Sulje mainos

Esteettömyys on erittäin hyödyllinen osa yrityksen tuotteita Apple. Se on joukko asetuksia ja mukautuksia, jotka tekevät Applen tuotteista mukavia käyttää myös erilaisia ​​vammaisia ​​käyttäjiä. Miten Applen esteettömyys on kehittynyt vuosien varrella?

8. kesäkuuta 2009, kun Phil Schiller esitteli silloisen uuden iPhone 3GS:n toiminnot ja sovellukset WWDC:ssä, jossain vaiheessa näytölle ilmestyi Accessibility-logo, jota yritys käyttää edelleen. Schiller korosti, että Apple välittää paljon saavutettavuudesta puhuen VoiceOverista, Zoomista, värien käänteisestä ja monoäänestä. Tuolloin luultavasti harvalla oli aavistustakaan, kuinka paljon se oli Apple pystyy tulevaisuudessa esteettömyyden alalla.

Esteettömyysominaisuuksien saapuminen Applen käyttöjärjestelmiin tapahtui asteittain. Kun Mac OS X Tiger saapui vuonna 2005, yritys esitteli VoiceOver-toiminnon tietokoneisiinsa, ja kun ensimmäinen iPhone esiteltiin kaksi vuotta myöhemmin, monet ihmiset miettivät, saako se myös sen. Vaikka ensimmäisestä iPhonesta puuttui tämä esteettömyyselementti, Apple mutta vuonna 2008 hän esitteli VoiceOverin iPod nanossa, ja Macissa se toimi iTunesin kanssa, joten jopa näkövammaiset pystyivät kopioimaan musiikkia iPodiinsa. Muutos tuli iPhone OS 3:n ja iPhone 3GS:n käyttöjärjestelmien saapuessa, joiden omistajat saivat vihdoin mahdollisuuden saada laitteensa "lukemaan", minkä kohteen päällä he pitelevät sormea ​​tai mitä sisältöä näytöllä tällä hetkellä näytetään. VoiceOver ei kuitenkaan ollut ainoa esteettömyyselementti – käyttäjät voivat myös käyttää iPhonen näytön zoomaustoimintoa, vaihtaa käänteisiin väreihin tai korvata stereoäänen monoäänellä, jotta tuetut sovellukset voisivat kuunnella voimakkaammin.

Kolmannen sukupolven iPod touch tarjosi myös Accessibility-ominaisuuden, ja keväällä 2010 iPadiin tuli myös niiden tuki. iPad oli myös ensimmäinen Apple laitteisiin, joissa on iBooks ja iBooks Store, joka toimi VoiceOverin kanssa. Samaan aikaan ensimmäisen sukupolven iPadin saatavuus oli myös ennakkokuva siitä, mitä iOS 4 -käyttöjärjestelmä myöhemmin tähän suuntaan tuo tullessaan, myös uusia eleitä VoiceOver- tai Touch Typing -toimintoihin lisättiin. Syksyllä 2010 yritys Apple mukana tuli iOS 4 -käyttöjärjestelmä, joka tarjosi tuen Bluetooth-näppäimistöille, tuen kosketusnäytöille tai kenties edellä mainitulle Touch Typingille. Toinen parannus tuli iPhone 4S:n saapumisesta, joka toi ääniavustajan Sirin. Vaikka se ei sinänsä ole esteettömyyselementti, se helpottaa iPhonen kanssa työskentelyä monin tavoin.

iOS 5 -käyttöjärjestelmä vapautti käyttäjän tarpeesta yhdistää puhelin tietokoneeseen - päivitykset suoritettiin OTA (Over-The-Air) muodossa. VoiceOver-toimintoa voidaan käyttää myös iPhonen päivittämiseen ja määrittämiseen, Apple lisätty myös uusia ääniä, Zoom-toiminto sai uusia ohjaus- ja mukautusvaihtoehtoja. Kameraan lisättiin kasvojentunnistustoiminto, jonka avulla järjestelmä voi kertoa käyttäjälle VoiceOverin kautta, kuinka monta kasvoa kuvassa on. Valitsija-toiminto puolestaan ​​mahdollisti verkkosivujen elementtien lajittelemisen aakkosjärjestykseen, mikä helpotti huomattavasti käyttäjien navigointia verkossa. Yhdessä iOS 5 -käyttöjärjestelmän kanssa Apple esitteli myös mahdollisuuden asettaa erilaisia ​​​​värähtelyjä ja LED-valovaroitusta, käyttäjät saivat myös enemmän vaihtoehtoja kuulokojeiden yhdistämiseen Bluetooth-yhteydellä.

iOS-käyttöjärjestelmän uusien päivitysten myötä ominaisuudet ja käytettävyys ovat myös parantuneet. Esimerkiksi iOS 6 -käyttöjärjestelmään lisättiin Assistive Touch- ja Assisted Access -toiminnot, VoiceOver sai osittaisia ​​parannuksia. iOS 7 toi useita vaihtoehtoja ulkoasun mukauttamiseen – käyttäjät voivat korostaa painikkeiden ääriviivoja, vähentää läpinäkyvyyttä, lisätä kontrastia tai ehkä asettaa lihavemman tai suuremman fontin, ja nyt oli mahdollista nopeasti ja helposti aktivoida VoiceOver tai Assistive Touch ohjauspaneelissa. Keskusta. Helppokäyttöisyyden parantaminen ei kuitenkaan rajoittunut ohjelmistoihin, vaan käyttäjät saivat vähitellen MFi-sertifioidut kuulokojeet. iOS 7 toi käyttäjille myös mahdollisuuden muokata iTunesin ohjelmien ja elokuvien tekstityksiä. Suurempien iPhone 6:n ja 6 Plus:n saapuessa yhtiö esitteli Apple myös Display Zoom -toiminto, iOS 8 -käyttöjärjestelmä tarjosi käyttäjille enemmän vaihtoehtoja yksinkertaistaa kirjoittamista näppäimistöllä tai Alex-äänellä, joka tunnetaan Mac OS X:stä.

Tuki VoiceOver- ja Assistive Touch -yhteistyölle 3D Touch -toiminnon kanssa otettiin käyttöön vähitellen, iOS 10:n saapuessa käyttäjät saivat puhepostin transkription, äänikuvatekstit ja suurennuslasin, jossa on useita hyödyllisiä toimintoja. Lisäksi on lisätty näytön värisuodattimet, tuki laitteiden liittämiselle ja puheluiden helpottaminen kuulovammaisille. iOS 11:n saapuessa mukana tuli VoiceOver-tuki Drag & Drop -toiminnolle, eletuki iPhone X:n omistajille ja mahdollisuus poistaa huomio käytöstä Face ID:ssä. Tummalla tilassa varustetun iOS 13:n julkaisun myötä käyttäjät näkivät älykkään värin käännösominaisuuden, mahdollisuuden kirjoittaa Sirille (mukaan lukien mahdollisuus kirjoittaa kosketusnäytöiltä) ja parannetut Live Listen -asetukset.

Tämän päivän luetuin

.
  翻译: