Sulje mainos

Vuonna 1977 yritys Apple esitetty Apple II - yksi ensimmäisistä henkilökohtaisista tietokoneista maailmassa. Tuolloin harvat tiesivät, että tämä yritys tulee jonakin päivänä hallitsemaan elektroniikan ja tietotekniikan maailmanmarkkinoita. 24. tammikuuta tänä vuonna tulee kuluneeksi 36 vuotta Macintoshin käyttöönotosta. Miltä Apple-tietokoneiden alku näytti?

Apple III

Ensimmäinen pysäkki historiallisella reitillä "post-Apple III aikakausi" on malli Apple III. Se suunniteltiin koneeksi yritys- ja liiketoimintatarkoituksiin, ja se oli myös täysin yhteensopiva edeltäjänsä laitteiston ja ohjelmiston kanssa. Mutta samaan aikaan tämä tietokone käytti ohjelmistoja, jotka on suunniteltu erityisesti Apple III. "Troikka" ei kuitenkaan lopulta mennyt markkinoille kovin hyvin. Siinä oli useita melko suuria puutteita, joista yksi oli merkittävä ylikuumeneminen. Syynä oli sisäisen tuulettimen puuttuminen, jonka Jobs suunnitteli itse. Apple III maksoi yritykselle yhteensä 60 miljoonaa dollaria, josta suurin osa investoitiin asiakastukeen.

Lisa

Lisan piti olla myös lähinnä yritysten tarpeisiin tarkoitettu tietokone. Lisa oli vallankumouksellinen tietokone monella tapaa - siitä tuli ensimmäinen historiassa Apple tuote, jossa on graafinen käyttöliittymä (GUI), joka esitti ominaisuuksia, joilla ensimmäinen Macintosh tuli vuotta myöhemmin. Jo ennen Lisan kehitystä Steve Jobs vieraili Xeroxin tutkimuskeskuksessa Kalifornian Palo Altossa, jossa hän näki perustavanlaatuisten uusien teknologioiden kehittymisen – mainitun graafisen käyttöliittymän lisäksi kyseessä oli esimerkiksi tietokoneen ohjaaminen hiirellä. Lisa oli varustettu sisäänrakennetulla näytöllä, näppäimistöllä ja yhden painikkeen hiirellä.

Se, mitä pidämme nykyään itsestäänselvyytenä – tiedostokuvakkeet, avattavat valikot tai vedä ja pudota -toiminto – oli Lisalle uutta. Tämän tietokoneen ohjelmistolaitteisiin sisältyi myös paketti sovelluksia työhön ja tuottavuuteen - tämä oli ohjelmisto, joka oli tarkoitettu työskentelyyn taulukoiden kanssa, piirtämiseen, kaavioiden luomiseen, kirjoittamiseen, mutta myös tiedostojen hallintaan. Lisan suurin ongelma oli 9995 3000 dollarin hintalappu, jota ei juurikaan auttanut 1983 2 dollarin alennus vuonna 1984. Lisa 3495, joka tuli myyntiin vuonna XNUMX hintaan XNUMX XNUMX dollaria, ei myöskään menestynyt markkinoilla. Viisi vuotta "kahden" julkaisun jälkeen Apple hän hautasi myymättömät Lisat Loganiin Utahissa.

Alkuperäisen Macin konsepti

Liittyvät

Alkuperäisen Macintoshin alku oli itse asiassa melko vaatimaton. Se oli alun perin tarkoitus olla "halpahintainen" henkilökohtainen tietokone keskivertokäyttäjälle, hinta alle 500 dollaria. Lisäksi "Macintosh-projekti" suunniteltiin alun perin tutkimukseksi ja Apple hän ei tähdänyt hänen kanssaan niin korkealle kuin Lisan tai Apple III. Jer Raskinille uskottiin projektin valvonta. Alemman prioriteetin ansiosta jopa Steve Jobs kutsuttiin työskentelemään projektin parissa omasta pyynnöstään Apple hän ei halunnut epäonnistua Apple III antaa työtä tärkeämmille projekteille.

Jobsin johdolla Macintosh-projekti muuttui vähitellen edullisen tietokoneen kehittämisestä, jossa oli tuolloin perinteinen tekstikäyttöliittymä, eräänlaiseksi halvemmaksi Lisan versioksi. Mutta Jobs halusi viedä tulevaisuuden Macintoshin ominaisuuksia entisestään ja tehdä Macintoshista tuotteen, joka vaikuttaisi merkittävästi koko tietokoneteollisuuteen. Vaikka sekä "Lisa Team" että "Macintosh Team" työskentelivät rinnakkain jonkin aikaa, niiden välillä oli tietty kilpailu. Macintosh-tiimin jäsenet alkoivat muotoilla itseään merirosvoiksi, ja heidän päämajansa ulkopuolella nousi jopa merirosvojen lippu. Osana kilpailua selvittääkseen, kenen tuote nousi paremmin markkinoille, Steve Jobs teki 5000 90 dollarin vedon Lisa-projektipäällikön John Couchin kanssa. Vaikka Lisa tuli markkinoille aikaisemmin, Macintosh-projektilla oli paljon merkittävämpi vaikutus tietokoneteollisuuden tulevaan kehitykseen. Jobsin innostus Macintoshin kehittämistä kohtaan alkoi muistuttaa fanaattisuutta, ja hän jopa jakoi tiimin jäsenille t-paitoja, joissa oli teksti "XNUMX HRS/WK AND LOVING IT".

Viivästykset asialistalla

Ensimmäisen Macintoshin kehitysvaiheessa ilmeni useita viivästyksiä - syynä oli lähinnä sen merkityksen aliarviointi - ja myös alkuperäiseen konseptiin tehtiin useita muutoksia. Tiimi piti kuitenkin edelleen kiinni Macintoshista "tavallisten ihmisten" tietokoneena ja halusi, että käyttäjät voivat käyttää sitä ilman komplikaatioita, olipa kyse ohjelmistosta tai oheislaitteiden tai redundanttien kaapeleiden paikoista.

Kun Macintosh vihdoin näki päivänvalon vuonna 1984, se muistutti vain osittain Raskinin konseptia. Alun perin suunnitellun viidensadan dollarin sijaan tietokoneen hinta nousi lopulta 2495 24 dollariin. Kun Steve Jobs esitteli Macintoshin ensimmäisen kerran yleisölle 1984. tammikuuta XNUMX, kaikki läsnäolijat olivat todella hämmästyneitä. Tietokoneessa oli "all-in-one" -suunnittelu, selkeä graafinen näyttö ja sitä ohjattiin hiirellä.

Kuten usein, innostuneiden suosionosoitusten lisäksi Macintosh sai jonkin verran kritiikkiä, mikä johtui pääasiassa yksivärisestä näytöstä, laajennusmahdollisuuksien puutteesta tai yhteensopimattomuudesta olemassa olevien ohjelmistojen kanssa. Macintoshit saivat laajennuspaikkoja vasta vuoden 1987 alussa. Vuosien saatossa Applen tietokoneet ovat luonnollisesti muuttuneet vähitellen, mutta alkuperäinen Macintosh jää ikuisesti historiaan ikonisena tietokoneena, joka muuttui paljon.

Tämän päivän luetuin

.
  翻译: