Valitettavasti nimi Jerry Manock ei tarkoita monille mitään, mutta tämä on mies, jonka rooli yrityksen historiassa Apple oli erittäin merkittävä. Jerry Manockia kutsutaan joskus myös Applen teollisesta muotoilusta vastanneen ryhmän isäksi, ja hän oli useiden tärkeiden omenatuotteiden synnyssä ja kehittämisessä. Nykyään 76-vuotias mies, joka osallistui esimerkiksi tietokoneen luomiseen Apple II, antoi haastattelun Cult of Mac -palvelimelle ja jakoi useita värikkäitä tarinoita Applen menneisyydestä.
Valmistuttuaan Stanfordin yliopistosta Manock aloitti freelancerina, kun Steve Jobs soitti hänelle vuonna 1977 ja tarjoutui liittymään startup-yritykseensä. Manock piti Applella työskentelyä omien sanojensa mukaan toisena elektronisen suunnittelun projektina ja päätti nyökätä Jobsin tarjoukseen. Hänen ensimmäisten tehtäviensä joukossa oli tietokoneen rungon suunnittelu Apple II. Tuohon aikaan henkilökohtaiset tietokoneet eivät todellakaan olleet luonnollinen osa jokaista kotitaloutta, ja niitä käyttivät enemmän tietotekniikasta intohimoiset, mutta Jobs halusi silti Applen koneiden näyttävän parhaimmillaan. Jobs laittoi Manockin hirsipuuhun kahdeksi kuukaudeksi, Manock pyysi 1800 dollaria työstään sanoen, että jos hän Apple maksaa kymmenen päivän kuluessa, voi maksaa vähemmän.
Voittaja nimellisesti Apple II
Apple II aloittelijoille Apple tuli hitti. Niin suuri hitti, että Manock yritti jopa neuvotella uudelleen yhden dollarin lisenssimaksun jokaisesta myydystä yksiköstä, mistä Jobs ymmärrettävästi kieltäytyi. Hän sanoi minulle: 'Jos tietäisit kuinka monta kappaletta Apple Myyn ensi vuonna, tiedät, etten voi tehdä mitään sellaista", Manock muistelee. Jobs tarjosi hänelle tulevan kukoistavan Applen viidenneksi työntekijäksi, mutta Manock vaati pysymään freelancerina ja työskentelemään Jobsille tuntipalkalla. Kun se on Apple Siitä tuli pörssiyhtiö joulukuussa 1980, Manock alkoi katua päätöstään jäädä freelancerina – miehestä, josta tuli Applen viides työntekijä hänen tilalleen, arvo oli 75 miljoonaa dollaria käytännössä yhdessä yössä. Tässä yhteydessä jotkut kysyivät Manockilta, oliko hän vihainen siitä, mutta hän kiistää sen. Apple hänen kerrotaan kohdenneen häntä hyvin. "En ole katunut mitään siitä, mitä tein ja mitä olisi voinut tapahtua. He olivat erittäin anteliaita minua kohtaan ja antoivat minulle bonuksia työstäni. He kohtelivat minua hyvin", Manock muistelee.
Osumat ja virheet
Mutta kaikista Manockin suunnittelemista tietokoneista ei tullut valtava hitti. Esimerkkinä voi olla Apple III, joka tuli erittäin menestyneen jälkeen Apple II. Manock ei löydä mitään vikaa tämän tietokoneen suunnittelussa, eikä käyttäjiä myöskään välittänyt tietokoneen ulkonäkö. Apple Mutta III ei ollut kovin luotettava tietokone eikä saanut tarpeeksi luottamusta ihmisiltä. Manock muistelee, kuinka Applen ihmiset ymmärsivät sen liian myöhään Apple III ei ole kypsä julkiseen julkaisuun. Tietokoneen esittelyn yhteydessä Steve Jobs järjesti Disneylandissa valituille muun muassa eksklusiiviset juhlat, joihin kukaan muu ei tuolloin päässyt. Oli yksinkertaisesti liian myöhäistä ottaa mitään takaisin. Jälkikäteen ajateltuna Manock pitää tätä päätöstä suurena virheenä.
