בעולם המודרני אפשר להיתקל באינספור קיצורים שונים ושמות או תיאורים מיוחדים. קיצורים ותוויות מיוחדות משמשים כ Apple, כמו גם למעשה כל חברות הטכנולוגיה האחרות (לא רק). אין שום דבר מפתיע בקיצורים, שכן השמות של טכנולוגיות מסוימות פשוט ארוכים שלא לצורך בצורתם הקלאסית, ולכן צריך לקצר אותם. הבעיה היא שאנשים נתקלים בקיצורים ובתוויות הללו כמעט על בסיס יומיומי, אבל לרוב אין להם מושג מה הם בעצם מתכוונים. בואו נתמקד יחד במאמר זה בסך הכל ב-2 קיצורים ותיאורים ונסביר מה הם בעצם מתכוונים.
HDR
HDR הוא קיצור של High Dynamic Range. בעולם התפוח אנו פוגשים את המושג HDR בעיקר עם תמונות – בהגדרות ניתן לבחור ספציפית אם רוצים להשתמש ב-HDR או לא. HDR הפך ליותר ויותר פופולרי לאחרונה, ואין זה פלא שבזכותו תוכלו ליצור תמונה נהדרת. הדרך הטובה ביותר להסביר את זה היא באמצעות דוגמה. לדוגמה, אם הייתם מצלמים דיוקן עם השמש השוקעת, ללא HDR, האובייקט או האדם ברקע יהיו כהים, בעוד שהרקע יהיה מואר יתר על המידה בגלל השמש. HDR יכול ליצור מספר תמונות בחשיפות שונות במהלך הצילום ולאחר מכן לשלב אותם בצורה כזו שהאזורים הכהים והבהירים מדי הללו מצטמצמים, מה שמביא לצילום אידיאלי.
4K
4K הוא ייעוד לרזולוציה, אנחנו יכולים לפגוש אותו כמעט בכל מקום בעולם המודרני - בטלפונים, טלוויזיות, מסכים, תמונות וכו'. השם 4K (בקיצור 4 אלף) נגזר מהרזולוציה האופקית שמגיעה לכ-4000 פיקסלים. עם זאת, יש לציין כי ייעוד ה-4K אינו מיועד במיוחד לרזולוציה אחת. זה מציין, למשל, רזולוציה של 3840 x 2160, ואז 4096 x 3112, 3565 x 2664 וכו'. בקיצור ופשוט, אם מספר הפיקסלים האופקיים הוא בסביבות ארבעת אלפים, אז אנחנו מדברים על רזולוציית 4K.
HD מלא
כמו 4K, המונח Full HD משמש גם עבור טלפונים, טלוויזיות, מסכים, תמונות וכו' – כי זו גם רזולוציה. באופן ספציפי, Full HD הוא שם "כיסוי" לרזולוציה המכונה 1080p. עם זאת, בהשוואה ל-4K, ייעוד זה אינו נקבע לפי מספר הפיקסלים האופקי, אלא לפי המספר האנכי. בנוסף, אם אנחנו מדברים על Full HD או 1080p, אז מניחים יחס רוחב-גובה של 16:9. בהשוואה ל-4K, Full HD משמש לציון רזולוציה אחת בלבד, כלומר 1920 x 1080.
Dolby Atmos
ייתכן שנתקלתם במונח Dolby Atmos עם כמה מוצרים חדשים יותר של אפל, כמו גם עם טלוויזיות או רמקולים, ואחרון חביב, גם בבתי קולנוע. זוהי טכנולוגיית סאונד מיוחדת המספקת צליל היקפי. על מנת להשמיע צליל היקפי של Dolby Atmos, אתה צריך מכשיר שיש לו רמקולים שיכולים לנגן את הפורמט הזה. בניגוד לקודמו בדמות Dolby Digital, Dolby Atmos אינה משתמשת בערוצי סאונד מוגדרים מראש – היא משתמשת בזרם נתונים (סאונד) אחד בלבד, אשר לאחר מכן מופץ לרמקולים בודדים על ידי מפענח.
חזון דולבי
על הרעיון של Dolby Vision החלו לדבר רבות בעולם של אפל בקשר להצגת האייפון 13 האחרון (Pro). טלפונים אלו הם הראשונים בעולם להקליט וידאו ברזולוציית 4K יחד עם תמיכה ב-Dolby Vision. עד עכשיו, בטח ניחשתם שזהו מונח שקשור לווידאו. באופן ספציפי, וידאו שצולם ב-Dolby Vision עובד עם טווח דינמי גבוה (HDR). זה אומר שבסרטון כזה לא תיתקלו באזורים כהים מדי או בהירים מדי, כפי שכבר הסברנו. Dolby Vision היא אולי התמונה הטובה ביותר שתוכלו לצפות בה כרגע.
ProRAW
השם ProRAW משמש בעיקר בעולם התפוחים, כי זה בדיוק מה שעומד מאחוריו Apple. אם יש לכם אייפון 12 פרו (מקס) או 13 פרו (מקס), תוכלו לבחור לצלם תמונות בפורמט זה, המיועד למקצוענים ולעריכה לאחר מכן בפוסט פרודקשן. בהשוואה לתמונות קלאסיות בפורמט JPG, ProRAW שונה בכך שהיא מאחסנת הרבה יותר נתונים בתמונה עצמה כאשר היא צולמה. הודות לכך, אז אפשר לערוך את התמונה הרבה יותר טוב ומדויק במחשב, כלומר בכל מקום אחר בפוסט-פרודקשן.
פרוס
פורמט ProRes הוצג על ידי החברה עצמה Apple. פורמט ProRes מיועד למקצוענים אמיתיים שיכולים לעבוד עם וידאו בפוסט פרודקשן. הסרטון שאתה מצלם בפורמט ProRes מאחסן הרבה יותר נתונים, במיוחד לגבי צבעים. בזכות זה אפשר לערוך את הסרטון בפוסט פרודקשן הרבה יותר טוב לאחר הצילומים. בפרט, ניתן לשנות את צבעי הסרטון בצורה מדויקת וחופשית יותר, וזה חיוני לחלוטין עבור צלמי ועורכים מקצועיים. הודות ל-ProRes, ניתן אפוא להקליט וידאו באיכות גבוהה מאוד, אך באופן הגיוני במחיר של מילוי מהיר יותר של האחסון.
קידום
המונח ProMotion נתקל לראשונה לפני מספר שנים עם ה-iPad Pro. במשך זמן רב, ProMotion שימש רק איתו, אך לאחרונה הוא הורחב ל-iPhone 13 Pro (Max) וכן ל-MacBook Pro החדש בגודל 14 אינץ' ו-16 אינץ' (2021). זוהי טכנולוגיית תצוגה שמאחוריה הוא עומד בעצמו Apple. באופן ספציפי, זה מתייחס לתצוגה בעלת קצב רענון אדפטיבי של עד 120 הרץ. אז תצוגת ה-ProMotion יכולה לרענן עד 120 פעמים בשנייה, אבל בהיותה אדפטיבית, היא יכולה להפחית את מספר הרענונים לשנייה ובכך לחסוך בסוללה.
XDR
הוא גם התחיל להשתמש בקיצור XDR Apple ובאופן ספציפי, הוא דומה מאוד לקיצור HDR שהוזכר כבר. עד כה, HDR פירושו טווח דינמי גבוה, כך ש-XDR ברמה גבוהה יותר בהשוואה אליו. באופן ספציפי, זה מייצג eXtreme Dynamic Range, כלומר טווח דינמי קיצוני. אתה יכול לפגוש את המונח XDR עם מכשירי iPhone, iPad Pro בגודל 12.9 אינץ' ו-MacBook Pros חדשים. חיבור Apple היא אפילו מוכרת תצוגת Pro Display XDR משלה, עם ראשי תיבות זה ישירות בשמה כדי לייצג את איכות הצג.
USB-A/B/C
לעתים קרובות אתה יכול להיתקל בתווית USB, כלומר אוטובוס טורי אוניברסלי. זהו המחבר הנפוץ ביותר שקיים. עם זאת, ישנם גם ייעודים של USB-A, USB-B או USB-C, וייתכן שחלק מהמשתמשים לא יודעים למה הם מתכוונים. באופן ספציפי, האותיות בסוף הקיצור קובעות את צורת המחבר. USB-A הוא מחבר USB קלאסי לחלוטין בעל צורה מלבנית, שניתן לחבר רק בצד אחד. USB-B הוא מחבר נדיר בשימוש בצורת ריבוע, אותו ניתן לפגוש במדפסות, למשל. USB-C הופך אז למחבר הנפוץ ביותר - הוא דו צדדי וניתן למצוא אותו, למשל, ברוב מכשירי האייפד והמקבוק. בנוסף, מגדלי תפוחים רבים מתחננים כבר כמה שנים Apple ל-USB-C להגיע לאייפון, במקום מחבר Lightning הנוכחי.
OLED
OLED קיצור של דיודה פולטת אור אורגנית. אתה יכול לפגוש את זה עם צגים, ובאופן ספציפי זה סוג של תצוגת LED שבה חומרים אורגניים משמשים כחומרים אלקטרו-אורגניים. לצגי OLED יש את היתרון הגדול ביותר בכך שכל נקודת תמונה (פיקסל) נדלקת מעצמה ואינה משתמשת בתאורה אחורית כלשהי. הודות לכך, אתה יכול להבחין במצגת הטובה ביותר של צבע שחור עם צגי OLED, מכיוון שהפיקסל פשוט נכבה והתאורה האחורית לא זורחת דרכו. תצוגת ה-OLED משמשת, למשל, את האייפון X ואילך, למעט דגמי XR, 11 ו-SE (דור שני).
5G
5G הוא הייעוד לרשת הסלולרית מהדור החמישי. זהו היורש של רשת 4G הנמצאת בשימוש כיום, המכונה גם LTE. בהשוואה ל-4G, ה-5G החדש יותר יכול להתהדר מעל הכל בעלייה במהירות השידור, עד פי עשרה. בנוסף, ניתן להבחין בתגובה נמוכה יותר עם 5G. בקיצור ופשוט, זה תוצר של שיפור מתמיד של הרשת הסלולרית. בחו"ל, 5G כבר נפוצה יחסית, בארץ אנו אמורים לראות פריחה אמיתית השנה. מכשירי אייפון 5 ומעלה יכולים לעבוד עם רשת 12G.
LiDAR
LiDAR הוא ראשי תיבות שככל הנראה שמתם לב אליו בפעם הראשונה בחייכם עם הגעתם של האייפד פרו או האייפון 12 פרו (מקס). כאן היא ממוקמת בתוך מודול הצילום והיא ה"נקודה" השחורה שתוכל לראות כאן. לשם הבהרה, LiDAR ראשי תיבות של Light Detection And Ranging והיא שיטה מיוחדת למדידת המרחק של עצמים מהחיישן הזה. חיישן זה פשוט שולח קרן לייזר, אשר לאחר מכן מוחזרת ומוחזרת. לאחר מכן הוא מודד כמה זמן לקח לקורה לחזור, אשר מחושב לאחר מכן כמרחק. עם מכשירי אייפון, LiDAR משמש בצילום, במיוחד לתמונות פורטרט טובות עוד יותר.
CPU
CPU הוא קיצור של Central Processing Unit. זהו ייעודו של הרכיב האלקטרוני העיקרי והבסיסי במחשב (או אולי בטלפון) שמבצע הוראות מכונה. כיום אפשר לומר שמעבד = מעבד. מדובר למשל במעבדים של אינטל או AMD. אבל אתה לא יכול להגיד את זה, למשל, צ'יפס Apple M1 או A15 Bionic וכו' הם מעבדים - נסביר מדוע זה בעמוד הבא.
SoC
אמרתי בעמוד הקודם שלא ניתן לתייג מעבדים כמעבדים Apple סִילִיקוֹן. למה זה ככה? הסיבה לכך היא שזה מה שנקרא SoC, כלומר מערכת על שבב, בצ'כית, מערכת על שבב. זהו מעגל משולב הכולל את כל חלקי המחשב או מערכת אלקטרונית אחרת בשבב אחד. לדוגמה, חלק משבב Apple בנוסף למעבד, M1 הוא גם GPU (ראה בעמוד הבא), זיכרון הפעלה, Neural Engine וכו'.
GPU
GPU הוא קיצור של Graphics Processing Unit, פשוט מעבד גרפי בצ'כית. כפי שהשם מרמז, מדובר במיקרו-מעבד בתוך מחשב (או טלפון וכו') שדואג לחישובים גרפיים מהירים. כ-GPU נוכל לייעד, למשל, כרטיסי גרפיקה חיצוניים של החברות Nvidia או AMD, אך בנוסף, המונח GPU משמש גם למעבדים גרפיים פנימיים הממוקמים בתוך ה-SoC - למשל, במקרה של Apple שבב M1.
ספק שירותי אינטרנט
אולי שמתם לב למושג ספק שירותי האינטרנט במהלך הצגת מוצרי אפל חדשים, כלומר הצגת שבבי M1. זה קיצור של Image Signal Processor, ובאופן ספציפי, חלק זה של השבב אחראי לשיפור התמונה ממצלמת ה-Mac שלך. אז אם יש לכם שיחת וידאו במחשב אפל, התמונה ממצלמת הרשת "מועברת" תחילה דרך ספק האינטרנט, שם התמונה משתפרת. רק אז התמונה תגיע למשתתפים אחרים בשיחה.
IPxx
בעולם המודרני אפשר להיתקל גם בקיצור IP, שמייצג אז שתי ספרות. האותיות IP במקרה זה מייצגות Ingress Protection, בצ'כית זו רמת הכיסוי. במילים פשוטות, מספר ה-IP, או המספרים שאחריו, מציינים עד כמה המכשיר עמיד בפני אבק (המספר הראשון) ומים (המספר השני). במקרה של עמידות לאבק, המספר יכול לנוע בין 0 ל-6, ולעמידות למים בין 0 ל-9. ככל שהמספר גדול יותר, כך המכשיר עמיד יותר בפני אבק או מים.
FPS
אתה יכול להיתקל במונח FPS, למשל, בעת צילום וידאו. המשמעות של קיצור זה היא Frames Per Second, כלומר מספר הפריימים לשנייה. כשחושבים על וידאו, אלו בעצם תמונות שנערמות זו על גבי זו, מה שבתורו יוצר תנועה. אז FPS קובע כמה פעמים בשנייה התמונה משתנה. אם הסרטון מוגדר ל-60 FPS, זה אומר שבשנייה אחת התמונה יכולה להשתנות עד 60 פעמים, במקרה של 30 FPS, רק 30 פעמים וכו'. נכון שככל שמספר ה-FPS גבוה יותר כך חלק יותר התמונה. אפשר להיתקל בקונספט של FPS גם בזמן משחק - אם ה-FPS נמוך מדי, תמונת המשחק "נקרעת" וקופאת בזמן משחק בגלל חומרה חלשה.
MacOS
עכשיו אולי תחשוב שאני צוחק עליך - השם macOS הוא עבור מערכת הפעלה למחשבי אפל, כולם יודעים את זה כמובן. אבל האם ידעת מה בדיוק אומר הקיצור הזה? זוהי מערכת הפעלה מקינטוש. מההתחלה Apple השתמש בכינוי Mac OS בלבד, לאחר מכן מגרסה 10.0 Cheetah ל-10.7 Lion הכינוי Mac OS X. לאחר מכן, הייעוד החל לשמש רק OS X, מגרסה 10.8 Mountain Lion לגרסה 10.11 El Capitan, לאחר מכן, מגרסה 10.12 Sierra , עד כה אנו משתמשים בתווית macOS בלבד.