Tällä viikolla maanantaina 7 näimme Applen uusien käyttöjärjestelmien esittelyn laitteille WWDC2021-kehittäjäkonferenssissa. Tarkemmin sanottuna omenayhtiö esitteli iOS:n ja iPadOS 21:n, macOS 15 Montereyn, watchOS 12:n ja tvOS 8:n. Suurin osa esityksestä oli omistettu iOS 15:lle, ja juuri tämä järjestelmä tarjoaa eniten uutuuksia esitellyistä. Viime päivinä olemme tietysti kattaneet kaikki uutiset lehdessämme, jotta olet ajan tasalla. Mutta totuus on, että jotkin iOS 15:n toiminnot, jotka riippuvat Neural Enginestä, eivät toimi vanhemmissa iPhoneissa - niissä ei ole hermomoottoria tai se on yksinkertaisesti heikko. Erityisesti nämä laitteet ovat:
- iPhone 6s
- iPhone 6s Plus
- iPhone 7
- iPhone 7 Plus
- iPhone 8
- iPhone 8 Plus
- iPhone X
Vaikka iPhone 8:ssa, 8 Plussassa ja X:ssä on jo Neural Engine, voidaan olettaa, että se ei ole tarpeeksi tehokas toimimaan uusien toimintojen kanssa. Suoraan sanottuna, jos haluat nauttia kaikista iOS 15:n uusista ominaisuuksista, sinun täytyy omistaa laite, jossa on vähintään A12 Bionic -siru. Käännöksessä tämä tarkoittaa, että sinulla on oltava iPhone XS (eli XR) tai uudempi. Mutta nyt katsotaan itse iOS 15:n toimintoja, joista et voi nauttia vanhemmissa iPhoneissa. Silti on enemmän kuin merkittävää, että iOS 15 on saatavilla iPhone 6s:ssa ollenkaan. Tämä puhelin esiteltiin vuonna 2015, mikä on kauan sitten. Apple tarjoaa siten vertaansa vailla olevan tuen laitteilleen.
Live-teksti
Live Text -toiminnon avulla voit helposti työskennellä kuvien sisällä olevan tekstin kanssa tai johon keskityt kuvia otettaessa. Jos esimerkiksi osoitat iPhonellasi tekstiä valokuvaamisen aikana, se tunnistetaan ja voit siirtyä yhdellä painikkeella erikoistilaan, jossa tekstiä voidaan esimerkiksi kopioida, jakaa tai etsiä. Valokuvissa pidä sormeasi tekstissä aivan kuin se olisi tekstiä verkossa. Live Text toimii myös linkkien kanssa – jos esimerkiksi osoitat puhelinnumeroa, voit aloittaa soittamisen välittömästi. Valitettavasti et voi käyttää Live Textiä vanhemmilla laitteilla.
etsi
iOS 15:ssä uutuuden Live Text -toiminnon lisäksi löydämme englanninkielisen Virtual Lookup -toiminnon eli visuaalisen haun. Tämän ominaisuuden ansiosta voit helposti tunnistaa kohteet valokuvissasi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että iPhone tunnistaa, että kuvassa on eläin, taide, kirja, luonto, laite ja paljon muuta. Testasin henkilökohtaisesti tätä ominaisuutta Wordissa iMac. Kirjoitin tämän sanan Spotlightiin, ja hetkessä kaikki iMacia sisältävät kuvat ilmestyivät minulle. Google tarjoaa myös samanlaisen toiminnon Androidissa, mutta et voi käyttää sitä vanhemmissa iPhoneissa.
Muotokuvatila FaceTimessa
Jos koronaviruspandemia vaikutti työ- tai opiskeluaikatauluusi, löysit todennäköisesti itsesi kotoa, kotitoimistosta. Jotta pystyisit kommunikoimaan kollegoiden tai opettajien ja luokkatovereiden kanssa, sinun piti käyttää yhtä johtavista viestintäsovelluksista - esimerkiksi Zoom, Microsoft Teams tai Google Meet. Kaikki nämä sovellukset ovat kehittyneet jatkuvasti koronaviruspandemian aikana, mutta valitettavasti vain FaceTime on pysynyt ennallaan. On myöhäistä, mutta silti – näin voit arvioida FaceTimeen iOS 15:n saapumisen myötä tehtyjä parannuksia. Sen lisäksi, että iOS 15:n FaceTime tarjoaa mahdollisuuden liittyä FaceTime-puheluun kenelle tahansa, ja että linkin avulla, joten on lisätty myös toiminto, jonka ansiosta voit hämärtää taustan. Näin se on toiminut jo pitkään edellä mainituissa viestintäsovelluksissa. Mutta FaceTimessa on rajoitus – muotokuvatila, eli pelkkä taustan hämärtäminen, toimii vain iPhone XS:ssä (tai XR:ssä) ja uudemmissa.
