief op – maar je bent wel afhankelijk van voldoende licht als je echt mooie beelden wilt opnemen.

Front
Front, kunstlicht

Overigens maakt de Galaxy A53 ook in de automatische stand redelijk goede foto's bij weinig licht. De Nacht modus voegt meestal niet heel veel toe – alleen een klein beetje detail, onder beperkte omstandigheden. Dat is een goede zaak, omdat je zo bijna nooit hoeft te switchen naar de aparte stand.

Auto
Nacht

Alles bij elkaar opgeteld is de camera van de Galaxy A53 vooral functioneel. Vorig jaar was ik erg lovend over de camera van de A52 – en droog bezien is de A53 minstens net zo goed. Maar we zijn een jaartje verder, en dus is mijn enthousiasme een jaartje milder. Met andere woorden: de camera's van de A53 zijn prima, maar de lat ligt inmiddels ook weer wat hoger.

Galaxy A53 review: batterij en accuduur

Een van de duidelijke troefkaarten die de Galaxy A53 ten opzichte van de A52 in de hand heeft, is de batterij. Met zijn capaciteit van 5000 mAh is hij een stukje groter dan de 4500 mAh capaciteit van de A52-modellen. Toch kan ik niet zeggen dat ik hier in het dagelijks gebruik echt iets van merkte. Aan de ene kant is het verschil uiteindelijk slechts 11% – een significante, maar niet enorme upgrade. Aan de andere kant is er de hierboven beschreven on-optimalisatie waar de A53 op dit moment nog mee kampt.

Qua accuduur is de Galaxy A53 prima bruikbaar, natuurlijk. Of je er twee dagen mee haalt durf ik niet te zeggen – ik deed het niet, in ieder geval. Maar een lange dag kom je probleemloos door. Opladen doe je met een zelf meegebrachte oplader. Het toestel ondersteunt snelladers met een capaciteit tot 25 Watt, en laadt daarmee vlot op van vul tot honderd procent. Maar meegeleverd wordt er op vlak niets. Dat is tegelijkertijd goed voor het milieu en voor Samsung's netto resultaat – maar niet per se even handig voor de gebruik(st)er, die mogelijk alleen een oude, langzame oplader heeft liggen. Een 25 Watt lader van Samsung zelf koop je voor minder dan twee tientjes (HIER).

Beveiliging

Qua beveiliging biedt de Galaxy A53 eigenlijk alles wat inmiddels standaard is in deze prijsklasse. Natuurlijk kun je je gezicht registreren voor gezichtsherkenning – met en zonder bril, eventueel – maar beter is de vingerafdruksensor. Deze zit onder het beeldscherm, en is zoals altijd in de A-klasse van het optische type.

Gelukkig zijn deze sensoren veel beter geworden sinds ze voor het eerst opdoken in de Galaxy A50. Toen waren ze nog vrij traag en onnauwkeurig. Anno 2022 doen de optische in-display sensoren nog maar weinig onder voor de ultrasone scanners die inmiddels geperfectioneerd zijn in Samsung's Galaxy S-serie. Wat ik zeggen wil: de vingersensor in de Galaxy A53 werkt prima. En is dus de logische optie om allerlei aspecten van het toestel mee te beveiligen – van de telefoon zelf, tot je wachtwoorden, veilige mappen, en geheime standen.

En verder…

Tijdens mijn tijd met de Galaxy A53 had ik geen opvallende issues met telefoongesprekken, ontvangst, en netwerken in het algemeen. Zoals je van een Samsung telefoon mag verwachten, kun je twee simkaarten kwijt in het toestel. Eentje daarvan is een hybride slot, dus je moet kiezen: óf een tweede SIM, of een geheugenkaartje.

Wat er tot mijn verbazing verder nogal uitspringt, is de geluidskwaliteit van de stereospeakers. Als audiofiel ingestelde muziekliefhebber doe ik eigenlijk nooit een serieuze poging muziek te luisteren via de speakers van een telefoon – om logische redenen. Daar komt ook met de Galaxy A53 geen verandering in, maar dat neemt niet weg dat het toestel opvallend….. goed klinkt. Het geluid uit de stereo speakers is niet blikkerig, verrassend warm, en luid genoeg zonder de overdreven vervorming die je gewend bent van veel telefoons. De Galaxy A53 is een van de best klinkende Samsung telefoons ooit, en klinkt beter dan de A52, S21 en S22 modellen, bijvoorbeeld. Het is misschien een beetje een random eigenschap om hoog op te scoren, maar de A53 doet het wel.

Goed geluid of niet, het komt in ieder geval niet uit je oude koptelefoon met analoge 3,5 mm aansluiting. Die kun je namelijk niet in de Galaxy A53 pluggen – althans, niet zonder verloopstekkertje naar USB-C. De A52 had nog wel een dergelijke uitgang, maar de A53 gaat mee in de vaart der volkeren. Hoe jammer dat is, moet je voor jezelf bepalen. Een pluspunt is het in ieder geval niet.