Viime vuosisadan 80-luvun alussa Manockista tuli virallisesti Applen työntekijä - hän sai tuotesuunnittelun yritysjohtajan aseman. Hän aloitti työskentelyn Macintosh-projektin parissa ja on myös yksi niistä, jotka laittoivat allekirjoituksensa ensimmäisiin Maceihin. Manock pitää työtään Macintosh-projektissa suurimpana ilonaan. Hän muistelee, kuinka yrityksellä oli tarpeeksi rahaa investoida muotoiluun ja kuinka hänen ei todellakaan tarvinnut etsiä varoja. "Minulla oli mahdollisuus luoda prototyyppejä ja malleja," valtioita. "Se on ollut kaiken kaikkiaan uskomaton vastaanotto ja erittäin, erittäin ilahduttava." tarvikkeet. Ensimmäisen Macintoshin julkaisun jälkeen Manock - kuten monet muutkin tiimin jäsenet - jätti yrityksen Apple. Hän tunsi itsensä palaneeksi. Hän muutti vaimonsa ja lastensa kanssa Burlingtoniin, Vermontiin, missä hänen oli alun perin tarkoitus oleskella kuusi kuukautta. Lopulta hän asettui tänne pysyvästi ja johtaa täällä omaa suunnitteluyritystä.
Viimeinen tapaaminen Jobsin kanssa
Myös muuton jälkeen Manock pysyi yhteydessä Jobsiin - he vaihtoivat sähköpostia noin kolme kertaa vuodessa. Eräänä päivänä hän päätti tarjota Jobsille vierailua Burlingtonissa osana yhtä matkaansa. "Tuohon aikaan hänet tunnistettiin kaikkialla, missä hän meni", Manock muistelee ja lisäsi, että minne tahansa Jobs menikin, hän oli kirjaimellisesti ihmisten ympäröimänä. Jobs kieltäytyi Manockin tarjouksesta juuri tästä syystä ja vietti mieluummin aikaa perheensä kanssa. Mutta vuoden 2000 jälkeen Manock meni San Franciscoon. Hän omisti tuolloin noin kolmekymmentäviisi Applen osaketta ja päätti osallistua yhteen osakkeenomistajien kokouksista. Hän ei kertonut Jobsille suunnitellusta vierailustaan ja istui neljännellä tai viidennellä rivillä vaimonsa kanssa. Manock muistelee, kuinka Jobs katseli yleisöä lavalta, tunnisti hänet ja vilkuttaa lyhyesti hänelle ja hänen vaimolleen. Mutta todellinen yllätys tuli Jobsin puheen lopussa, kun hän mainitsi Manockin ja hänen vaimonsa nimeltä ennen kuin yleisö erosi. Kun Manock muistutti, kuinka Jobs mainitsi nimensä kaikkien edessä ansioiden yhteydessä Apple II Apple III ja Macintoshi, jonka jälkeen hän sai seisovat suosionosoitukset, hän ei voinut olla liikuttelematta. Se oli viimeinen kerta, kun Manock näki Jobsin.
Unohdettu työntekijä
Tällä hetkellä se kuitenkin näyttää siltä Apple hän unohti Manockin. Esimerkiksi yritys lähettää aika ajoin uusimpia tuotteitaan joillekin entisille työntekijöilleen - mutta Manock ei ole näiden työntekijöiden luettelossa. Tässä yhteydessä hän itse toteaa, että oman menneisyyden huomioimatta jättäminen on ammattia Apple tavallaan tyypillistä. Muutama vuosi sitten Manock päätti yhdessä muiden entisten Applen työntekijöiden kanssa vierailla Jony Ivon luona yrityksessä. Mutta päivää ennen suunniteltua vierailua hän peruutti tapaamisen syytä ilmoittamatta.