Surround-ääni FaceTimessa
Muita FaceTimen parannuksia ovat tilaäänen käyttömahdollisuus. Surround-äänen avulla kuulet äänen suunnasta, josta toinen henkilö puhuu iPhonellasi FaceTime-puheluiden aikana. Yksinkertaisesti sanottuna, jos henkilö puhuu iPhonessa oikealta puolelta, surround-äänen ansiosta äänesi todella toistetaan oikealla puolella. Tämä on hieno ominaisuus, mutta valitettavasti et voi nauttia siitä iPhone X:llä ja vanhemmilla, kun iOS 15 on asennettuna. Toiminto vaatii edellä mainitun A12 Bionic -sirun ja uudemman.
Parannuksia kaupunkeihin Mapsissa
Apple päätti tehdä maailman suurimpien kaupunkien entistä yksityiskohtaisemman uudelleensuunnittelun osana iOS 15:tä. Tämän ansiosta voit näyttää enemmän tietoja teistä, rakennuksista, puista ja muista kohteista, ja joitain paikkoja voidaan tarkastella jopa 3D-tilassa. Myös pimeässä tilassa on parannus, joka muistuttaa yökaupunkia loistavan kuun alla. Jotta voit käyttää tätä ominaisuutta iOS 15:ssä, tarvitset iPhone XS:n tai uudemman. Lisäksi et voi edes nauttia näistä uutisista Tšekin tasavallassa, vaan vain maailman pääkaupungeissa.
Jalankulkijoiden navigointi AR:n kautta
Toinen uusi ominaisuus, josta et voi nauttia vanhemmissa iPhoneissa, ja mikä parasta, ei edes Tšekin tasavallassa, on jalankulkunavigointi AR:n kautta. Jos kuitenkin löydät itsesi jostakin maailman suurista kaupungeista, tämä ominaisuus yllättää sinut, eli jos sinulla on iPhone XS tai uudempi. AR:n ansiosta riittää, kun katsot ympärillesi tunnistaaksesi paikan, jossa olet. Kadunnimet ja navigointinuolet näkyvät reaaliajassa iPhonen näytöllä, jota seuraamalla pääset määränpäähäsi.
Onko SE 1.g siis ok? On todella mielenkiintoista, että he tukevat sitä niin pitkään ja uskon, että siihen on syy ) Ehkä asiakastesti ja taitettava tuleva iPhone?
Ainoa asia, jota käyttäisin, on live-teksti….
Entä SE2? Joten voiko hän tehdä sen? Reaaliaikainen teksti ja haku kuvista ovat hienoja. Valitettavasti uskon, että live-teksti ei tue tšekkiä.
SE2 on uusi mobiili, eli uudempi kuin XR, XS, XS MAX, jopa uudempi kuin 11 :-), koska se esiteltiin 2O2O:ssa ja siinä on A13-siru. Joten kaikki tukee :-)
Ainoa asia, joka häiritsee minua, on live-teksti
Live-teksti on hienoa, mutta googlella on se ollut jo pitkään google-objektiivin muodossa, jopa google-kuvasovelluksessa. Vahingoittaa…
kuinka monta näistä kuudesta toiminnosta voidaan täysin käyttää tšekin ja slovakin sekä tšekin tai slovakin kielellä, joten en luultavasti jää paitsi
Onneksi en tarvitse tai käytä mitään näistä toiminnoista alkuperäisissä sovelluksissa, joten minulla on kolmannen osapuolen sovelluksia
Olen samaa mieltä Gejzan kanssa, koska Google-objektiivi on toiminut pitkään ja ei vain osaa etsiä tekstiä ja esineitä, vaan Google Widget löytää myös melodioita nuotin painamisen jälkeen. Apple joten hän keksi taas "ristin perään" ja se näkyy edelleen