Galaxy A53 review: conclusie

Dus, wat zijn mijn conclusies aan het einde van de review periode met de Samsung Galaxy A53? Ik hink op twee verschillende benen. Aan de ene kant is er het feit dat Samsung zijn huiswerk nog niet af heeft. In tests is de Galaxy A53 sneller dan de software praktisch voor elkaar krijgt. De eerste update zorgde al voor verbetering, maar nog steeds is er een beetje ruimte naar boven. Ik weet dat de Exynos 1280 ertoe in staat is. Op de eveneens nieuwe Galaxy M33 draait hij juist zo soepel als boter, bijvoorbeeld. Het kan dus, en eerlijk gezegd verwacht ik dat het een kwestie van tijd is tot Samsung de puntjes op de ‘i' van de Galaxy A53 heeft gezet. Dat het überhaupt nodig is daar nog even op te wachten… snap ik niet helemaal.

Aanvulling 21 april: veel van de niet-zo-geoptimaliseerde puntjes zijn nu op de ‘i' gezet. Daarmee is dit minpunt wat mij betreft grotendeels opgelost.

Vooral niet, omdat daar tegenover een telefoon staat die zoveel te bieden heeft. De hardware is meer dan snel genoeg, het scherm fantastisch, de camera's voorspelbaar maar uitstekend, en het design wat meer volwassen dan de A52(s). Tel daar de grote accu, het verrassend goede geluid, en de 5 jaar durende ondersteuning bij op, en je hebt een indrukwekkend totaalplaatje met een relatief vriendelijke prijs.

Wat rest is een prima mid-range telefoon waarvan de scherpe randjes nog een beetje bijgeslepen moeten worden inmiddels grotendeels bijgeslepen zijn. Ik heb deze review dus enigszins bijgewerkt, en de onderstaande review-score (een klein beetje) aangepast.

Natuurlijk is de Galaxy A52s voorlopig nog wel even een goed alternatief. Dat toestel is iets goedkoper én sneller – maar mist in vergelijking aan het einde van de rit twee jaar software support. Check ook onze vergelijking tussen de Galaxy A53 en de A52s voor meer details.

Aanbiedingen

Samsung geeft de Galaxy A53 een adviesprijs van €449 voor het model met 6GB RAM en 128GB opslag. Je kunt ook kiezen voor de variant met 8GB RAM en 256GB opslag met een adviesprijs van €509. Echter, met een beetje speurwerk vind je ‘m nu alweer voor minder dan deze adviesprijzen:

SHOP/PROVIDERAANBIEDING
Bol.comLos toestel v.a. €379
Mobiel.nlLos toestel v.a. €349
of met abonnement
CoolblueLos toestel v.a. €379
MediamarktLos toestel v.a. €379,99
Samsung ShopNiet leverbaar
VodafoneI.c.m. abonnement
Toestelkosten: €288
Tele2I.c.m. abonnement
Toestelkosten: €336
T-MobileI.c.m. abonnement
Toestelkosten: €336
KPNI.c.m. abonnement
Toestelkosten: €360
SimyoNiet leverbaar

Top 3 Galaxy A53 abonnementen

Samsung Galaxy A53 review: diamant met ruwe randjes
Conclusie
De Samsung Galaxy A53 is een telefoon met een prachtig scherm, uitstekende camera's, en een lange accuduur. En na de eerste update ook met goed lopende hardware. Het feit dat Samsung 'm tot diep in 2027 ondersteunt met updates is ook een dik pluspunt, en uniek in deze prijsklasse
Scherm
9.5
Prestaties (na twee updates)
8.5
Camera's
8.5
Software
8.5
Accuduur
8.5
Pro
Uitstekend 120Hz AMOLED scherm
Waterbestendig design
Camera's
Prima geluid uit de stereo speakers
Vijf jaar software updates
Solide accuduur
Contra
Samsung moet schaven aan de optimalisatie
Geen oplader in de doos
Geen 3,5mm koptelefoonaansluiting
8.7

Lees de reacties (6)

  • Hier de telefoon een week in gebruik, wat een tegenvaller! Hapert bij simpele taken, vastlopers, WiFi valt steeds weg en het ergste, toestel valt spontaan uit terwijl je aan het bellen bent. Dit is mijn 1e en laatste telefoon met een Exynos, deze gaat retour.

  • Kijk, dat vind ik nu eens een grote meerwaarde ten opzichte van al die andere reviews online en op YT: er is een update. Dat kadert alle opmerkingen ivm de processor.

    Ik ben al een tijdje zeer hard aan het twijfelen om het toestel te kopen, daarom zeer interessant om te lezen dat na updates het toestel veel beter draait;

    Bedankt!

  • Ik vind de A53 erg traag bij de opbouw van schermen. Het duurt soms meerdere seconden voordat er wat gebeurt. Mijn "oude" S8 werkt veel soepeler. Hoe kan dat??!!

  • Beste techneuten er ontstaat bij een vraag omtrent de Exynos 1280 cpu.
    Inears van mij hebben APTX. Een quelcom chipset ondersteunt dit in ieder geval. Is dit bij deze Exynos 1280 ook het geval? Dus is er ondersteuning voor de codec met deze processor?

1 2
  翻译: